Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Kalcij v hrani – najboljši rastlinski viri

 

Uravnotežena in zdrava prehrana

Kalcij ima pomembno vlogo pri gradnji kosti v človeškem telesu in ohranjanju njihove trdnosti. Znano je, da so s kalcijem bogati različni mlečni izdelki in jajca. A tudi tisti, ki ne uživajo izdelkov živalskega izvora, ga lahko pridobijo v potrebni količini z uživanjem oreščkov, sadja in zelenjave, ki so bogati s kalcijem. V nadaljevanju lahko preberete o:

  •        pomenu kalcija za naše telo in zdravje,
  •        zelenjavi, bogati s kalcijem,
  •        sadju, bogatem s kalcijem,
  •        kalciju v oreščkih.

 

kalcij-v-hrani1

 

Pomen kalcija za zdravje

Poleg tega, da kalcij gradi ogrodje našega telesa, ima pomembno vlogo tudi pri ohranjanju zdravih zob in dlesni. Kosti in zobje vsebujejo 99 % vsega kalcija, ki ga imamo v telesu. Prav tako je kalcij zadolžen za uravnavanje izločanja določenih hormonov in encimov, na primer hormona parathormon, ki je odgovoren za regulacijo kalcija v krvi in se začne izločati, če ga v krvi primanjkuje. A tudi živčevje in srce potrebujeta kalcij za normalno delovanje, zato je ob njegovem pomanjkanju pogosta posledica visok krvni tlak.

 

Priporočena dnevna količina kalcija je odvisna od naše starosti. Mladi od 9. do 18. leta starosti morajo zaužiti 1300 mg kalcija na dan, starejši pa okoli 1000 mg. V primeru, da telesu kronično primanjkuje kalcija, se lahko pojavijo bolečine v hrbtenici ali celo osteoporoza. Med zgodnje znake pomanjkanja kalcija v telesu spadajo tudi krči in bolečine v mišicah. Zdravi nohti, lasje in koža pa so dokaz, da je telo dodobra oskrbljeno s tem pomembnim mineralom, saj ob njegovem pomanjkanju nohti postanejo krhki in koža suha.

 

Zelenjava, bogata s kalcijem

Ekološka zelena listnata zelenjava je izjemen vir kalcija. 100 g ohrovta vsebuje 150 mg kalcija, 100 g raštike pa 141 mg. Tudi regrat, špinača, rukola in kitajsko zelje so izjemno bogati s kalcijem (nad 100 mg/100 g zelenjave), okra pa tudi ne zaostaja veliko. Poleg zelene zelenjave je za zadovoljitev dnevnih potreb po kalciju dobro jesti por, muškatno bučo in tudi česen. 100 g česna vsebuje kar 181 mg kalcija, toda česen si v prehrani večinoma privoščimo v manjših količinah. Visoko vsebnost kalcija lahko v zelenjavi večinoma zadržimo le v primeru, če je toplotno ne obdelamo. Za dovoljšen vnos kalcija je torej najbolje jesti svežo in ekološko pridelano zelenjavo.

kalcij-v-hrani2

Sadje, bogato s kalcijem

Najboljši sadni vir kalcija predstavlja supersadež acai. 100 g acai jagod v prahu lahko vsebuje tudi 260 mg kalcija. Bolj znan vir kalcija pa so suhe fige – te vsebujejo vsaj 162 mg kalcija na 100 g. Med drugo s kalcijem bogato sadje spadajo tudi suhe slive (43 mg), dateljni (64 mg) in suhe marelice (55 mg). Veliko ga vsebujejo tudi murve, borovnice, jagode in kosmulje. Ni pa vsem znano, da so tudi pomaranče lahko dober vir tega minerala. Odvisno je od njene velikosti, a pomaranča lahko vsebuje tudi 74 mg kalcija.

 

Kalcij v oreščkih in jedilnih semenih

Mandlji v tej kategoriji prednjačijo, saj z zaužitimi 100 g pridobimo kar 264 mg kalcija. V brazilskih oreščkih ga je za 160 mg, v 100 g sezama pa 159 mg. Dober vir kalcija so tudi pistacije in bučna semena, poleg tega pa so omenjena živila tudi odličen vir zdravih maščob.

 

Kalcij je mogoče dobiti tudi v rastlinskih mlečnih izdelkih (kokosovo ali mandljevo mleko) in izdelkih iz soje (biološki tofu ali sojino mleko). Pogosto, a ne tako okusno, je tudi uživanje kalcija v obliki kapsul in tablet, torej kot prehransko dopolnilo. Za naše zdravje in dobro počutje je pomembno, da vsak dan zaužijemo dovolj velike količine kalcija, pri čemer lahko tudi varno kombiniramo prehranska dopolnila s sadjem, zelenjavo in oreščki.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x