Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Kako dolgo zdrži hrana na soncu?

Naj bo piknik na vrtu ali na plaži, poletje je sezona, ko se je sveža hrana. Kaj je boljšega kot osvežilna sadna solata na vroč poletni dan? A pozor – vaša koža ni edino, kar je v teh mesecih izpostavljeno sončnim žarkom. Če pustite hrano predolgo zunaj, predvsem v vročini, se hitro pokvari. Na žalost lahko tako tudi najboljše jedi postanejo domovanje škodljivih bakterij, kot sta E. coli in salmonela. In prav nič ne uniči prijetnega piknika na prelepo sončno popoldne tako hitro kot zastrupitev s hrano. A stvar nikakor ni nerešljiva, le držite se naslednjih nasvetov in uživajte v poletnih druženjih.

 

Zlato pravilo dveh ur

Koliko časa lahko hrano pustite zunaj, je odvisno od temperature, splošno pravilo pa je, da stvari, ki jih sicer shranjujete v hladilniku, ni dobro puščati zunaj oziroma na sobni temperaturi več kot dve uri. Če govorimo o pikniku, ki poteka na vroč dan, ko je zunaj 32 °C, pa naj bo hrana zunaj največ eno uro.

Za razmnoževanje večine škodljivih bakterij so idealne temperature med 0 °C in 60 °C. Če ne ukrepate pravočasno, se lahko populacija bakterij v dvajsetih minutah skoraj podvoji. Seveda pa je dobro tudi opazovati, če so kje očitni znaki, na primer čuden vonj ali sluz, da jedi morda ni več dobro uživati.

 

Ne pozabite na vroče jedi

Pred bakterijami pa niso varne niti jedi z žara in druge vroče jedi – tako, kot je treba hladne jedi ohranjati na hladnem, je treba vroče ohranjati vroče. Kuhane ali pečene jedi, ki niso zaužite takoj, naj bi ohranjali na oziroma nad 60 °C. Pri tem si lahko pomagate s posodami za ohranjanje temperature ali lonci za počasno kuhanje. Najbolje je, da temperaturo hrane preverite s kuhinjskim termometrom.

K širjenju bakterij na hrani lahko pripomore tudi nepravilno hlajenje jedi. Tudi če so bile te primerno toplotno obdelane, se lahko ustvarijo idealni pogoji za množenje bakterij. Da bi se jedi ohladile hitro in enakomerno, je pri shranjevanju priporočena uporaba plitkih posod, plastične ali aluminijaste folije in plastičnih vrečk.

 

Meso in ribe

Za ribe in drugo meso je priporočeno, da se jih na soncu ne pušča več kot eno uro oziroma dve, če gre za sobno temperaturo. Surovo meso, vključno s perutnino in morskimi sadeži, je še posebej dovzetno za rast bakterij. Stafilokoki, bakterije E. coli in kampilobakter se lahko na mesu namreč zelo hitro širijo, kar lahko hitro povzroči zastrupitev s hrano. Surovo meso zato hranite na hladnem in nikakor ne na soncu, in sicer vse do trenutka, ko ga začnete peči. Skrbno umijte vse deske za rezanje in krožnike, ki so se ga dotaknili, ter preprečite stik mesa z živili, ki jih ne boste toplotno obdelali.

Sir

Nekateri siri lahko pri temperaturah pod 21 °C ostanejo nehlajeni približno šest ur. A vsi siri niso narejeni enako – koliko časa je sir dobro pustiti zunaj, je odvisno predvsem od količine vode v njem. Trdi siri, kot so parmezan, gavda in čedar, lahko zunaj ostanejo več ur, medtem ko se siri z veliko vlage, kot so rikota, maskarpone in mocarela, pokvarijo precej hitro – zanje velja pravilo dveh ur. Pri piknikih je torej priporočljiva uporaba trših sirov, predvsem če v bližini ni hladilnika.

 

Sveža živila

Tudi sveža sadje in zelenjava spadata pod živila, za katera velja zlato pravilo dveh ur oziroma ene, če gre za vroč, sončen dan. Da bi jih čim dlje ohranili sveže, jih narežite, tik preden jih postrežete. V najbolj vročih dneh pa se sadnim solatam raje kar izognite.

 

Sadni sokovi

V poletnih dneh je še posebej pomembna hidracija telesa, a pitje soka, ki je na mizi pod vročim soncem že nekaj ur, ni najboljša rešitev. Pijače, ki so sicer ohlajene, naj ne bi bile zunaj več kot tri ure, neposredno na soncu pa je preveč že ena ura.

 

Vino

Toplo vino se vsekakor ne sliši vabljivo, obstajajo pa tudi drugi razlogi, da ga je dobro hladiti tako dolgo, kolikor je to mogoče. Vročina in sončna svetloba vplivata na tanine v vinu, zato postane vino iz buteljke, ki je kakšen dan v toplem avtu, rahlo kislo in trpko. O tem, koliko časa je vino lahko na vročini, ni narejenih veliko raziskav, a najbolje je, da ga za vsak primer enostavno hranite v hladilni torbi.

 

Solate in solatni prelivi

Zelena listnata zelenjava bo na vročini kar hitro omagala, in sicer že po uri ali dveh, medtem ko hrustljave vrste zelenjave vročino prenašajo bolje. Če iščete idejo za solato, ki bo primerna za celodnevni piknik, priporočamo uporabo hrustljavih vrst zelenjave, kot so kumare, brokoli, paradižnik in čebula – vse skupaj lahko obogatite z balzamičnim kisom.

Mnogi solatni prelivi se lahko na visokih temperaturah hitro pokvarijo, tisti, ki vsebujejo kis, pa so malce bolj vzdržljivi. Neka raziskava kaže, da imata kis in oljčno olje antimikrobne lastnosti, ki varujejo pred salmonelo in bakterijami E. coli. Oljčno olje na visokih temperaturah utegne postati žarko, zato je pomembno, da ga kombinirate s kisom. A to ne pomeni, da je solata povsem varna pred vročino in sončnimi žarki – tovrsten preliv se obnese le malce bolje od kremastih.

 

 

Prirejeno po:

https://greatist.com/eat/how-long-food-can-sit-out

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x