Ni težko uganiti. Vemo, da so te v naslovu bolj kot ajda navdušile palačinke. Ampak to ni slabo! Verjamemo, da si boš po spoznanju vseh prednosti tega malega čudeža premislil, a tudi vzljubil nekoliko drugačno obliko palačink!
Ajda je v zadnjih letih vse bolj priljubljena. Z dobrim razlogom, saj je poleg podobe 'zdrave prehrane' in 'superhrane' ajda res neverjetno seme in ji je treba nameniti priznanje, ki si ga zasluži! Poleg tega, da je odličen vir beljakovin in vlaknin, ima ajda tudi izjemno malo maščob. Čeprav vsebuje okoli 27% ogljikovih hidratov, je vsebnost sladkorja zanemarljiva, kar kaže, da ena porcija kuhane ajde (približno 84g) vsebuje le 122 kalorij. Ni slabo glede na njegovo sposobnost zasičenosti! Prav tako je ajda izjemno bogata z magnezijem, vitamini B, cinkom, železom, bakrom in manganom! Čeprav je majhna manjšina ljudi, ki ne prenašajo ajde, sicer ostajajo povsem 'brez' tistih klasičnih alergenov - glutena, jajc, mleka, soje, oreščkov in drugih.
Zdaj, ko veš, koliko je v resnici to živilo bogato, z veseljem preidemo na recept za te popolne palačinke, v katerih tvojemu uživanju ne bo konca!
Sestavine:
- 120g ajde Garden
- 65g pirine moke Garden
- 295ml sojinega napitka Provamel
- 2 žlici svežega limoninega soka
- 4 žlice smetanovega masla Dennree
- 1 žlica rjavega sladkorja Alce nero
- 3/4 čajne žličke sode bikarbone Garden
- 1/2 čajne žličke himalajske soli Garden
- 1 veliko jajce
- 1 čajna žlička vanilije v prahu vanilije Sonnentor
Priprava:
Izdelava mase
1. korak: Zmešaj sojin napitek in limonin sok ter pusti stati pet minut. Ta mešanica posnema pinjenec, ki ob mešanju s sodo bikarbono kasneje v receptu naredi palačinke POPOLNO puhaste!
2. korak: V srednji posodi z mešalnikom (ali blenderjem) zmešaj ajdo, sladkor, sodo bikarbono in sol.
3. korak: V stepen napitek od začetka umešaj jajce in vanilijo.
4. korak: Na sredini moke naredi vdolbino. Mešanico mleka in stopljenega masla vlij v vdolbino in mešaj z vilico, dokler kepe moke počasi ne izginejo. V redu je, če ima testo nekaj majhnih grudic.
Pečenje palačink
1. korak: Na srednjem ognju segrej veliko ponev za palačinke (ponev je dovolj segreta, ko poškropiš nekaj vode po površini, voda drsi po ponvi in sčasoma izhlapi).
2. korak: Ponvo rahlo premaži s stopljenim maslom.
3. korak: Zmes položi na ponev (Pazi, da so vse palačinke enake velikosti, zato na ponev vsakič daj enako količino. Poleg tega naj bodo palačinke debelejše od klasičnih, zato razporedi več zmesi na eno mesto da dobiš enako obliko kot na spodnjih slikah.)
4. korak: Ko so robovi videti suhi in se na zgornji površini palačinke začnejo pojavljati mehurčki, je čas, da palačinko obrneš. To traja približno 2 minuti. Po obračanju peci še 1 do 2 minuti oziroma dokler rahlo ne porjavi.
5. korak: Takoj postrezi s toplim sirupom, maslom in najljubšimi prelivi za palačinke.
V slast!