Bliža se Velika noč in želite iz tradicije, da sam kupiš štruco kruha, narediš nekaj malo drugačnega, finega in preprostega? Focaccia je prava izbira zate! Focaccia je ploščat kruh, ki navaden kruh dvigne na novo raven. Poleg odličnega umetniškega videza ima ta kruhek neustavljivo fin okus, ki bo navdušil vse za mizo – seveda najprej z videzom, nato pa z aromo in okusom, ki ostane v spominu! V Italiji je Ligurija najbolj znana regija po focaccia, ki ji v Genovi pravijo "classica". Focaccia je običajno debela do 5 cm, s svetlo skorjo in površino polno vdolbin, ki zadržujejo olivno olje, njeno površino pa krasijo različni rastlinski okraski.
Focaccio pogosto primerjajo s pico zaradi dodajanja poljubnih dodatkov, verjamemo pa tudi zaradi preprostosti same izdelave. Spodaj ti predstavljamo recept!
Sestavine:
- 200 g moke pirine polnozrnate Garden
- 250 g moke pirine bele Garden
- 7 g suhega kvasa Biovegan
- 1 žličica Himalajske soli Garden
- 300 ml mlačne vode
- 2 žlice oljčnega olja Alce Nero
Dodatki:
Najbolj zabaven del pri pripravi focaccie so dodatki! Lahko ga okrasiš, kakor želiš, tako da dodaš samo črne ali zelene olive in paradižnik ali pa se celo poigraš z aromami z začimbami, kot so rožmarin, česen in peteršilj.
Priprava:
- V posodo dodaj moko in sol ter nato vodo, pomešaj s kvasom
- Mešaj z rokami, dokler se vse dobro ne poveže. Mešanica bo lepljiva in mokra, vendar jo pokrij, da počiva eno uro.
- Po eni uri testo razdeli na dve krogli. Vsako položi v pekač, naoljen z olivnim oljem in s prsti ‘ščipaj’ ter testo prepogibaj, dokler se testo ne dotakne robov pekača. Prepričaj se, da so na testu rahle udrtine!
- Sledi okrasitev! :D Karkoli od zelenjave
- ice, ki ga uporabiš, čisto na koncu potresit z malo himalajske soli in prelij z malo olivnega olja.
- Po dekoriranju pusti, da tvoja mojstrovina počiva še eno uro.
- Po počitku peci na 200C stopinj približno 25 minut.
Lahko jo postrežeš takoj!
Tvoja focaccia je lahko res vsakič drugačna – pa naj bo to oblika ali sami okraski. Ko se bliža velikonočni zajtrk, ti predlagamo, da prepustiš domišljiji prosto pot in narediš svojo Focaccio pravo pomladno fantazijo, polno pisanih barv. Igraš se lahko tudi z drugo zelenjavo, kot so paprika, čebula, kumare, gobe ... Karkoli želiš!
Izdelaš lahko tudi unikatno dekoracijo, ki spominja na najlepši cvetoč vrt. Zakaj ne!
V slast!