Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Glavni razlogi za uživanje in nakup ekološko pridelane kave

 

Ljudje se vse bolj zavedamo pomena uživanja ekološko pridelane hrane. Prav gotovo pa je pomembna tudi kakovost surovin, iz katerih pripravljamo različne napitke, kot so kava, čaj in kavni nadomestki. Kava spada med najpogosteje pripravljene napitke s poživljajočim učinkom, zato so v nadaljevanju predstavljeni glavni razlogi, zakaj izbrati kakovostno, naravno in ekološko pridelano kavo.

 

kava-koristi-prednosti-ekoloske-kave1

 

 

 

Tradicionalno kavovec (Coffea) uspeva v tropskih podnebnih razmerah. Gre za zimzeleno drevo, iz katerega plodov pridobivamo kavo. Danes se kava goji v več kot petdesetih državah. Glavna izvoznica kave je Brazilija, sledijo pa ji Vietnam, Kolumbija in Indonezija. Večina gojene kave pripada vrsti arabika (CoffeaArabica), ki vsebuje manj kofeina, poleg tega pa je tudi manj grenka v primerjavi z robusto (CoffeaCanephora), drugo najbolj razširjeno kultivirano vrsto kave.

 

 

Naravno rastišče arabike predstavlja tropski gozd, kjer so tla bogata z organskim substratom. Rast v okolju, kjer je vrstna raznolikost velika, predstavlja prednost, saj so rastline v manjši meri izpostavljene škodljivcem in neugodnim okoljskim razmeram. Robusta je po drugi strani odpornejša in uspeva tudi na bolj sušnih tleh.

 

 

Zaradi vse večjega povpraševanja in želje po dobičku so proizvajalci že leta 1970 začeli kavo gojiti na osončenih plantažah. Velike monokulture kavovcev so tako veliko bolj izpostavljene boleznim, kar je privedlo do uporabe številnih kemičnih sredstev. Gojiti so začeli križance, ki so bolje prilagojeni na rast v sušnih razmerah, njihovi plodovi pa tudi hitreje dozorijo. Vse to ima negativen vpliv tako na kakovost kave, okolje in pridelovalce kot tudi na zdravje končnih potrošnikov.

Glavna stvar, ki bi se je morali vsi zavedati, je, da imamo kot potrošniki možnost z lastno izbiro vplivati na način pridelave in predelave prehranskih izdelkov. Eden izmed takih korakov je lahko tudi odločitev za nakup ekološko pridelane kave.

 

Vpliv na okolje

 

Plantaže za gojenje ekološke arabike niso potrebne, zato z nakupom naravne, ekološko pridelane kave vplivamo na zmanjšano sekanje tropskih gozdov in preprečujemo degradacijo okolja. Sekanje gozdov je tudi eden izmed razlogov za hitrejše globalno segrevanje ozračja, tropski gozd pa ima pomembno vlogo pri čiščenju ozračja in proizvodnji kisika.

kava-koristi-prednosti-ekoloske-kave2

 

Ohranjanje naravne vrstne pestrosti je naslednja korist ekološke pridelave kave. Gojenje monokultur privede do izumrtja številnih rastlinskih in živalskih vrst. Naravno gojenje kave omogoča popolnejše kroženje snovi, ne izčrpava naravnih virov in ohranja številne interakcije med organizmi. Takšen način pridelave je trajnosten in okolju prijazen. Znanstveniki so ugotovili, da je na naravnih, kompleksnih gojitvenih površinah prisotnih kar 95 % več ptic kot na monokulturnih površinah.

 

 

Vpliv na zdravje

Naravno pridelana, ekološka kava ne vsebuje ostankov pesticidov in drugih kemičnih sredstev, saj kavovci uspevajo v naravnem okolju in so zato v manjši meri izpostavljeni škodljivcem. Ekološka kava pa tudi ni izpostavljena škodljivim kemikalijam po obiranju in med proizvodnim procesom. Na ta način varujemo lastno zdravje, zdravje pridelovalcev in tudi okolje, v katerem kavovci uspevajo.

 

Prav tako nas pri ekološki kavi prepričata njen okus in aromatičnost. Na plantažah zaradi neprestane izpostavljenosti sončni svetlobi kava zori hitreje, kar se izraža tudi v njenem okusu. Naravno pridelana ekološka kava je manj grenka, kavna zrna pa so večja in po praženju razvijejo polnejšo aromo in okus.

 

kava-koristi-prednosti-ekoloske-kave3

 

Dodano vrednost kavi doda tudi certifikat pravične trgovine (Fairtrade). Takšen certifikat nam zagotavlja, da je bil način pridelave kave odgovornejši do okolja in pridelovalcev. Pravična trgovina tudi spodbuja manjše kmete in proizvajalce ter jim omogoča enakopravnejše soočanje z večjimi proizvajalci na trgu.

 

Ekološko pridelano kavo s certifikatom pravične trgovine lahko pijemo brez slabe vesti, saj svojemu telesu zagotovimo le tisto najboljše. Široka ponudba kakovostnih in ekološko pridelanih kav je na voljo v ekoloških trgovinah Kalček, zato se le odločite za obisk ene izmed njih in se o tem tudi prepričajte.

 

Napisal in priredil: Anže Rogelj, absolvent Strukturne in funkcionalne biologije

 

Viri:

http://www.alternet.org/food/6-reasons-choose-organic-shade-grown-fair-trade-coffee?page=0%2C1;

http://www.livestrong.com/article/412545-benefits-organic-coffee-consumption/.

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x