EKO osveščeni z EKO zelenjavno osnovo iz rastlinskih odpadkov!
Datum objave Četrtek, 24 Februar 2022

EKO osveščeni z EKO zelenjavno osnovo iz rastlinskih odpadkov!

Gotovo se sprašuješ: ‘What?! Osnova iz ODPADKOV zelenjave?’, a naš odgovor je Ooo DA!
Bistvo uporabe ostankov namesto cele zelenjave je v tem, da vso zelenjavo shraniš za scenarije, v katerih jo boš dejansko pojedel – v nasprotju s tem, da bi jo nepremišljeno vrgel v smeti (v tem procesu z zelenjavnimi odpadki se tudi mi sprašujemo 'WHAT?!' ).
Za začetek daj v zamrzovalnik veliko posodo ali vrečko s platneno zadrgo. To bo tvoja 'škatla' za ostanke, ki lahko ostane zamrznjena do 6 mesecev. Vsakič, ko na deski za rezanje naletiš na ostanke zelenjave, jih dodaj v ‘škatlo’. Ko je napolnjena, naredi zelenjavno osnovo, ki ti bo prišla prav za rižoto, slano kašo, juho ali karkoli drugega, kar si lahko zamisliš. Tako lahko vse, kar nameravaš zavreči, uporabiš iiin baam, dobiš odlično hranljivo osnovo!

Sestavine:

  • Rastlinski odpadki (vključno z olupki čebule in česna, vendar se izogibaj zelenjavi, kot so brstični ohrovt, brokoli ali cvetača, ker bodo tvoji zalogi dodali grenak okus), zunanji listi in stebla
  • Poper v zrnu
  • Lovorjevi listi
  • Sol

Pripreva:

  1. korak: Osnovo začni pripravljati, ko je skleda v zamrzovalniku polna do vrha, pri čemer pazi, da bo vsaj ena tretjina vsebine aromatična lupina česna in čebule
  2. korak: Odpadke daj v lonec in napolni ¾ lonca (ali dokler ostanki ne začnejo plavati) z vodo.
  3. korak: Dodaj obilen ščepec soli, malo popra in lovorjev list ter zavri. Ko juha zavre, zmanjšaj ogenj in kuhaj 40 minut.
  4. korak: Osnovo precedi skozi cedilo in zavrži koščke zelenjave (priporočljivo v kompostnik). Osnovo lahko porabiš takoj ali pa jo shraniš v zamrzovalniku do 3 mesece.

Poskrbi, da bo zelenjava, ki jo uporabiš za osnovo, ekološko pridelana, saj je taka zelenjava bogata s hranili, brez strupenih ostankov sintetičnih herbicidov, pesticidov in fungicidov.

Kalček TEAM

Klub zvestih kupcev

S prijavo v klubu zvestih kupcev dobiš stalen popust od 6% do 12%, ki velja večno!

PRIDRUŽI SE KLUBU