Sestavine (za 4 osebe):
- 1 skodelica kvinoje,
- 1 srednje veliko korenje (olupljeno in narezano na tanke rezine),
- 1 šop kodrolistnega ohrovta brez trdih stebel in narezanega na trakove,
- 2 jedilni žlici limoninega soka,
- 2 stroka česna (sesekljana),
- oljčno olje,
- morska sol,
- 2 skodelici kuhane čičerike (oprane in odcejene, če gre za tako iz pločevinke),
- ¼ skodelice suhega ribeza, brusnic ali češenj,
- 1 jedilna žlica konopljinih semen,
- 4 120-gramski fileji lososa (s kožo).
Preliv:
- ¼ skodelice tahinija,
- ½ skodelice vode,
- 1 jedilna žlica limoninega soka,
- ½ skodelice grškega jogurta,
- ½ čajne žličke morske soli.
Postopek priprave
V srednje veliki kozici zmešajte kvinojo in 2 skodelici vode. Naj zavre, nato pokrijte in zmanjšajte ogenj. Kuhajte 15 minut, nato pa 10 minut pustite pokrito počivati. Malo premešajte in dajte na stran.
Medtem v večji skledi zmešajte kodrolistni ohrovt, korenje, limonin sok, česen, 1 jedilno žlico oljčnega olja in ½ čajne žličke soli. Z rokami dobro premešajte. Dodajte kuhano kvinojo in čičeriko, suho sadje in konopljina semena. Še enkrat dobro premešajte in začinite po okusu.
V večji teflonski ali litoželezni ponvi pogrejte 2 jedilni žlici olja. Fileje lososa osušite in posolite. Losos naj bo na ponvi obrnjen s kožo navzdol. Pecite ga na veliki temperaturi, dokler ni lepo zapečen, približno 2–3 minute. Nato ga obrnite in pecite še 2 minuti.
Mešanico s kvinojo razdelite v 4 skodelice in na vrh vsake položite lososov file.
V srednje veliki posodi dobro zmešajte sestavine za preliv (tahini, vodo, limonin sok, grški jogurt in sol) – če se zdi preliv pregost, dodajte nekaj vode. Prelijte čez jed in postrezite.