S prihodom praznikov, veselja ob skupnem druženju in topline družinskih trenutkov ne moremo mimo čarobnosti slastnih sladic, ki krasijo božično mizo. Kaj pa, če ti povemo, da je možno uživati v prednostih sladkega življenja BREZ GLUTENA? Ta priročnik je namenjen vsem, ki iščejo način, kako potešiti svoje sladke želje brez dodatnega odmerka občutka krivde in ogrožanja zdravja.
Skozi enostavne, a očarljive recepte se bomo podali v svet brezglutenskih okusov in odkrivali čarobne kombinacije okusov, ki bodo navdušili tvoje brbončice. Prizadevamo si dokazati, da brezglutenska prehrana NE pomeni odrekanje prazničnim sladkostim, temveč priložnost za raziskovanje novih okusov, sestavin in kulinaričnih trikov.
Vsak recept predstavlja popotovanje brezglutenskemu užitku, ustvarjanju sladic, ki ne bodo le dobre za tebe, ampak bodo poskrbele tudi za pravi odmerek praznične čarobnosti. Nadeni si kuharsko kapo, obleci najbolj veseli praznični pulover in se z nami odpravi na sladko popotovanje skozi recepte, ki te bodo navdušili, brez glutena in brez slabe vesti!
Čokoladna Torta z mandlji in pomarančami
Začni praznično veselje s čudovito čokoladno torto brez glutena. Ta sočna poslastica združuje bogastvo temne čokolade z osvežujočim okusom mandljev in pomaranč. Dodaten bonus: bogastvo antioksidantov iz temne čokolade!
Sestavine:
200 g mletih mandljev
150 g temne čokolade
3 jajca
1/2 skodelice medu
1 pomaranča (sok in lupina)
1 žlička pecilnega praška
Navodila:
Zmešaj mlete mandlje, stopljeno čokolado, jajca, med, pomarančni sok in lupinico ter pecilni prašek.
Peči v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 25-30 minut.
Postrezi s stepeno smetano ali nezavedno zapoj svojo najljubšo božično pesem!
Kokosovo-Borovničeve Kroglice veselja
Te majhne kroglice veselja so kot nalašč za hitro potešitev za sladkosnede. Mešanica kokosa in svežih borovnic zagotavlja neverjetno kombinacijo okusov in je brez glutena. Okrasi jih z jedilnim zlatom za dodatno praznično iskrico!
Sestavine:
1 skodelica kokosa
1/2 skodelice svežih borovnic (izgledajo kot božične kroglice!)
1/4 skodelice medu
1 žlička vanilije
Navodila:
Zmešaj kokos, borovnice, med in vanilijo.
Zmes oblikuj v majhne kroglice in jih za 30 minut postavi v hladilnik.
Uživaj v zdravem veselju!
Tiramisu z Brezglutenskimi piškotki
Klasika prilagojena brezglutenskem načinu prehrane! Za pravo praznično doživetje pripravi tiramisu z brezglutenskimi piškoti, lahkim mascarponejem in kapljico tvojega najljubšega ruma v kavi.
Sestavine:
Piškoti brez glutena
250 g mascarpone sira
1 skodelica močne kave (z malo božičnega pridiha)
Navodila:
Piškote pomoči v kavi.
Položi jih v skledo, med vsako plast dodaj mascarpone.
Za nekaj ur postavi v hladilnik in pred serviranjem potresi s kakavom v prahu.
Vanilijevo-Pistacijeve Kroglice Sreče
Te kroglice združujejo nežno vanilijo s hrustljavimi pistacijami, kar zagotavlja kombinacijo okusa, ki se ji ni mogoče upreti. Te kroglice brez glutena, a polne veselja, so popolna sladica za družino in prijatelje.
Sestavine:
1 skodelica mletih pistacij
1/2 skodelica medu
1 žlička vanilije
Kokos za valjanje
Navodila:
Zmešaj mlete pistacije, med in vanilijo.
Zmes oblikuj v majhne kroglice in jih povaljaj v kokosu.
Počuti se srečno, medtem ko uživaš v vsakem grižljaju!
Jabolčno-Brusnična Pita brez skorje
Enostavna, a okusna, ta brezglutenska pita združuje sveža jabolka s trpkimi brusnicami. Brez skorje, a z veliko okusa je to sladica, ki bo osvojila srca vseh gostov na praznični mizi.
Sestavine:
3 jabolka, narezana
1 skodelica brusnic
1 skodelica rjavega sladkorja
Brezglutensko testo za pite (kupljeno ali domače)
Navodila:
Zmešaj jabolka, brusnice in rjavi sladkor.
Zmes vlij v brezglutensko testo.
Speci in uživaj v sočnem koščku božičnega raja!
Puhasta Pavlova Torta z gozdnimi sadeži
Razveseli svoje goste s puhasto Pavlovo torto, okrašeno s svežimi gozdnimi sadeži. Ta brezglutenska sladica je neverjetno lahka, hkrati pa poskrbi za občutek prazničnega razkošja.
Sestavine:
3 beljaki
1 skodelica sladkorja
1 žlička vanilijevega ekstrakta
Sveži gozdni sadeži za okras
Navodila:
Iz beljakov stepi čvrst sneg, ki mu postopoma dodaš sladkor.
Dodaj vanilijev ekstrakt in mešaj dokler ne dobiš puhaste zmesi.
Speči v obliki snežinke in okrasimo s svežimi gozdnimi sadeži.
S temi enostavnimi recepti se tvoja kuhinja spremeni v čarobno delavnico, ti pa v slaščičarskega čarovnika. Naj bodo tvoji prazniki polni smeha in sladkih brezglutenskih užitkov. Zdaj, ko imaš te recepte, ni več prostora za dolgočasne sladice - prepusti se sladkemu užitku brez kančka slabe vesti!
P.S. Vse sestavine lahko najdeš v naših poslovalnicah in na spletu. Čudovito, kajne?!