Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Leča – vir beljakovin in odličen nadomestek fižola

 

Poznamo štiri vrste leče: črno, rjavo, rdečo in zeleno. Gre za živilo iz skupine stročnic in oreščkov, ki predstavlja odličen vir beljakovin za vegetarijance in vegane.

Leca rdeča 500 g Dennree

Kako uživanje leče učinkuje na organizem?

  1. Znižuje holesterol

Ker vsebuje veliko topnih vlaknin, znižuje nivo krvnega holesterola, to pa zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih bolezni in kapi.

  1. Ohranja zdravje srca

Poleg zniževanja holesterola leča tudi na splošno ugodno vpliva na zdravje srca. Vsebuje namreč folno kislino in magnezij – prva znižuje stopnjo homocisteina, ki je velik dejavnik nastanka srčnih bolezni, magnezij pa pospešuje krvni pretok in tako poskrbi, da so organi dobro preskrbljeni s kisikom in hranili.

  1. Stabilizira krvni sladkor

Še ena izmed prednosti prehranskih vlaknin, ki jih leča na 100 gramov vsebuje kar 30 gramov, je, da topne vlaknine upočasnjujejo prebavo in stabilizirajo nivo krvnega sladkorja, kar je v pomoč predvsem sladkornim bolnikom in odpornim na inzulin.

  1. Zvišuje raven energije

Zaradi visoke vsebnosti kompleksnih ogljikovih hidratov in vlaknin leča pripomore k enakomernemu in počasnemu izgorevanju energije. Vsebuje tudi veliko železa, ki zvišuje raven energije in pospešuje metabolizem.

  1. Pomaga pri nižanju telesne teže

Leča ob vseh vsebujočih pomembnih hranilih, kot so beljakovine, minerali, vlaknine in vitamini, premore relativno malo kalorij in maščob. Skodelica kuhane leče je precej nasitna in vsebuje le 230 kalorij.

LecaZelena 500g Ecor

  1. Preprečuje prebavne težave

Netopne vlaknine, ki jih vsebuje leča, preprečujejo zaprtje in druge prebavne motnje, kot sta sindrom razdražljivega črevesja in divertikulitis.

  1. Med nosečnostjo pripomore k zdravemu razvoju otroka

Leča vsebuje tudi folno kislino (vitamin B9), ki pospešuje rast novih celic. Primeren vnos folne kisline pred in med nosečnostjo pripomore k zdravemu razvoju možganov in hrbtenjače pri dojenčkih. Moški in ženske, ki niso noseče, potrebujejo 400 mg folata dnevno, nosečnice pa 600 mg na dan – pol skodelice leče vsebuje kar 179 mg tega pomembnega vitamina.

 

Hranilne snovi

 

Hranilne vrednosti na 100 gramov surove leče
Energijska vrednost: 353 kcal
Maščobe: 1 g
            nasičene: 0 g
Holesterol: 0 mg
Natrij: 6 mg
Ogljikovi hidrati: 60 g
            vlaknine: 30 g
            sladkorji: 2 g
Beljakovine: 26 g

11325_le_a_rde_a_500g_ecor

Minerali v 100 gramih surove leče:

  • kalcij: 56 mg
  • železo: 7,5 mg
  • magnezij: 122 mg
  • fosfor: 451 mg
  • kalij: 955 mg
  • cink: 4,8 mg
  • mangan: 1,3 mg
  • baker: 0,5 mg
  • selen: 8,3 μg

Uporaba leče in recept za veganski »bolognese« z lečo

Leča je primerna za pripravo juh, kot dodatek k testeninam, popestri pa tudi mnoge solate. Gre za živilo, ki v jedeh nase hitro veže druge okuse. Z njo se zlahka nadomesti fižol v katerem koli receptu. Iz skuhane in pretlačene leče z dodanimi začimbami (čilijem v prahu, česnom, čebulo in nasekljanimi paradižniki) pa se lahko pripravi omaka za najrazličnejše prigrizke.

leca

Recept za veganski »bolognese« z lečo

Sestavine:

  • 2 jedilni žlici oljčnega olja,
  • 1 nasekljana čebula,
  • 1 nasekljano steblo zelene,
  • 3 kosi olupljenega in na drobno narezanega korenja,
  • 7 nasekljanih strokov česna,
  • 170 g paradižnikove mezge,
  • 425 g paradižnikove omake,
  • 800 g konzerviranih narezanih paradižnikov,
  • 2 jedilni žlici bazilike,
  • 1 čajna žlička suhega origana,
  • ¼ čajne žličke sode bikarbone,
  • sol in poper po okusu,
  • 2 skodelici vode,
  • 2 skodelici oprane rdeče leče.

Postopek priprave

V večji ponvi segrejte oljčno olje in na njem do mehkega popražite čebulo, zeleno in korenje (približno 5–10 minut). Dodajte česen in med stalnim mešanjem pražite 30 sekund. Vmešajte paradižnikovo mezgo in kuhajte še minuto, nato pa dodajte paradižnikovo omako, narezane paradižnike, baziliko, origano, sodo bikarbono, sol, poper, lečo in vodo. Kuhajte 20–30 minut oziroma dokler se leča ne zmehča in vmes občasno premešajte.

Viri:

http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4337/2

http://www.mindbodygreen.com/0-5488/7-Health-Benefits-of-Lentils.html

http://www.livestrong.com/article/410190-what-are-the-benefits-of-eating-lentils/

http://www.medicalnewstoday.com/articles/297638.php

https://draxe.com/lentils-nutrition/

http://www.ihearteating.com/lentil-bolognese-recipe/#_a5y_p=3086378

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x