Kremasta rižota s šparglji
Kremasta rižota s šparglji
Kremasta rižota s šparglji
  • Kremasta rižota s šparglji
  • Kremasta rižota s šparglji
  • Kremasta rižota s šparglji

Poletje kliče po svežih in lahkih jedeh, mi pa smo tokrat pripravili jed, ki združuje popolno kremastost in osvežujočo noto - kremasto rižoto s šparglji.
Ta enostavna, a izjemno okusna kombinacija riža in svežih špargljev bo navdušila vaše brbončice. 

I da bo to gastronomsko doživetje popolno, odkrij, katera vina se odlično podajo k tej rižoti. Toda najprej, katero vrsto riža izbrati?
Riž arborio imenujejo kraljica rižote zaradi svoje kremaste teksture, visoke vsebnosti škroba in sposobnosti vpijanja tekočine. Ta italijanski riž je ključna sestavina za pripravo autentičnih rižot, saj v vsakem grižljaju ustvari bogate okuse in kremaste teksture. Pri kuhanju riža Arborio je pomembno, da tekočino dodajamo postopoma in jo postopoma mešamo. To omogoča, da se riž enakomerno skuha in sprosti škrob, da ustvari kremasto strukturo. Dodajanje tople juhe, jušne osnove ali vina eno skodelico naenkrat omogoči rižu, da absorbira tekočino med kuhanjem.
Zato je riž Arborio nepogrešljiva sestavina, ki ti bo pomagala do popolne teksture in okusa.

Pri izbiri vina, ki bo dopolnilo to okusno jed, priporočamo sveže in aromatično belo vino. Idealne možnosti so Sauvignon Blanc, Pinot Grigio ali Chardonnay. Te izbire vin imajo dovolj svežine in sadnosti, da preprečijo kremastost rižote, hkrati pa poudarijo svežino špargljev. Če imate raje rdeče vino, je Pinot Noir lahko dobra izbira zaradi njegove blage in sadne arome, ki se bo odlično podala k tej jedi.

Mi smo izbrali Pinot Grigio!
Uživaj v okusih!

 

Recept by: Kefirolicious!

Priprava
  • 1Na štedilniku segrejemo manjši lonec vode, da šparglje blanširamo. Špargljem odrežemo olesenele dele in jih zavržemo, običajno približno centimeter od dna. Špargljem odrežemo vrhove (približno 3-4 centimetre od vrha) in jih damo na stran.
  • 2Najprej naredimo omako: preostale šparglje narežemo na 2,5 cm dolge kose in jih kuhamo v vroči vodi do mehkega približno 5 minut, odvisno od velikosti. Odcedite, vendar prihranite 1 skodelico tekočine za kuhanja. Blanširane šparglje zmešajte z 1 skodelico tekočine za kuhanje, 3 žlicami olivnega olja, listi bazilike in pestjo orehov, dokler omaka ne postane gladka zmes. Uporabite lahko tudi palični mešalnik. Omako odstavimo, da jo na koncu dodamo v rižoto.
  • 3Nato naredimo rižoto. Čebulo in česen drobno nasekljamo. V globoki ponvi na zmernem ognju segrejte 3 žlice olivnega olja. Dodamo čebulo in pražimo, dokler se ne zmehča, 5-6 minut. Dodaj česen in kuhaj 2 minuti, da zadiši.
  • 4Dodamo riž, premešamo in pražimo eno minuto. Zalijemo z belim vinom in pustimo, da alkohol izhlapi. Prilijemo 300 ml vroče zelenjavne osnove, na srednje močnem ognju ob občasnem mešanju rahlo zavremo, da riž vpije vso osnovo.
  • 5Nadaljuj z dodajanjem vroče juhe po 300 ml naenkrat, še dvakrat. Pusti, da se riž vsakič počasi vpije in pogosto premešaj.
  • 6Ko dodamo zadnjo osnovo, dodamo še vršičke špargljev in jih v rižoti kuhamo približno 3 minute. Riž mora biti kremast, vendar še vedno al dente.
  • 7Vse premešamo in dodamo zmiksano omako iz špargljev in bazilike, solimo, dodamo malo limoninega soka in okusimo. Količino soli in limoninega soka prilagodite okusu.
  • 8Vse skupaj segrejemo na majhnem ognju, pustimo, da se malo zgosti in še toplo postrežemo.
  • 9Uživaj v okusih!
0Komentarji
Komentiraj tudi Ti, veš, da si želiš!
Komentiraj in oceni ta Recepti :)
E-poštni naslov ne bo objavljen
Izdelki, ki smo jih uporabili
samo osebni prevzem
Čebula rumena bio kg
Ekološko
5,06 
500g
1kg
2kg
samo osebni prevzem
Šparglji zmrznjeni bio 300g Orto campestre
Ekološko
6,92 
Ekološko
20,44 
samo osebni prevzem
Česen bio kg
Ekološko
12,57 
250g
500g
1kg
Ekološko
5,08 
Ekološko
13,67 
Ekološko Brez mleka Brez jajc
2,97 
-25%
Orehov pekan bio  200g Garden
Ekološko Brez mleka Brez jajc
14,85  11,14 
samo osebni prevzem
Limone bio kg
Ekološko
4,34 
500g
1kg
2kg
Ekološko
1,52 
(1)

Kremasta rižota s šparglji

Kremasta rižota s šparglji
Kremasta rižota s šparglji
Kremasta rižota s šparglji
Sestavine
  • 1 šopek špargljev
  • 1 čebula (srebrenica ali česen) - drobno sesekljana
  • 3 žlice olivnega olja za špargljevo omako
  • 3 žlice olivnega olja za rižoto
  • 4 stroki česna, drobno sesekljani
  • 200 g riža za rižoto (Arborio)
  • 60 ml belega vina
  • 900 ml vroče zelenjavne osnove (ali vroče vode z 2 žličkami zelenjavne osnove v prahu)
  • 2 pesti svežih listov bazilike
  • 1 pest pekanov
  • sok 1 limone
  • 1/2 čajne žličke soli
Izdelki, ki smo jih uporabili
samo osebni prevzem
Čebula rumena bio kg
Ekološko
5,06 
500g
1kg
2kg
samo osebni prevzem
Šparglji zmrznjeni bio 300g Orto campestre
Ekološko
6,92 
Ekološko
20,44 
samo osebni prevzem
Česen bio kg
Ekološko
12,57 
250g
500g
1kg
Ekološko
5,08 
Ekološko
13,67 
Ekološko Brez mleka Brez jajc
2,97 
-25%
Orehov pekan bio  200g Garden
Ekološko Brez mleka Brez jajc
14,85  11,14 
samo osebni prevzem
Limone bio kg
Ekološko
4,34 
500g
1kg
2kg
Ekološko
1,52 

Klub zvestih kupcev

S prijavo v klubu zvestih kupcev dobiš stalen popust od 6% do 12%, ki velja večno!

PRIDRUŽI SE KLUBU