Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Koristi eteričnih olj iz rožmarina in sivke

 

 

Stari Grki so uporabljali eterična olja iz rožmarina in sivke za mazanje svojega najbolj cenjenega osebja. Kitajski zdravniki so že v preteklosti napovedali več načinov uporabe eteričnih olj. Uporaba sivke in rožmarina je bila s strani najsodobnejših medicinskih strokovnjakov do pred kratkim obravnavana kot "mitična".

 

koristi-etericnih-olj-iz-rozmarina-in-sivke1

 

Šele od laboratorijskega testiranja dalje so si znanstveniki enotni, da lahko ta neverjetna eterična olja iz sivke in rožmarina vplivajo na lajšanje depresije in izboljšanje intelektualnih sposobnosti.

 

Sivka je zelo pomirjujoča ter deluje kot rešitev za tesnobo in žalost. Uporaba sivke se priporoča v prostorih, kjer se ljudje pogosto počutijo zaskrbljene ali celo nejevoljne. Tako sivka kot rožmarin povzročita, da so ljudje mirnejši. Lahko se celo uporabljata za ublažitev tesnobe, povezane z delom ali šolo. Študentom na primer omogočata, da se osredotočijo na vprašanja in imajo boljši spomin.

koristi-etericnih-olj-iz-rozmarina-in-sivke2

 

Delovanje eteričnih olj

Eterična olja so sestavljena iz kemičnih spojin, imenovanih terpeni; to so majhne molekule, ki se absorbirajo v krvni obtok skozi nos ali pljuča. Terpeni so tako majhni, da zlahka prehajajo skozi krvno-možgansko pregrado, kar pomeni, da se lahko absorbirajo s pomočjo možganov in vplivajo na nevrološke procese.

 

Glavna aktivna kemična spojina rožmarinovega eteričnega olja je 1,8-cineol, ki izboljšuje spomin. Spojine, najdene v rožmarinu, pomagajo preprečiti razgradnjo acetilholina (ACh), to je kemikalije, ki spodbuja možganske celice za spomin in razmišljanje.

Kot vsa eterična olja tudi sivka ni čista spojina; je kompleksna mešanica naravno prisotnih fitokemikalij, vključno z linaloolom in linalyl acetatom. Te spojine so dokazale, da imajo protivnetne lastnosti. Kašmir sivkino olje je znano po tem, da je proizvedeno iz sivke, ki jo najdemo ob vznožju Himalaje.

 

koristi-etericnih-olj-iz-rozmarina-in-sivke3

Tudi pri sivki so prisotni alfa-terminal, borneol, lavandulil acetat, kamfena, farnesena, beta kariofilen, limonene, kafra, cineol in pinen, ki ponujajo svoje lastne koristi, promovirajo zdravje in dvigujejo razpoloženje. Pomagajo tudi sprostiti mišice, premagati tesnobo in celo zmanjšati migrene ter izboljšati spanec.

 

Raziskava je pokazala, da so se v skupini, kjer so uporabljali sivko, za 74 % izboljšali simptomi. Bilo je tudi manj migren v primerjavi s kontrolno skupino.

 

Ni čudno, da so bili sivka, rožmarin in druga eterična olja v zgodovini tako cenjeni. Poleg tega, da lahko z uporabo sivke in rožmarina izboljšate splošno zdravje, poskusite tudi druga eterična olja za razstrupljanje in krepitev odpornosti.

 

Morda vas bodo zanimali informativni članki:

Šest preprostih načinov za utrditev kosti

PET ŽIVIL ZA IZBOLJŠANJE VIDA

Pet superživil za diabetike

 

Preberite ššše te zanimive recepte:

 

POPOLNO MANDLJEVO MLEKO

Presni mangovo-kokosovi kolački

KVINOJINA SOLATA NA ŽARU

HITRA MEHIŠKA JUHA

 

Vir: http://naturalsociety.com/rosemary-lavender-essential-oils-proven-boost-mood-aid-cognition/#ixzz3Al1umb5b

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x