Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Maščobe

 

Nujno makrohranilo
Maščobe so bile vrsto let na črni listi, saj jih v prvi vrsti mnogi najprej povezovali z odvečnimi maščobnimi oblogami na telesu, aterosklerozo, povišenim LDL holesterolom, težavami s srcem in ožiljem...

Maščobe so dejansko nujno in pomembno makrohranilo za normalno delovanje organizma, saj so gorivo, ki ga telo potrebuje za proizvajanje energije (gram maščobe daje 9 g kalorij). Poleg tega so maščobe sestavni del vseh celičnih membran, prenašajo vitamine, ki so topni v maščobah (A, D, E, K), imajo zaščitno vlogo, kajti varujejo organe, organizem pa ščitijo pred temperaturnimi šoki pri naglih spremembah temperatur, sodelujejo v procesu zadrževanja kalcija v zobeh in kosteh, ker prenašajo vitamin D...To, kar je pomembno, je kakšne maščobe uživamo, saj niso vse maščobe enake.

mascobe1

Maščobe so sestavljene iz ogljika, kisika in vodika. Nastajajo s spajanjem glicerola in maščobnih kislin (na eno molekulo glicerola so vezane 3 molekule maščobne kisline). V presnovnem procesu se maščobe razgradijo nazaj na glicerol in maščobne kisline.

 

Glede na sestavo in količine posameznih maščobnih kislin maščobe delimo na nasičene in nenasičene.

Če so v molekuli maščobe vsa vezavna mesta zasedena z atomi vodika, jih imenujemo nasičene. Nasičene maščobe najdemo predvsem v živilih živalskega izvora in v redkih živilih rastlinskega izvora.

Nenasičene maščobne kisline se delijo na mononenasičene (imajo kemično sestavo, ki jim omogoča vezavo dveh atomov vodika in jih najdemo v rastlinskih oljih) polinenasičene (imajo več prostih mest na atomih ogljika in jih poleg v rastlinskih oljih najdemo tudi v ribah). Mono in polinenasičene maščobne kisline lahko razdelimo v dve skupini : esencialne in ne-esencialne maščobne kisline. Esencialne maščobne kisline  moramo zaužiti s hrano, saj jih naše telo ne proizvaja. Esencialne maščobne kisline so: linolna, linoleinska in arahidonska (imenujemo jih tudi vitamin F).

Naše telo potrebuje tako nasičene kot nenasičene maščobne kisline. Nasičene maščobne kisline potrebuje predvsem kot vir energije, nenasičene pa za gradnjo celičnih struktur in tkiv. Izogibati se je treba škodljivim maščobam, ki jih najdemo v mastnem mesu, pomfriju, cvrtju, majonezi, smetani, različnih hidrogeniziranih maščobah kot je recimo margarina, rafiniranih oljih...

“Dobre“ maščobe najdemo v hladno stiskanih rastlinskih oljih (olivno, ogrščično, laneno, orehovo, mandljevo...), semenih, oreščkih, ribah, nasičenih maščobah rastlinskega izvora (kokosova maščoba, palmina maščoba)...

 

Olja Fandler

Namen Fandlerja, proizvajalca vrhunskih olj, je ponuditi olja najvišje kakovosti in čistosti s specifičnim vonjem, edinstvenim, pristnim okusom in naravno barvo. Zdrava, čista, zrela semena, izkušnje in intuicija ter tradicionalna receptura so sestavine formule, iz katere Fandler ustvarja kapljice popolnosti.

V oljarni Fandler nastjajo olja, ki so pravi kulinarični življenjski eliksir. Le najboljše surovine in občutljiva predelava vodijo  do posebnih, pravih okusov in sleherno od olj v ponudbi Fandlerja prispeva k dobrem fizičnem počutju.

fandler_olja

 

Čudovite lastnosti Cobio® kokosovega oljamaščobe_cobio

Cobio 100% kokosovo olje je naravno, hladno stisnjeno, ni hidrogenizirano, je neobarvano, nerafinirano in ima blag naraven vonj in okus po kokosu. Pridelano je iz kokosov kokosove palme (Cocos Nucifera), ki raste na tradicionalnih farmah Južnega Pacifika in Vzhodne Indije.

Kokosovo olje je edinstveno v primerjavi z večino ostalih maščob in ima pomembno mesto v prehrani, zdravstvu in industriji. To, kar razlikuje kokosovo olje od drugih maščob, je sestava maščobnih kislin v kokosovem olju – srednje verižne maščobne kisline (MCT). MCT se lahko presnavljajo, se takoj spremenijo v energijo ter se v celicah ne nalagajo kot odvečna maščoba.

Maščobe hladno stisnjenega kokosovega olja tako sodijo med najbolj zdrave, kar nam jih je podarila narava in imajo pomembno vlogo v uravnoteženi in zdravi prehrani.

Za tradicionalne skupnosti tropskih predelov kokos in kokosovo olje že stoletja pomeni vir preživetja, zdravja in dobrega počutja. Zato kokosovo palmo imenujejo tudi »drevo življenja«. V moderni prehrani je pomembno, ker je ena redkih nasičenih maščob rastlinskega izvora. V nasprotju s splošnim prepričanjem celo pospešuje presnovo in izgorevanje maščob v celicah ter pomaga zniževati raven holesterola v krvi. Pri prebavi kokosove maščobe je potrebnih manj encimov, torej ne obremenjuje trebušne slinavke, in je primerno za diabetike.

Cobio hladno stisnjeno in nerafinirano kokosovo olje je zaradi svoje sestave in MCT zelo primerno olje za kuhanje, peko in cvrtje. Lahko ga uporabimo tudi kot samostojno jed ali namaz. Je tudi odlično olje za masažo, ker se vpije globoko v kožo in ne pušča »mastnega« občutka. Zaradi svojih sestavin (lavrinska in kaprinska mašcobna kislina) in protivirusnih, antibakterioloških in protigljivičnih lastnosti ščiti kožo in telo. Antioksidanti v hladno stisnjenem kokosovem olju ščitijo pred nastajanjem nevarnih prostih radikalov, ki povzročajo staranje in poškodbe kože, zato je tudi odlično olje za po sončenju.

 

Malaita - Ekstra deviško kokosovo olje

Edino olje, ki je ročno in hladno stisnjeno iz svežih kokosov neposredno na kmetijah Solomonovih Otokov na Južnem Pacifiku po postopku direktnega mikro stisnjenja (Direct Micro Expelling - DME). Tako obdrži vse svoje sveže in naravne aktivne lastnosti. Je popolnoma naravno in ekološko,  z blagim in značilnim okusom in vonjem.

DME tehnologija* postavlja proizvodnjo kokosovega olja nazaj na kmetije Južno Pacifiških otokov, kjer originalno raste kokosova palma. Družinam na kmetijah omogoča, da proizvedejo kokosovo olje v eni uri od odprtja kokosovega oreha. DME sistemi proizvodnje kokosovega olja so postavljeni širom Pacifika, v Indoneziji, Papui Novi Gvineji, Solomonovih Otokih, na otokih Tonge, Kiribatov, Tuvaluja, Vzhodnega Timorja, v Indiji in Afriki.

Sistem pridobivanja ekstra deviškega kokosovega olja DME je akreditiran s strani NASAA (AQIS in IFOAM), ter pomeni Fair Trade v najboljšem pomenu. Pridelava in prodaja tega kokosovega olja koristi nam vsem - potrošnikom z naravnim, hranljivim in zdravju koristnim proizvodom kot tudi pridelovalcem, katerim pomeni glavni in pomembni vir prihodkov.

DME način proizvodnje pomembno vpliva na izboljšanje življenja lokalnih skupnosti. Proizvajalci Cobio kokosovega olja Malaita (poimenovan po otoku Malaita na Solomonovih otokih, kjer je olje pridelano) imajo s proizvodnjo prihodek, ki je nekajkrat večji od predelave kokosa za "copro" (rafnirano olje), hkrati je ohranjeno tradicionalno družinsko življenje in komunalna kultura, ter nedotaknjeno okolje z izrabo obstoječih in samozadostnih virov ter s postopkom pridelave brez odpadkov.

 
 

Kokosov namaz z drobnjakom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

- 100 g tahinija, 80 g tofuja, 120 ml ekstra deviškega kokosovega olja, 150 ml vode
- ½ žličke soli, ½ žličke popra, ¼ soka ene limone
- Šopek drobnjaka

Najprej s paličnim mešalcem zmešamo tofu, vodo in sol v gladko tekočo zmes. Nato dodamo raztopljeno kokosovo olje in spet gladko zmešamo. Nato dodamo še tahini, poper in drobnjak; čisto na koncu pa primešamo še sok limone. Shranimo v kozarčkih v hladilniku.

 

Sladki kokosov namaz s kakavom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

- 150 ml ekstra deviškega kokosovega olja, 20 g mletih mandljev, 30 g pravega kakava,
- ¼ žličke cimeta; ¼ žličke mlete vanilije, ¼ žličke mletega ingverja, ¼ žličke mletega muškatnega oreha
- 50 ml javorjevega sirupa, 50 ml agavinega sirupa

Vse skupaj dobro premešamo s paličnim mešalnikom, pretočimo v kozarčke in shranimo za 1 uro v hladilniku, da se strdi. Lahko hranimo tudi na sobni temperaturi, če ni višja od 20°C.

Kokosovo olje

mascobe18

Kokosovo olje igra pomembno vlogo v pravilno uravnoteženi in s hranljivimi snovmi bogati prehrani. Toda v preteklosti je bilo na slabem glasom zaradi nasičenih maščob, ki jih vsebuje. "Danes pa vemo, da niso vse nasičene maščobe enake in da kokosovo olje ne vsebuje slabih trans maščobnihkislin, ampak ravno nasprotno, vsebuje veliko snovi pomembnih za naše zdravje.* Ena ključnih lastnosti kokosovega olja je njegova obstojnost pri visokih temperaturah in je zato idealno olje za cvrenje, peko in praženje.

*Vir : Know your fats , Mary G. Enig, znanstvenica in biokemik

mascobe19

Kokosovo olje daje energijo in ohranja vitkost

Kokosovo olje se razlikuje od vseh ostalih nasičenih maščob, ki imajo dolge verige molekul , po tem, da vsebuje v glavnem le srednje verižne molekule, od tega 50%  lavrinskekisline. Kokosovo olje omogoča hitro presnovo in je odličen vir energije. Njegova prebava se začne že v ustih. Kokosovo olje daje približno 2,50 % manj kalorij kot ostale nasičene maščobe.

Pogosto kokosovo maščobo imenujejo tudi lavrinska maščoba, ker vsebuje 49%  nasičenih maščobnih kislin s srednje dolgo verigo. Danes je kokosovo olje zopet priznano kot zdrava maščoba, ki daje veliko energije in malo kalorij, stimulira presnovo in pomaga pri zniževanju telesne teže.

 

Kokosovo olje lahko uporabljate kot namaz, zaradi stabilnosti je primerno za cvrenje, dušenje in peko. Hrana pripravljena s kokosovim oljem je zdrava in odličnega okusa. Kokosovo olje je koristno za jetra, učinkuje na znižanje holesterola in izboljša presnovo maščob. S svojimi sestavinami ugodno vpliva na kožo.

 

Kokosovo olje brez vonja za vsakodnevno pripravo hrane in deviško kokosovo olje za tiste, ki obožujejo aromo in okus kokosa. Čeprav se obe vrsti olja lahko segrevata do visokih temperatur, je deviško olje bolje segrevati do malenkosti nižje temperature, da obdrži svoje optimalne lastnosti.

 

V Kalčku ponujamo različna kokosova olja in med drugim:

Olje* kokosovo extra 500g Mitax
Olje* kokosovo 500g Mitax
Olje* kokosovo brez vonja2000g Mitax
Olje* kokosovo extra 2000g Mitax

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x