Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Kako kalčki koristijo zdravju

 

Kalčki so izjemno vsestransko živilo, ki ga lahko dodamo v marsikatero jed. Njihova hranilna vrednost pa je razlog, zakaj bi jih morali uživati čim pogosteje. Vsebujejo veliko beljakovin, in sicer kar 5 gramov na skodelico. V njih je tudi veliko vitaminov C in B6, riboflavina, niacina, tiamina, pantotenične kisline, cinka, magnezija, mangana in bakra. Imajo izjemno nizko vsebnost maščob, nič holesterola in nič nasičenih maščob. Skodelica kalčkov vsebuje kar 2,5 grama prehranskih vlaknin, pa tudi sicer so bogati s kompleksnimi ogljikovimi hidrati. Gre za nasitno živilo, ki pa ni kalorično – kalčki vsebujejo le 65 kalorij na skodelico.

 

Kako kalčki vplivajo na organizem?

  1. Pripomorejo k nižanju telesne teže

Ker vsebujejo tako malo kalorij in ker omogočajo zelo raznoliko pripravo (dodate jih lahko solatam, sendvičem, praženim azijskim jedem itd.), jih lahko pojeste, kolikor vam srce poželi. Prehranske vlaknine v njih bodo z občutkom sitosti preprečile prenajedanje, kar bo pripomoglo k nižanju telesne teže.

  1. Koristijo koži

Raziskave kažejo, da kalčki vsebujejo več antioksidantov kot sama soja, kar pomeni, da so tudi učinkovitejši v boju s prostimi radikali v telesu. Antioksidanti pomagajo tudi zmanjšati videz gub in brazgotin ter podobnih kožnih nepravilnosti, ki se navadno pojavijo zaradi oksidativnega stresa, hkrati pa pripomorejo k elastičnosti kože in posledično ohranjanju mladostnega videza.

  1. Izboljšujejo prebavo

Širok razpon vitaminov skupine B, ki jih je mogoče najti v kalčkih, zelo dobro vpliva na metabolizem. Vitamini skupine B so namreč vključeni v stotine različnih telesnih procesov, ki uravnavajo cirkadiadne ritme, hormone, encime in energetski metabolizem ter tako zagotavljajo, da v telesu ne pride do pomanjkanja riboflavina, pantotenske kisline, folata, niacina in tiamina.

  1. Izboljšujejo cirkulacijo

Porcija kalčkov vsebuje kar 30 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa železa za odraslega moškega, zato koristijo cirkulaciji in zagotavljajo, da telo prejema vse potrebno – predvsem kisik – za normalno delovanje in obnavljanje. Poleg tega zaradi visoke vsebnosti železa preprečujejo slabokrvnost in njene simptome, kot so omotičnost, utrujenost in mišična oslabelost.

  1. Regulirajo gostoto kosti

Vitamin K je pogosto spregledan, a igra ključno vlogo pri našem zdravju, saj uravnava kostno mineralno gostoto, kar pomeni, da zagotavlja, da je v krvi dovolj mineralov, kar varuje srce in prebavne funkcije. Nekateri minerali, kot sta cink in mangan, z grajenjem močnih kosti preprečujejo osteoporozo.

  1. Preprečujejo nepravilnosti ob rojstvu

Folna kislina v kalčkih nosečnicam pomaga pri manjšanju verjetnosti za nastanek napak nevronske cevi. Povezava med tema vitaminom in napako je dobro raziskana, zato se nosečnicam pogosto priporočajo prehranska dopolnila s folatom. Prav zato je priporočljivo, da se v primeru, da ste noseči, o uživanju živil z veliko vsebnostjo folne kisline posvetujete s strokovnjakom.

  1. Spodbujajo rast belih krvnih celic

Vsebujejo ogromno vitamina C, ki spodbuja imunski sistem in rast belih krvnih celic. Poleg tega njegovi antioksidativni učinki pomagajo zmanjševati oksidativni stres in aktivnost prostih radikalov v telesu.

  1. Uravnavajo nivo holesterola

Ker ne vsebujejo holesterola, v njih pa je precej vlaknin, lahko redno uživanje kalčkov pomaga pri reguliranju ravni holesterola. Prehranske vlaknine namreč pripomorejo k odstranjevanju holesterola iz telesa in zmanjšanju plaka v krvnih žilah, kar zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, kot sta na primer srčni napad in kap.

  1. Pospešujejo celjenje

Pri celjenju imata pomembno vlogo predvsem vitamina C in K. Slednji je ključen pri strjevanju krvi, kar pripomore k hitremu celjenju ran, zmanjšuje pa tudi verjetnost nastanka okužb. Vitamin C pa je nenadomestljiv pri proizvodnji kolagena, osnovne snovi, ki tvori tkiva, celice, mišice in krvne žile. Kalčki vsebujejo opazno količino obeh omenjenih vitaminov.

  1. Skrbijo za zdravje jeter

Zaradi visoke vsebnosti holina, ki spada v družino vitaminov B, kalčki pomagajo pri zdravem razstrupljanju jeter. Hkrati je holin pomemben tudi za zdrav razvoj možganov pri dojenčkih. Lecitin v njih pa pomaga uravnavati zdrave maščobe v jetrih. Redno uživanje kalčkov tako preprečuje nepravilnosti delovanja jeter, ki se navadno pojavljajo zaradi zamaščenosti.

  1. Ohranjajo zdrave lase in nohte

Premajhen vnos cinka, beljakovin in določenih vitaminov povzroča krhke lase in nohte. Prav teh snovi je v kalčkih veliko.

  1. Lajšajo učinke menopavze

V obdobju menopavze se utegnejo pojavljati učinki, kot so hitro bitje srca, vročinski valovi itd. Kalčki so bogati s fitoestrogeni, ki povečujejo raven estrogenov in zmanjšujejo te neprijetne pojave.

Kalčki mung fižola

Kako jih gojiti?

Sperite in odcedite ¾ skodelice sojinih semen. V litrskem kozarcu s pokrovom jih čez noč namakajte v vodi. Naslednji dan jih odcedite in kozarec pokrijte z gazo (pomagajte si z elastiko). Z vodo jih spirajte dvakrat dnevno. Če vas skrbi rast bakterij ali kvasovk, vodi za izpiranje dodajte malo peroksida, ki bo uničil vse mikrobe. Po nekaj dneh bodo kalčki zrasli – sperite jih, odcedite in shranite v hladilniku.

Preprosta solata s sojinimi kalčki

Sestavine:

  • 300 g očiščenih sojinih kalčkov
  • ½ čajne žličke soli
  • 1 čajna žlička ribje omake
  • ⅛ čajne žličke česna v prahu
  • 2 čajni žlički sezamovega olja
  • 2 čajni žlički sezamovih semen
  • 2 jedilni žlici nasekljane mlade čebule
  • malce drobno nasekljanega čilija

Postopek priprave

Kalčke skupaj z ¼ skodelice vode položite v lonec in zavrite. Pokrito naj vre na nizki temperaturi približno 8 minut. Med kuhanjem ne dvigajte pokrova.

Nato jih odcedite in pustite, da se malce ohladijo. Ohlajene prestavite v večjo posodo in vmešajte vse ostale sestavine: sol, ribjo omako, česen v prahu, sezamovo olje in semena, mlado čebulo ter čili. Postrezite.

Viri:

https://www.organicfacts.net/bean-sprouts.html

http://www.beyondkimchee.com/bean-sprout-salad/

http://www.chatelaine.com/health/diet/five-reasons-to-add-bean-sprouts-to-your-salads/

http://servingjoy.com/health-benefits-of-bean-sprouts/

 

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x