Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Kokosovo olje

 

Kokosovo olje igra pomembno vlogo v pravilno uravnoteženi in s hranljivimi snovmi bogati prehrani. V preteklosti je bilo kokosovo olje žal na slabem glasom zaradi nasičenih maščob, ki jih vsebuje, ampak to se je spremenilo. »Danes vemo, da niso vse nasičene maščobe enake in da kokosovo olje ne vsebuje slabihtrans maščobnihkislin, ampak ravno nasprotno – kokosovo olje vsebuje veliko snovi, ki so pomembne za človekovo zdravje,« piše v knjigi Know your fats Mary G. Enig, znanstvenica in biokemik.

Ena bistvenih lastnosti kokosovega olja je obstojnost pri visokih temperaturah, zaradi česar je Kokosovo olje idealno za cvrenje, peko in praženje.

Kokosovo olje daje energijo in ohranja vitkost

kokosovo-olje1 kokosovo-olje2

 

Kokosovo olje se razlikuje od vseh ostalih nasičenih maščob, ki imajo dolge verige molekul , po tem, da vsebuje v glavnem le srednje verižne molekule, od tega 50%  lavrinskekisline. Kokosovo olje omogoča hitro presnovo in je odličen vir energije. Njegova prebava se začne že v ustih. Kokosovo olje daje približno 2,50 % manj kalorij kot druge nasičene maščobe.

Kokosovo maščobo pogosto imenujejo tudi lavrinska maščoba, ker vsebuje 49%  nasičenih maščobnih kislin s srednje dolgo verigo. Danes je kokosovo olje zopet priznano kot zdrava maščoba, ki daje veliko energije in malo kalorij, stimulira presnovo in pomaga pri zniževanju telesne teže.

Kokosovo olje lahko uporabljate tudi kot namaz, zaradi stabilnosti je primerno za cvrenje, dušenje in peko. Hrana,  pripravljena s kokosovim oljem,  je zdrava in odličnega okusa. Kokosovo olje je koristno za jetra, saj učinkuje na znižanje holesterola in izboljša presnovo maščob. S svojimi sestavinami ugodno vpliva na kožo.

Kokosovo olje brez vonja je primerno za vsakodnevno pripravo hrane, deviško kokosovo olje pa za tiste, ki obožujejo aromo in okus kokosa. Čeprav se obe vrsti olja lahko segrevata do visokih temperatur, je deviško olje bolje segrevati do nekoliko nižje temperature, zato da obdrži svoje optimalne lastnosti.

Vekoloških trgovinah Kalček, ki so prve slovenske ekološke trgovine in so opravile pionirske naloge pri širjenju zavesti o zdravi prehrani, ponujamo:

Olje* kokosovo extra 500g Mitax
Olje* kokosovo 500g Mitax
Olje* kokosovo brez vonja2000g Mitax
Olje* kokosovo extra 2000g Mitax

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x