Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Naravno barvanje pirhov

Narava nam ponuja ogromno možnosti za barvanje velikonočnih pirhov brez kupljenih barv. Morda traja malce dlje kot s kupljenimi, vendar ali ni prav v tem čar praznikov, da lahko preživljamo čas z bližnjimi in skupaj tudi malce ustvarjamo? Nekatere naravne barve so malce manj intenzivne od kupljenih, pravzaprav na končni odtenek pirhov vpliva veliko dejavnikov: bela jajca so seveda dovzetnejša za barve kot rjava, na končni odtenek pa vpliva tudi to, koliko časa so se v barvi kuhala ali namakala. To veliko noč se prepustite eksperimentiranju!


Od kod izhaja tradicija izdelovanja pirhov?
Arheologi so odkrili okrašene jajčne lupine nojevih jajc izpred 60.000 let, še iz časov neandertalcev. Tradicija okraševanja jajčnih lupin je torej preživela mnogo zgodovinskih obdobij in ostala v praksi antičnih Egipčanov, poganov in navsezadnje zgodnjih kristjanov. V Mezopotamiji so kristjani barvali jajca na rdečo barvo kot simbol Kristusove krvi, kar ostaja simbol še danes. Jajce samo pa je simbol grobnice iz zgodbe o Jezusovem vstajenju. Bolj raznoliko obarvanje pirhov s pastelnimi in cvetnimi barvami pa izhaja iz starejše poganske tradicije, ko so slavili boginjo Eostro, katere ime je mogoče povezati z angleškim imenom praznika jajc, zajcem in začetkom pomladi. Germani so imeli podobno boginjo, Ostaro, ki se je iz ptice občasno preoblikovala v zajca – včasih iz milosti, spet drugič iz jeze. To na nek način pojasnjuje tudi to, zakaj velikonočni zajec, ki je sicer bolj kot pri nas priljubljen v ZDA, leže velikonočna jajca, kar je nenaravno za glodavce.

Dve metodi barvanja
Velikonočne pirhe lahko barvate na dva načina, in sicer s hladno ali vročo metodo.
1)    Hladna metoda je tista, pri kateri jajca trdo skuhate in jih ohlajena nekaj ur (do želene intenzivnosti barve) ali čez noč namakate v mrzli naravni barvi. Nato jih položite na karton ali rešetko, da se odcedijo oziroma posušijo. Če želite, da imajo sijaj, jih rahlo namastite s kokosovim ali oljčnim oljem. (Naj vas odtenek barve ne zavede, saj ni nujno, da bo odtenek pirhov enak – navadno pirhi niso tako intenzivni kot barva sama.)
2)    Vroča metoda pa je tista, pri kateri jajca 10 minut kuhate v naravni barvi in jih vzamete iz nje. Nato jih položite na karton ali rešetko, da se odcedijo oziroma posušijo. Če želite, da imajo sijaj, jih rahlo namastite s kokosovim ali oljčnim oljem.

Pred barvanjem
Priporočeno je, da pred barvanjem umijete jajca s toplo vodo in milom. (Če izberete hladno metodo barvanja, jih seveda pred umivanjem tudi skuhate, kar bo trajalo približno 10 minut).

Barvanje pirhov z naravnimi barvami
Sestavine receptov za barvanje prilagodite številu pirhov, ki jih boste pobarvali. Pomembno pa je, da ohranite razmerje med sestavinami.

1)    Rožnati pirhi – hladna metoda, bela jajca:
̶    1 nasekljana rdeča pesa,
̶    1 skodelica vode,
̶    2 jedilni žlici kisa.
Dobro odcedite rdečo peso, nato soku dodajte vodo, kis in skuhana jajca. Pirhi naj se namakajo čez noč. (Bolje je, da uporabite bela jajca, saj intenzivne rožnate barve ni moč doseči na naraven način.)

2)    Rdečerjavi pirhi – vroča metoda, rjava jajca:
̶    ½ skodelice olupkov rdeče ali rjave čebule,
̶    dovolj vode, da pokrije jajca za vsaj 2,5 cm.
Jajca in čebulne olupke položite v vodo. Naj zavre, nato jajca kuhajte še 10 minut. Če želite močnejšo barvo, jih lahko po kuhanju v barvi pustite še nekaj ur ali čez noč.

3)    Rumeni pirhi – hladna metoda, bela jajca:
̶    1 skodelica vode,
̶    1 jedilna žlica kurkume,
̶    1 jedilna žlica kisa.
Zmešajte sestavine in v mešanici čez noč namakajte skuhana jajca.

4)    Temno modri pirhi – vroča metoda, bela ali rjava jajca:
̶    ½ glave rdečega zelja (grobo nasekljanega),
̶    dovolj vode, da pokrije jajca za vsaj 2,5 cm,
̶    1–2 jedilni žlici kisa.
Grobo nasekljano rdeče zelje položite v vodo in zavrite. Kuhajte ga približno 20 minut. Nato ga precedite in obarvani vodi dodajte kis in jajca. Kuhajte jih 10 minut, nato pa pustite v barvi še čez noč.

5)    Olivno zeleni pirhi – hladna metoda, bela ali rjava jajca:
̶    1 skodelica vode,
̶    1 jedilna žlica kurkume,
̶    1 jedilna žlica kisa,
̶     ½ glave rdečega zelja (grobo nasekljanega),
̶    dovolj vode, da pokrije jajca za vsaj 2,5 cm,
̶    1–2 žlici kisa.
Skuhana jajca čez noč namočite v mešanici prvih treh sestavin (kurkume, vode in kisa). Nato pustite, da se posušijo. Medtem zavrite rdeče zelje in ga kuhajte 20 minut. Odcedite ga, obarvani vodi dodajte na rumeno pobarvana jajca in kis ter kuhajte še 10 minut. Pirhi naj se v tej barvi namakajo čez noč.

5) Temno vijolični pirhi s kristalčki – vroča metoda, bela ali rjava jajca:
̶    teran.
Jajca položite v lonec in prelijte s teranom, da jih bo prekrival za vsaj 2,5 cm. Ko jajca zavrejo, jih kuhajte še približno 10 minut, nato ugasnite ogenj in jih pustite stati v teranu še nekaj ur oziroma čez noč. Nato jajca osušite.

Vzorci
Obstaja več enostavnih načinov ustvarjanja vzorcev na pirhe:
1)    Z elastikami
Če okrog jajc pred barvanjem napnete nekaj elastik, bodo nastali enostavni obročki. Pazite le, da jih odstranite, ko bodo pirhi popolnoma suhi, saj se sicer lahko vzorec razmaže.
2)    S cvetlicami
Na vrtu poiščite trobentice, regrat ali druge ljubke travniške rastline in jih z najlonskimi nogavicami pričvrstite na jajca. Nogavice, ki jih zavežete z vrvico, naj bodo kar se da napete, da bodo cvetlice stale na mestu. S to tehniko lahko ustvarite tudi druge vzorce, in sicer lahko oblike izrežete tudi iz pisarniškega papirja.
3)    Z voskom
Risanje z voskom na jajca je prava umetnost. Pustite, da se vosek posuši, pirhe pobarvajte, ko se osušijo, pa odstranite vosek.
4)    S papirnatimi brisačami
Če sveže pobarvane (še mokre) pirhe rahlo popivnate s papirnatimi brisačami, bo nastal zanimiv lisast vzorec.

Viri:
https://www.bustle.com/articles/149798-why-do-we-decorate-easter-eggs-the-origin-of-this-tradition-predates-written-history
https://www.mommypotamus.com/how-to-dye-easter-eggs-naturally-with-everyday-ingredients/
https://www.220stopinjposevno.com/na-kro381niku/svetlikajoci-se-teranovi-pirhi
http://www.sewhistorically.com/how-to-dye-easter-eggs-naturally/
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/mar/18/decorate-eggs-easter-competition

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x