Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Kako shranjevati poletno sadje?

 

Z vročimi dnevi prihaja tudi sezona mnogih okusnih vrst sadja. Obstaja le en problem: vsaka izmed vrst ima svoja pravila, kako shraniti sadež, kdaj je zrel in kako ga porabiti, ko je že preveč zrel. Tu je kratek vodič, ki vam bo morda v pomoč pri izogibanju potratnosti.

Pred uživanjem sadje vedno najprej dobro operite. Ko ga shranjujete v hladilniku, poskrbite, da je ta čist in da se sadje ne dotika drugih živil, še posebej mesa.

 

Mango

Kdaj je zrel?

Da je mango zrel, se vidi po barvi njegove lupine. Zelen mango ni dovolj zrel za uživanje. Zrel mango je rdečkasto-rumenih odtenkov, na otip pa je mehek. Bolj kot je mehek, bolj je zrel. Pri peclju pa je mogoče zaznati sladek vonj.

Kako ga shranjevati?

Trd, nezrel mango je najbolje pustiti na sobni temperaturi, dokler ne postane zrel – popolnoma nepotrebno ga je ohlajati, saj za dozorevanje potrebuje toploto. Ko je enkrat zrel, pa ga lahko shranjujete v hladilniku. Zrel mango navadno zdrži približno od sedem do štirinajst dni.

Kako ga uporabiti, ko je prezrel?

Naredite pire. Tega lahko nato zamrznete v modelčku za ledene kocke in uporabite za smutije ali pa ga takoj porabite v koktajlih in slaščicah, kot je na primer mangova sirova torta.

avocado, half slide, kernel, seed

Avokado

Kdaj je zrel?

Zrel avokado ima navadno temnejšo lupino, največ pa o zrelosti pove njegova tekstura. Ko ga nežno stisnete s prsti, naj bi bil mehek do te mere, da se vda pritisku. Še eden izmed načinov, da preverite, ali je avokado zrel, pa je, da pogledate njegov konec: poskusite odstraniti pecelj – če se ta ne odstrani zlahka, to pomeni, da avokado še ni zrel. V primeru, da pecelj odstranite brez težav in je del pod njim zelen, je avokado ravno prav zrel. Če je del pod pecljem rjav, je avokado najverjetneje prezrel in bodo določeni deli že rjavi.

Kako ga shranjevati?

Nezrel avokado hranite na sobni temperaturi – tako navadno traja od štiri do sedem dni, da dozori. Takoj ko je zrel, pa ga lahko shranite v hladilniku. Najboljši način, da podaljšate njegovo življenjsko dobo, je, da ga spravite v plastični vrečki v hladilniku – tako bo zdržal od štiri do sedem dni. Brez vrečke bo zrel avokado v hladilniku zdržal le od tri do pet dni.

Kako ga uporabiti, ko je prezrel?

Prezrel avokado pretlačite in zmešajte z jajčnim beljakom in limoninim sokom – nastala bo učinkovita naravna maska za obraz. Lahko pa izdelate tudi balzam za lase – v tem primeru pretlačen avokado zmešajte z nekaj medu in oljčnega olja. Namesto majoneze ali masla ga lahko namažete na prepečenec ali ga uporabite kot osnovo za čokoladni mousse ali čokoladne rjavčke, saj avokado naredi slaščice bolj kremaste, hkrati pa jih obogati z mnogimi koristnimi hranili.

Lubenica

Kdaj je zrela?

Zaradi debele lupine je pri lubenicah marsikdaj težko določiti zrelost. Eden izmed načinov je, da pogledate del lubenice, ki se je med rastjo dotikal tal – pri nezreli lubenici je ta navadno bel, ko je lubenica enkrat zrela, pa postane rahlo rumenega odtenka. Drug način za ugotavljanje zrelosti je, da nanjo potrkate – pri zreli lubenici bo zvenelo, kot bi bila prazna. Da lubenica dozori, traja približno dva tedna, zrela pa nato na sobni temperaturi počaka od sedem do deset dni.

Kako jo shranjevati?

Ko je lubenica enkrat prerezana, jo je najbolje shraniti v hladilniku, kjer bo ostala od tri do pet dni.

Kako jo uporabiti, ko je prezrela?

Ko je lubenica le rahlo preveč zrela, lahko iz nje naredite pire in jo zamrznete v sladoledne lučke ali iz njega naredite hladno juho, smutije, punč, koktajle ali sorbet.

Breskve

Kdaj so zrele?

Breskve utegnejo biti zavajajoče. Včasih se, ko ugriznete vanje, tudi če se po trdoti in vonju zdijo zrele, kljub temu pojavita čudna tekstura in neintenziven okus. Prvi znak popolnoma zrele breskve je njena barva – ta naj bo raje kot rdeča globokega zlatega odtenka. O zrelosti nekaj pove tudi njihova lupina – če je ta okoli stebla suha in rahlo nagubana, je breskev popolnoma zrela. V nasprotju z drugim sadjem je tekstura zrelih breskev mehka do zelo mehka.

Kako jih shranjevati?

Nezrele breskve je, dokler ne dozorijo, najbolj pustiti na sobni temperaturi. Zrele hranite v hladilniku od dva do tri dni, najbolje pa jih je pojesti čim prej. Če zrele breskve predolgo pustite v hladilniku, postanejo dehidrirane, kar spremeni njihovo teksturo. V primeru, da jih ne utegnete pojesti kmalu za tem, ko dozorijo, je najbolje, da jih zamrznete.

Kako jih uporabiti, ko so prezrele?

Prezrele breskve olupite, narežite in razporejene po pladnju zamrznite, nato pa jih spravljene v plastično vrečko hranite v zamrzovalniku. Tako jih lahko uporabite na mnogo načinov – na primer v smutijih, pitah, sladoledih in drugih slaščicah.

Jagode

Kdaj so zrele?

Zrele jagode so lepe rdeče barve in imajo značilen sladek vonj.

Kako jih shranjevati?

Jagode lahko od tri do sedem dni hranite v hladilniku. Najbolje je, da ne operete vseh naenkrat oziroma da to storite, tik preden jih zaužijete. Prezgodnje pranje jim lahko skrajša življenjsko dobo.

Kako jih uporabiti, ko so prezrele?

Poleg tega, da jih lahko uporabite v mnogih različnih slaščicah, kot so pite, mafini, zavitki in podobno, lahko prezrele jagode dodate tudi v sladolede ali sorbete, iz njih naredite marmelado ali pa pripravite jagodno maslo (v električnem mešalniku zmešate jagode in zmehčano maslo). Lahko jih tudi posušite – to lahko storite v dehidratorju za sadje – ali pa jih od dve do tri ure pecite v pečici na okoli 110 ºC, saj tako nastane zdrav prigrizek.

Češnje

Kdaj so zrele?

Odtenki češenj so lahko precej različni – od temno rdečih, do rahlo rumenkastih ali rožnatih. Kakršen koli je njihov odtenek, pa so navadno zrele, ko je ta najintenzivnejši. Zrele češnje so tudi precej čvrste.

Kako jih shranjevati?

Najbolje je, da češnje shranite v plastični vrečki v hladilniku – tako se bodo ohranile približno teden dni.

Kako jih uporabiti, ko so prezrele?

Prezrele češnje lahko uporabite v pitah ali iz njih naredite marmelado, sok ali preliv, ki ga uporabite na sladoledu ali sirovi torti.

Borovnice

Kdaj so zrele?

Ko so borovnice enkrat nabrane, ne zorijo več, zato morajo biti popolnoma zrele, ko jih kupite oziroma naberete. Zrele borovnice so popolnoma modre, v njih ni nič rdečega odtenka. Na površini je navadno videti rahlo kredasto belo plast – ta jih varuje.

Kako jih shranjevati?

Borovnice se pred shranjevanjem naj ne bi prale. Z vodo jih sperite, tik preden jih zaužijete oziroma uporabite, saj voda na njihovi površini pospešuje razgradnjo. Najdlje – približno dva tedna – se ohranijo, če jih shranite v skledi in pokrijete s plastično folijo.

Kako jih uporabiti, ko so prezrele?

Če so borovnice le malo prezrele, jih zamrznite – tako shranjene lahko zdržijo skoraj leto dni. Iz njih lahko naredite tudi marmelado ali preliv za sladoled.

Maline

Kdaj so zrele?

Maline so zrele, ko imajo svetlo, močno barvo, pa naj bodo klasične ali rumene. Njihova tekstura je dokaj čvrsta, kašaste maline so prezrele. Dobro je, da niso v prevelikem stiku z vlago, saj na takih hitro nastane plesen.

Kako jih shranjevati?

Maline shranjujte v hladilniku, in sicer v posodi, ki ni neprodušno zaprta. V zaprtih posodah je preveč vlage, kar jim skrajša življenjsko dobo. V hladilniku bodo maline počakale od dva do tri dni.

Kako jih uporabiti, ko so prezrele?

Najboljše so kot sestavina slaščic – pripravite jih v piti ali kolaču, njihov okus se odlično ujame s čokolado.

 

Prirejeno po:
https://www.nbcnews.com/better/pop-culture/where-store-summer-fruit-how-use-them-when-they-re-ncna879776

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x