Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Lyrakis family oljčna olja

 

Najboljše od Mediterana

 LyrakisFamily-logo 

BIO Cretan Village je ekstra deviško ekološko olivno olje s Krete, ki se ponaša z najvišjo kakovostjo in z najnižjo kislinsko stopnjo ter je pod stalnim nadzorom certifikacijskega organa DIO, kontrolno mesto GR-BIO-001. V BIO Cretan Village olju sohladno stiskane olive vrste Koroneiki, ki je značilna za Kreto. To grško ekstra deviško olivno olje odlikuje blag, prefinjen, rahlo pikanten sadni okus. Kislinska stopnja: max. 0,3% (zakonski predpis v EU in s tem v Sloveniji: max. 0,8%).

Ekstra deviško olivno olje Lyrakis priporoča s združenje kuharskih mojstrov Krete (Chefs Club of Crete), ki je član uglednega društva WACS (Globalna mreža organizacij kuharskih mojstrov - The World Association of Chefs Societies).

Manolis Lyrakis je predstavnik 6. generacije družine, ki že vrsto let ponuja vrhunska ekstra deviška olivna olja. Podjetje Lyrakis Family s.a. je za svojo kakovost prejelo številna priznanja in certifikate kakovosti kot so ISO 9001:2008, ISO 22000 in IFS (International Food Standard).

lyrakis-family-olje1

Zakaj ekstra deviško olivno olje s Krete?

Kreta ima več kot 5.000 letno tradicijo pridobivanja olivnega olja. Glavna skrivnost najboljšega olivnega olja na svetu je ta, da kretski proizvajalci še vedno ohranjajo antične metode pridobivanja tega »tekočega zlata«. Na Kreti je pridobivanje olivnega olja hkrati posel in umetnost. Gre za čast in ponos družin - oljčna polja na Kreti so namreč večinoma v družinski lasti in tako vsaka družina »ljubosumno« varuje svoje skrivnosti v postopku, vse od nasada oljk do polnjenja olja v steklenico. Kako pomembne so za Grke oljke, dokazujejo stari grški običaji, ko ob rojstvu otroka zasadijo oljko, da skupaj rasteta z otrokom. Ko pride čas, da gre otrok v šolo, oljka obrodi plodove… in življenje se nadaljuje…

Otok Kreta in kretska prehrana

Grški otok Kreta je otok boga Zevsa, otok zdravja in regeneracije, je biser Sredozemlja, na katerem tako rekoč ni industrije: Kreta ima še eno veliko posebnost, ki jo poznajo le redki - to je: TRADICIONALNA KRETSKA PREHRANA ali kretska dieta (Cretan Diet), ki je mediteranski način prehranjevanja v svoji najboljši podobi in je danes znana kot ena najbolj zdravih na svetu, njeni prebivalci pa so znani po dolgem življenju.

Raziskava sedmih dežel

The Study of the seven countries (Anzel Keys, 1980) je pokazala, da imajo prebivalci Krete nenavadno nizko smrtnost zaradi bolezni srca in ožilja pa čeprav uživajo ogromne količine maščobe (ekstra deviškega olivnega olja). Poraba olivnega olja na prebivalca Krete znaša 31 litrov na leto, kar je največ na svetu. (Eurostat, 1996).

Kako in katero oljčno olje izbrati?

Za kakovosten liter ekstra deviškega olivnega olja je potrebno od 8 do 10 kg oliv optimalne zrelosti. Ali res mislite, da lahko 8 - 10 kg plodov vzgojite, ročno oberete, iz njih iztisnite olje, plačate skladiščenje, polnjenje v steklenice, embalažo, prevoz, davke in trgovske marže ter na koncu še vedno dosežete ceno 4 do 8 EUR za liter. Pri oljih slabše kakovosti lahko namreč s pomočjo višje temperature in kemičnih postopkov liter olja dobijo že iz 3 - 4 kilogramov oliv !

 

Stopnja kislosti oziroma kislinska stopnja olja

Stopnja kislosti je dober kazalnik kakovosti ekstra deviškega olivnega olja. Vsaka napaka pri proizvodnji vpliva na višji delež prostih maščobnih kislin (stopnjo kislosti). Če so uporabljeni poškodovani plodovi, če je prisotna voda ali je olje pridelano oziroma hranjeno pri višjih temperaturah, bo hitro preseglo vrednost 0,8 %, kar je zgornja dovoljena meja v EU (in s tem tudi v Sloveniji) za ekstra deviško olivno olje. Samo ekstra deviško olivno olje ima čudežne učinke, o katerih pišejo medicinske in druge študije.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x