Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Koruza

 

Vsestransko uporabno zlato zrno

koruza1

  •        Zrna koruze so dragoceni vir vitamina B1, ogljikovih hidratov, vitaminov in mangana.
  •        Zdravilne sestavine, ki jih vsebuje zlato zrno, naj bi pripomogle k boljšemu delovanju    sečnih poti in prispevale k nižanju vsebnosti holesterola v krvi.
  •        Koruzo lahko zaužijete v obliki polente, pokovke, tortilj, v enolončnici, svežih solatah itd.
  •        Zrna se uporabljajo v prehrani, drugi deli koruze pa kot industrijski material in biogorivo.
  •        Pri izbiri koruznega storža za peko ali kuhanje bodite previdni.

koruza2

Evropejci smo koruzo spoznali konec 15. stoletja, ameriški staroselci pa so jo gojili že 4000 let pred našim štetjem. To enoletno žito je hrana tako živalim kot ljudem. Je tretje najbolj razširjeno žito, takoj za rižem in pšenico. Poljska koruza je pridelana predvsem za krmo, sladko koruzo pa jemo ljudje – kuhano, pečeno, konzervirano, v kruhu, tortiljah, polenti itd. Sladka koruza je po navadi nižja od poljske, nastala pa je iz divje rastoče koruze. Rastlina je običajno visoka dva metra in pol, nekatere vrste pa lahko zrastejo tudi do dvanajst metrov visoko. Klas je v obliki storža, ki je obdan z ličjem. Dobro zaščitena zrna so dragoceni vir vitamina B1, ki je pomemben za funkcije živčevja in pri presnovi ogljikovih hidratov. Vsebuje tudi vitamin C in mangan, ki izboljšuje spomin in koncentracijo.

koruza3

Na svetu je približno petdeset različnih vrst koruze, ki imajo različno velika zrna raznih barv in okusov. Na leto je kar dvainštirideset odstotkov proizvede Amerika, na vseh kontinentih pa je letno proizvedenih 785 milijonov ton koruze. Zrnje se uporablja v prehrani, drugi deli koruze pa kot industrijski material in biogorivo.

koruza4

Hitro pripravljena jed iz koruze je polenta oziroma koruzni zdrob, ki ga je treba le tri minute mešati v slani vreli vodi. Če polenti dodate še kapljico mleka ali košček masla, je toliko bolj okusna. Obstaja več načinov, da polento še dodatno oplemenitite: dodajte žlico smetane za kuhanje ali pa jo s sirom in zelenjavo naknadno zapecite v pečici ter narežite z nitko ali ostrim nožem. Jeste jo lahko kot samostojno jed ali prilogo h gobovi juhi, kislemu zelju, golažu, zrezkom, pečenki itd. Za kosilo si koruzo lahko privoščite v tortilji, ki jo poljubno nadevate – z nasekljano ekološko pridelano zelenjavo, svežimi začimbami in koščki sira. Če ste večji ljubitelji kuhane ali pečene koruze v storžu, bodite previdni pri njeni izbiri. Laski, ki rastejo iz storža, morajo biti že skoraj suhi, zrnje pa mlečno in krhko, a vseeno čvrsto. Če boste zarezali v zrno, se mora iz njega pocediti gosta, lepka mlečna tekočina. Ko storž odtrgate, ga morate kmalu uporabiti, saj se začne sladkor v zrnju pretvarjati v škrob in izgublja sladki okus.

 

Izjemna poljščina, ki se uporablja na stotine načinov, je prava izbira za dolgo in zdravo življenje. Zdravilne sestavine, ki jih vsebuje zlato zrno, naj bi pripomogle k boljšemu delovanju sečnih poti in prispevale k nižanju vsebnosti holesterola v krvi. Poleg dobrega počutja bo koruza tudi hitro napolnila vaše želodčke. Čez dan si pripravite enolončnico s sladkim zrnjem, polnjeno tortiljo ali v pečici zapečeno polento, proti večeru pa si ob dobrem filmu privoščite veliko skledo soljene, pikantne ali karamelizirane pokovke.

 

Uršula Zaletelj

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x