Sestavine (za 2–3 osebe):
Koruza in paprika:
- 1 paprika Poblano,
- 1 koruza (približno polovica skodelice).
Paradižnikov »pico de gallo«:
- ¼ skodelice narezanih češnjevih paradižnikov,
- ½ (1–2 jedilni žlici) limetinega soka,
- ¼ skodelice narezane šalotke,
Limetin preliv:
- ¼ skodelice oljčnega olja,
- sok 1 limete (približno ¼ skodelice),
- 1 čajna žlička čilija v prahu,
- 1 jedilna žlica agavinega sirupa,
- sol in poper po okusu.
Ostale sestavine:
- 1 skodelica kuhane rdeče kvinoje,
- 2 skodelici rukole,
- ½ skodelice na kocke narezanega tofuja (ali sira ali mesa po želji),
- ½ skodelice koriandra,
- ½ skodelice narezanega avokada,
- 1 tortilja, narezana na trakove in popečena.
Postopek priprave
Na žaru popecite papriko (približno 20 minut), nato jo prestavite v posodo in pokrijte, a tako, da se je pokrov (ali folija) ne bo dotikal. Počiva naj 15 minut, da se malce ohladi. S prsti ji odstranite kožo, pecelj in semena. Narežite jo na približno 0,5 cm velike koščke in preložite v manjšo posodo. Koruzna zrna začinite z malo oljčnega olja in soli. Nato jih 4–5 minut pražite in dodajte papriki.
V drugi manjši posodi zmešajte češnjeve paradižnike, limetin sok, šalotko in nekaj soli. Postavite jo na stran.
Nato pripravite preliv – zmešajte oljčno olje, limetin sok, čili v prahu, agavin sirup, sol in poper. Morda se bo okus sprva zdel preoster/pekoč/sladek, a ob kvinoji in ostalih sestavinah bo odličen. Tudi to postavite na stran.
V večji skledi zmešajte rdečo kvinojo, rukolo, tofu, koriander in pravkar narejen limetin preliv (morda bo tega malo preveč – dodajajte ga počasi). Dodajte koruzo in papriko ter paradižnikov »pico de gallo«. Začinite po okusu in za konec na vrh dodajte še rezine avokada, rezine tortilje in nekaj kapljic limetinega soka.
http://www.mindbodygreen.com/0-21685/11-quinoa-bowls-that-make-it-easy-and-delicious-to-eat-clean.html