Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Laktozna intoleranca in namaz iz indijskih oreščkov

Kaj je laktozna intoleranca?

O laktozni intoleranci govorimo, ko ljudje ne zmorejo prebaviti mlečnega sladkorja oz. laktoze. Posledično se pojavijo simptomi in znaki kot so slabost, bruhanje, napihnjenost, vetrovi in driska.

Vse skupaj je potrebno ločiti od alergije na mleko, kjer gre za preobčutljivost našega imunskega sistema na sestavine v mleku.

Kako nastane laktozna intoleranca?

Gre za pomanjkanje encima laktaze, ki presnavlja sladkor laktozo. Razcepi jo v dva manjša sladkorja glukozo in galaktozo, katera naše telo vsrka skozi prebavila. Encim se sprošča v tankem črevesju in iz različnih razlogov ga je pri ljudeh premalo ali pa je neučinkovit.

Če se laktoza ne razcepi na dva manjša dela pride v svoji prvotni obliki v debelo črevo, kjer jo presnovijo bakterije. Ob presnovi se sproščajo plini, ki povzročijo vse naštete simptome in znake.

Odvisno od tega koliko in kako učinkovit je naš encim laktaza, toliko mlečnih izdelkov bomo tolerirali. Tako bodo imeli nekateri težave, že če se pojavi mleko zgolj v sledovih, drugi pa bodo imeli težave le, če zaužijejo enormne količine mlečnih izdelkov.
Rešitev?

V lekarnah obstaja ogromno preparatov, ki nadomestijo manjkajoči encim. Poleg tega pa na trgu kar mrgoli izdelkov, katerim so skozi proizvodnjo odstranili laktozo.

Vsemu skupaj pa se še enostavneje izognemo z izdelki rastlinskega izvora, ki laktoze ne vsebujejo. V Kalčku je ponudba izdelkov brez laktoze izjemna.

Prilagamo vam še recept za namaz iz indijskih oreščkov, ki lahko nadomesti sirne namaze.

SESTAVINE

150g indijskih oreščkov

2x 175 ml vode ml vode

ščepec soli in popra

40g kvasnih kosmičev

1 velika žlica agar-ja

1 žlica medu

manjši strok česna ali začimbe po izbiri

POSTOPEK:

Indijske oreščke namočimo čez noč, jih speremo, precedimo in zmešamo skupaj z ostalimi sestavinami, razen 1x175 ml vode. Ostalih 175ml vode zmešamo z agarjem in pogrejemo, da se zgosti. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom, da nastane gladka zmes. in počakamo da se ohladi in namaz postrežemo.

Če dodamo malo manj agarja vse skupaj pride bolj tekoče. V taki obliki lahko namaz postrežemo na solati kot odličen nadomestek jogurtovih polivk.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x