Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Kalčki

 

Vir najboljši snovi za življenje

Kalčki so vir novega življenja in vsebujejo najboljše snovi, ki jih tako življenje potrebuje. Vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, vse potrebne aminokisline, encime in druga hranila.

Ko semena določen čas namakamo v vodi, se začnejo izločati tako imenovani encimski inhibitorji. Ti preprečujejo, da bi semena začela kaliti, dokler niso ustvarjeni ugodni pogoji. Ko torej semena pridejo v stik z vodo, se encimski inhibitorji začnejo izločati, semena pa začnejo kaliti. Ta proces povzroči celo verigo različnih reakcij, ki omogočajo hitro rast rastline.

kalcki-vir-novega-zivljenja-polna-hrana1

Semena v času kaljenja spremenijo svojo sestavo in so tako veliko lažje prebavljiva ter v primerjavi z navadnimi semeni s hranili veliko bogatejša: encimi se aktivirajo, beljakovine se pretvorijo v aminokisline, ogljikovi hidrati v preproste sladkorje, maščobe v maščobne kisline, poveča se vitaminska sestava itd.

Kalčke zaradi njihove sestave naše telo z lahkoto prebavi in asimilira njihova hranila, zaradi česar so odlično dopolnilo k naši prehrani. Zelo se jih priporoča prav v času razstrupljanja, saj pomagajo pri razstrupljanju telesa in odpravljanju kislo-bazičnega neravnovesja.

Kalčki so biološko polnovredna hrana, ki zraste kar na našem kuhinjskem pultu in nam tako poleg velikega bogastva hranil ponuja tudi čudovito izkušnjo, saj imamo v kuhinji svoj mini zelenjavni vrt, ki obrodi v vsakem letnem času. Tako imamo na razpolago okusne in s hranili bogate sveže kalčke čisto vsak dan v letu, kar lahko našo hrano bistveno obogati prav pozimi, ko v trgovinah primanjkuje kakovostne zelenjave.

Kaljenje kalčkov doma je tudi zelo poceni, prav tako pa za to ne potrebujemo veliko prostora in je čisto preprosto. Na trgu je kar nekaj pripomočkov, ki niso dragi, nam pa lahko pri kaljenju zelo pomagajo. Lahko si nabavimo kalilnik v pladnjih, steklene kozarce, vreče ali celo napravo za kaljenje, ki deluje na avtomatski način.

Da začnemo s kaljenjem, seveda potrebujemo semena, prav pa nam bo prišlo tudi cedilo oziroma gaza. Kalimo lahko različna žita, stročnice in semena iz različnih drugih rastlinskih družin.

Žita, primerna za kaljenje, so pšenica, rž, ječmen, proso, riž in oves. Primeri stročnic so čičerika, fižol mungo, leča, fižol azuki itd. Semena iz drugih rastlinskih družin so kreša, alfalfa, redkev, triplat, gorčica, rukola, brokoli in ajda. Lahko pa kalimo tudi sončnična in bučna semena, sezam, lan ter mandlje.

Kaljenje je načeloma zelo preprosto, vendar pa določena semena oziroma stročnice lažje kalimo kot druge. Zato za začetek, če s kaljenjem nimamo čisto nobenih izkušenj, poskusimo s tistimi, s katerimi nam bo zagotovo uspelo. Med njimi so fižol mungo, leča, brokoli, kvinoja itd.

kalcki-vir-novega-zivljenja-polna-hrana2

Kako kaliti v kalilniku?

Semena pred kaljenjem dobro splaknemo z vodo in jih čez noč namakamo v hladni vodi. Zjutraj odlijemo vodo, v kateri so se namakala, in jih potresemo po posodah kalilnika. Pazimo, da jih ne potresemo preveč na gosto. V kalilnik nalijemo nekaj vode, tako da se ta izteka iz ene v drugo posodo ter spira naša semena. Na tak način spiramo semena dva- do trikrat dnevno. Vodo, ki se nabira v zadnji posodi kalilnika, zavržemo, lahko pa jo tudi uporabimo za zalivanje rastlin. Že zelo kmalu bomo opazili majhne poganjke, torej naše prve kalčke. »Požanjemo« jih različno, zato pri tem uporabljamo navodila za posamezna semena in stročnice.

 

Kako boste vedeli, da so kalčki primerni za »žetev«?

kalcki-vir-novega-zivljenja-polna-hrana3

Če boste kalili na primer krešo, brokoli in alfalfa, bodo kalčki malce daljši in lepo zeleni. Enostavno boste vedeli, da so pripravljeni za uživanje. Oreščki in določena semena (npr. sezam, sončnična semena,mandlji ipd.) pa pravzaprav potrebujejo samo namakanje. Zato jih pred zaužitjem namakajte kakšnih osem ur oziroma čez noč.

 

Po drugi strani pa stročnice in žita potrebujejo daljše kaljenje. Idealni kalček bi bil v tem primeru enake dolžine oziroma malce krajši od »semena«, ki ste ga kalili. Če bi jih predolgo kalili oziroma bi začeli rasti listi, bi kalčki postali grenki in neprimerni za uživanje. Če pa bi prehitro nehali s kaljenjem (recimo po enem dnevu), bi imeli kalčki čuden, škrobnat okus, bili bi težje prebavljivi in takšni se ne priporočajo za uživanje. Stročnice in žita se po navadi kalijo dva do tri dni.

In še to: zaužijete lahko cel kalček (seme in repek)!

Kalčke lahko hranimo v hladilniku do enega tedna, pred uporabo pa jih splaknemo z vodo. Uživamo jih surove v solatah, surovih namazih, smutijih in kot dodatek h kuhanim jedem.

 

Karla Klander, svetovalka za zdravo prehrano, hujšanje in zdrav življenjski slog, certificirana nutricistka (www.karlaklander.com/sl, info@karlaklander.com, 040/471-522)

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x