Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Kako pozdraviti alkoholnega »mačka« na zdrav način

 

Decembrska praznovanja so običajno povezana z neštetimi zdravicami, te pa seveda z alkoholnimi pijačami. Če je kozarec kakovostnega vina, po možnosti pridelanega iz ekogrozdja, lahko koristen za vaše zdravje, pa to nikakor ne velja za prekomerno popivanje.  V primeru da vas kljub vsemu zanese in nekoliko pregloboko pogledate v kozarec, vam ponujamo nekaj uporabnih nasvetov, kako se naslednji dan spopasti s slabostjo, suhimi usti, glavobolom in drugimi nevšečnosti, ki se običajno pojavijo kot posledica burne noči.

 

  1.     Japonski hit – juha miso

Privoščite si skodelico tople juhe miso, japonske kulinarične specialitete, ki vse hitreje prodira tudi v naše kraje. Prekomerne količine alkohola povzročajo dehidracijo, poleg vode bo zjutraj vašemu telesu primanjkovalo tudi natrija in drugih pomembnih snovi, ki jih lahko nadomestite prav z juho miso. Obenem bo omenjena juha pripomogla pri vzpostavitvi ravnovesja koristnih bakterij v vašem prebavnem traku in s tem odpravila tudi morebitne prebavne težave, ki so pogosto sestavni del alkoholnega »mačka«.

macek-glavobol-kako-pozdraviti1

 

  1.     Maščobne kisline omega 3

Zjutraj (po možnosti pa tudi že takoj ko pridete domov) zaužijte maščobne kisline omega 3, saj preprečujejo vnetja, ki jih povzroča alkohol, pa tudi druge neprijetne stranske učinke prekomernega popivanja, kot je denimo suha, lisasta in razdražena koža na obrazu. Če ne gre drugače, lahko posežete tudi po kapsulah, še bolje pa je, da jih zaužijete v naravni obliki. Izvrsten vir maščobnih kislin omega 3 je lahko ekološko pridelano laneno seme, eko konopljino olje, chia semena...

macek-glavobol-kako-pozdraviti2

  1.     Sproščujoča masaža

Pri masaži se sproščajo endorfini, imenovani tudi »hormoni sreče«, hkrati pa masaža dokazano okrepi vaš imunski sistem, saj pospešuje nastajanje belih krvničk, zato je idealna oblika regeneracije, izredno primerna tudi za zdravljenje »mačka«.

macek-glavobol-kako-pozdraviti3

 

  1.     Smoothie

Privoščite si smoothie, najbolje iz banan, borovnic, ohrovta in limone (vse sestavine iz ekološke pridelave). Gre namreč za močne antioksidante, ki so obenem bogati tudi s kalcijem, vsebujejo naravne oblike sladkorja, številne koristne vitamine in prebavne encime. Zaradi naštetih snovi bosta slabost in glavobol že kmalu pozabljena. Pomembno pa je, da si pripravite svež smoothie, kupljeni (vnaprej pripravljeni) namreč ne bodo imeli enakega učinka.

macek-glavobol-kako-pozdraviti4

 

  1.     Rekreacija

Telesna aktivnost bo spodbudila prekrvavitev, pospešila izločanje škodljivih snovi in poskrbela za izboljšanje razpoloženja, vendar je pomembno, da vmes ne pozabite uživati dovolj tekočine in da s količino vadbe ne pretiravate. Tovrsten način spopadanja z alkoholnim »mačkom« namreč ni primeren za vse – nekaterim izjemno ustreza, pri drugih pa povzroči še hujšo slabost. Pomembno je, da prisluhnete svojemu telesu in mu privoščite dovolj počitka, če to potrebuje.

macek-glavobol-kako-pozdraviti5

 

  1.     Kokosova voda

Popijte nekaj kokosove vode, po možnosti neposredno iz (biološko pridelanega) kokosovega oreha. Gre za izjemno koristno tekočino, ki vsebuje visoko koncentracijo naravnih elektrolitov. Prav znižanje ravni elektrolitov v telesu je namreč eden izmed glavnih problemov pri prekomernem uživanju alkohola in s tem povezano dehidracijo.

macek-glavobol-kako-pozdraviti16

 

  1.     Savna

Savnanje je eden izmed najboljših načinov izločanja strupenih snovi iz telesa, zato je zelo priporočljivo za premagovanje »mačka«. Tudi v tem primeru seveda ne smete pozabiti na ustrezno hidracijo, saj boste s potenjem poleg toksinov izločili tudi velike količine tekočine. V kozarec vode dodajte rezino limone ali kumarice, zaradi česar bo napitek še posebej osvežujoč.

macek-glavobol-kako-pozdraviti17

 

VIR: http://www.good.is/posts/10-healthy-ways-to-help-a-hangover

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x