Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Paradižnik pomaga pri ohranjanju mladostnega videza

 

Prva asociacija večine ljudi ob paradižniku so testenine ali pica, le redki pa se zavedajo tudi njegove sposobnosti, da pomaga ohranjati mladosten videz in dobro počutje. Paradižnik lahko uvrstimo med "superhrano proti staranju", zato bi si zaslužil poseben prostor v prehrani tistih, ki želijo ohraniti zdravo kožo in preprečiti razvoj bolezni, povezanih s staranjem, na primer osteoporoze. Redno uživanje paradižnika naj bi celo preprečevalo nastanek raka. Priporočljivo je, da izberete organsko pridelan paradižnik, saj se boste s tem izognili pesticidom in drugim strupenim snovem, ki lahko izničijo sicer izredno pozitivne učinke paradižnika.

mladosten-videz-paradiznik-blagodejni-ucinki1

Predstavljamo vam osem razlogov, zaradi katerih bi bilo smiselno, da se paradižnik pogosteje znajde tudi na vašem jedilniku.

 

  1. Zaščita pred soncem

Likopen, ki ga najdemo v paradižniku, spada med karotenoide. Številne raziskave so dokazale, da prav karotenoidi pomagajo ščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzroča sonce.

  1. Zmanjšano tveganje za nastanek raka

Tveganje za nastanek večine vrst raka se s starostjo zvišuje. Raziskovalci so dokazali, da redno uživanje paradižnika znižuje možnost nastanka številnih kroničnih bolezni, med njimi tudi raka. Ogromno zaslug za to ima likopen, vendar naj bi bila učinkovita tudi druga hranila, ki jih vsebuje paradižnik.

 

  1. Zaščita pred škodljivimi bakterijami

Likopen, ki je znan kot najmočnejši antioksidant med karotenoidi, ne ščiti le pred poškodbami, ki jih povzročajo UV-žarki, temveč je učinkovit tudi v boju proti škodljivim bakterijam.

 

  1. Mladosten videz

Poleg že naštetih pozitivnih učinkov ima likopen tudi sposobnost ohranjanja napete kože, saj zavira delovanje encimov, ki razgrajujejo kolagen v koži. Kolagen zavira nastajanje gubic ter je odgovoren za ohranjanje elastične in napete kože.

 

  1. Zmanjšano tveganje za nastanek kroničnih bolezni

Znanstveniki so analizirali raven likopena v tkivih in krvi ter ugotovili, da je pri posameznikih, pri katerih je to hranilo, ki ga najdemo predvsem v paradižniku, prisotno v večjih količinah, zmanjšano tveganje za razvoj številnih kroničnih bolezni.

 

  1. Zdravje zob in dlesni

S pomočjo likopena iz paradižnika bodo bolj zdravi tudi vaši zobje in dlesni, saj so bile odkrite njegove protibakterijske in protiglivične lastnosti, ki so še posebej opazne pri zaščiti zob in dlesni.

 

  1. Zaščita pred strupenimi snovmi

Redno uživanje paradižnikov pomaga ščititi vaše telo pred številnimi toksini. Zahvala za to gre ponovno likopenu. Uživanje paradižnika je še posebej koristno v boju proti alfatoksinom (vrsti plesni, ki jo pogosto najdemo v arašidih in arašidovem maslu) in kadmiju, ki se nahaja v cigaretnem dimu, pri čemer je problematično tudi pasivno kajenje, in v onesnaženem zraku.

 

  1. Izboljšano zdravje srca

Številne raziskave so pokazale, da ima likopen tudi sposobnost ohranjanja zdravega srčno-žilnega sistema. Srčne bolezni so pogosto povezane z neustrezno prehrano in staranjem. Povečano uživanje paradižnika (in s tem likopena) bo izboljšalo zdravje vašega srca.

mladosten-videz-paradiznik-blagodejni-ucinki2

 

Morda vas bodo zanimali informativni članki:

Sedem ključnih hranil, ki jih je dobro vključiti v prehrano

Ekološko mleko ima boljše razmerje zdravih maščob in je bolj zdravo

Kandidina dieta: živila, ki jih lahko zaužijete

ČAS ZA OZDRAVITEV

Preberite še te zanimive recepte:

Zdrava veganska sirova omaka

Fižol, mango in dimljen tofu

Hladna juha iz lubenice

 


Vir: http://www.hungryforchange.tv/article/8-reasons-tomatoes-can-keep-you-young

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x