Kaj so omega 3-6-9 maščobne kisline in kako njihov vnos vpliva na tvoje telo?
Datum objave Sobota, 06 Avgust 2022

Kaj so omega 3-6-9 maščobne kisline in kako njihov vnos vpliva na tvoje telo?

 

Prepričani smo, da ni osebe, ki še ni slišala: "Vzemite svoje omega 3 maščobne kisline!" ali znano je tudi: "Jejte več mastnih rib!" ali "Jejte več lanenih semen!". Nato se je nenadoma poleg omega 3 pojavilo prehransko dopolnilo omega 3-6-9. Ampak hej! Za pojavom tega odličnega dopolnila se skrivajo številne prednosti, ki jih tvoje telo potrebuje! Se sprašuješ, katere? Od mnogih vrst omega maščobnih kislin so omega-3, 6 in 9 tri najbolj priljubljene vrste. Omega-3 in 6 maščobne kisline (imenovane tudi esencialne maščobne kisline) so družina večkrat nenasičenih maščob, ki jih naše telo ne more proizvesti samo in jih je treba zaužiti v drugih oblikah (hrana ali dodatki). Omega-9 maščobne kisline so družina enkrat nenasičenih maščob, ki jih naše telo lahko sintetizira iz katere koli nenasičene maščobe, ki jo zaužijemo. Tako je – ta spojina dela čudeže!


Če poenostavimo (ali zakompliciramo za "kemijske navdušence" :D), maščobne kisline so molekule, znane kot ogljikovodikove verige (veriga vodikovih in ogljikovih atomov). Nekje blizu konca ogljikove verige je dvojna vez med dvema ogljikovima atomoma. Nekatere maščobne kisline imajo to dvojno vez na tretjem ogljikovem atomu od konca svoje ogljikove verige. To so maščobne kisline »omega-3«, kar pravzaprav pomeni »omega minus 3«, saj je dvojna vez na mestu omega, minus 3 atomi. Torej imajo omega 6 dvojno vez pri 6. atomu ogljika na koncu svoje ogljikove verige, omega 9 pa dvojno vez pri 9. atomu ogljika na koncu svoje verige. Precej kul in razumljivo, kajne?!
V redu, "ljubitelji", poenostavili vam bomo. Ko uživamo maščobe v hrani, jih naše telo ponovno razgradi v maščobne kisline. Te maščobne kisline so pravzaprav izjemno pomembne v našem telesu, predvsem za energijo in delovanje vseh naših telesnih sistemov. Omega 3-6-9 maščobne kisline imajo pomembno vlogo tudi pri zdravju kože, dihal, krvožilnega sistema, organov, predvsem pa možganov. Poleg tega pomagajo telesu absorbirati vitamine in hranila iz hrane. Ja, medtem ko jih nekateri častijo, ker res veliko delajo, jih drugi obžalujejo, ker je res... VELIKOOO dela.:D

Omega 3-6-9 maščobne kisline spadajo v vrsto dolgoverižnih maščobnih kislin: eikozapentaenojska kislina in dokozaheksaenojska kislina. Medtem ko ima DHK vlogo pri delovanju možganov in ohranjanju vida, se ji EPK pridružuje, ko gre za vlogo pri delovanju srca.

Čeprav tovrstne omega maščobne kisline dejansko najdeš v številnih živilih, smo iz treh malih čudežev narave izluščili najkakovostnejše sestavine – tako naše prehransko dopolnilo sestavljajo ribje olje, laneno olje in sončnično olje! Zato poskusi in začni kakovostno!

Tvoja Kalček ekipa

Sorodni izdelki
Omega 3-6-9 1000mg Premium 60tbl BioLife
Brez mlekaBrez glutena
25,00 

Klub zvestih kupcev

S prijavo v klubu zvestih kupcev dobiš stalen popust od 6% do 12%, ki velja večno!

PRIDRUŽI SE KLUBU