Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Kalčki lucerne ali alfalfe

 

Močan antioksidant
Lucerna, imenovana tudi alfalfe, je trajnica in družne metuljnic. Ta stročnica raste kjerkoli in jo lahko požanjemo že po enem tednu. Zrele rastline pogosto uporabljajo kot krmo za živino. V obdobjih lakote, ko ni bilo drugega, so ljudje včasih jedli njene mlade lističe. Danes jo uživamo v obliki kalčkov. Semena lahko kalimo sami doma z namakanjem v tanki plasti v pokriti posodi. Da vzkalijo, traja nekaj dni na toplem, v tem času jih je treba izpirati zjutraj in zvečer. Kalčki so dober vir vitamina C, folata, vlaknin, mangana in bakra. Dve skodelici (66 g) surovih kalčkov  vsebuje le 15 kalorij.

kalcki-lucerne-ali-alfalfe1

Korist za zdravje:

Kalčke uporabljajo tako v kitajski kot tudi moderni medicini, saj je zaradi visoke hranilne vrednosti in zdravilnih učinkov homeopatsko zdravilo. Alfalfa kalčki so močan antioksidant, ki nevtralizira proste radikale, ki v telesu povzročajo oksidacijo. Če jih uživamo redno, lahko koži povrnemo zdrav in mladosten izgled. Pomagajo tudi pri pacientih s težavami s srcem, saj regulirajo krvni pritisk. Lucerno priporočajo pacientom z artritisom, saj njen sestavni del zmanjšuje bolečino in otekanje. Alfalfa pomaga pri okrevanju po poškodbah, ki povzročijo rane, saj zmanjšuje pritisk oteklin.

Mnogo študij dokazuje, da lucerna znižuje krvni holesterol. V lucerni je tudi kemično aktivni klorofil, ki lahko povzroča hitro regeneracijo rdečih krvničk. Dolgotrajna uporaba znižuje tveganje za nastanek raka in drugih mutacij v DNK. Uživanje alfalfa kot prehranskega dodatka se priporoča tudi nosečnicam, saj pomagajo pri simptomih, kot so jutranja slabost, zaprtost, anemija in bolečine pri srcu.

Dolgotrajno uživanje lucerne naj bi krepilo imunski sistem, saj je mnogo starejših ljudi, ki so pili sok teh kalčkov, zbolevalo neprimerno manjkrat kot prej. Nekateri homeopati priporočajo alfalfa kalčke za nadzorovanje plešavosti. Vitamina A in E ter mineral cink preprečujejo nabiranje drugih mineralov in odpadnih snovi v sečnem traktu, kar pomeni, da je lucerna primerna tudi za prevencijo ledvičnih kamnov. Alfalfa znižuje tveganje za nastanek raka. Možnosti za raka na limfnih celicah so znižane, če jih uživamo dnevno. Obenem je tudi tveganje za levkemijo in črevesnega raka nižje.

kalcki-lucerne-ali-alfalfe2

Kombiniranje živil:

Kalčki lucerne imajo prijeten, blag okus, ki rahlo spominja na okus lešnikov. Kalčke lahko pripravljamo skozi vse leto. Uživamo jih sveže kot samostojno jed ali kot dodatek sendvičem, namazom s skuto, maslom ali sirom. Dodajamo jih solatam, juham, jajčnim jedem ali  zelenjavnim jedem.

 

Viri:

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x