Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Kaj jesti za raven, mišičast trebuh v petih tednih Deset ovrženih mitov in deset novih napotkov

 

Kaj jesti za raven, mišičast trebuh v petih tednih

Deset ovrženih mitov in deset novih napotkov

 

Obstaja presenetljiv razlog, zakaj se večini ljudi okoli trebuha nabirajo maščobne obloge. Trendi načinov hujšanja se spreminjajo, znanstveniki odkrivajo nova dejstva, še vedno pa obstaja kup starih mitov, ki veljajo za resnične, čeprav niso. Kaj drži in kaj ne, preberite v nadaljevanju.

 

Staro pravilo: Jejte več polinenasičenih maščob. Novo pravilo: Izogibajte se polinenasičenim maščobam.

Četudi so nekateri strokovnjaki še nedavno priporočali polinenasičene maščobe, pri tem navadno niso opredelili, katere. Pravzaprav je škodljiva kar večina. Ena izmed najpogostejših oblik polinenasičenih maščob je na primer linolna kislina, ki jo je med drugim mogoče najti v soji, povezujejo pa jo s povečevanjem telesne teže in povzročanjem vnetij.

 

Staro pravilo: Pijte posneto mleko in jejte jogurt z manj maščobami. Novo pravilo: Privoščite si polnomastne mlečne izdelke, vključno s sladko smetano.

Kaj če nič od tega, kar je bilo povedanega o nasičenih maščobah v mlačnih izdelkih, ne drži? Leta 2015 je ameriška strokovna revija za klinično nutricionistiko njihovo domnevno škodljivost vzela pod drobnogled. Opazovali so prehranjevalne navade 26.930 ljudi, starih od 45 do 75 let, in tveganje, da zbolijo za sladkorno boleznijo. Ugotovitve so bile naslednje: več polnomastnih mlačnih izdelkov, kot so posamezniki pojedli, manjše tveganje je obstajalo, da zbolijo za diabetesom. Pri osebah, ki so uživale smetano, polnomastno fermentirano mleko in sir, je bilo tveganje za nastanek diabetesa najmanjše, medtem ko je bilo pri tistih, ki so uživali manj mastne mlečne izdelke, večje. Raziskovalci predvidevajo, da čeprav so kalcij, beljakovine, vitamin D in druga pomembna hranila koristna že sama po sebi, uživanje teh skupaj z maščobami še povečuje njihove učinke.

 

Staro pravilo: Prenajedanje je posledica pomanjkanja discipline. Novo pravilo: Prenajedanje je posledica odvisnosti od prehranskih dodatkov.

Znanstveniki so nedavno odkrili, da polinenasičene maščobe, ki jih je mogoče najti v rastlinskih oljih, škodijo občutku za sitost in lakoto. Linolna kislina lahko v telesu spremeni način delovanja grelina in leptina ter tako povečuje izločanje hormona lakote in omili delovanje hormona sitosti. Ob prekomernem uživanju rastlinskih olj ta pripomorejo k prekomerni produkciji endokanabinoidov, lipidov, ki možganom signalizirajo lakoto. Podobno kot THC, aktivna sestavina v marihuani, tudi endokanabinoidi v možganih aktivirajo občutek lakote.

 

Staro pravilo: Uživanje vseh rib je koristno za hujšanje. Novo pravilo: Nekatere ribe lahko preprečujejo nižanje telesne teže.

Poleg beljakovin so eno izmed najboljših hranil, ki jih je mogoče najti v ribah, maščobne kisline omega 3. Te izvirajo iz samega dna morske prehranske verige in jih je tako mogoče najti v mišicah hladnovodnih rib, kot so morska plošča, skuša in tuna. A pri večini rib, ki so danes na voljo, na primer som, losos in tilapija, gre za gojene ribe, ki imajo drugačno prehrano, saj ta temelji na soji in je polna linolne kisline.

 

Staro pravilo: Izogibajte se hrani, polni maščob in kalorij. Novo pravilo: Uživajte veliko maščob, a naj bodo prave vrste.

Visokoenergijska živila, kot so oreščki, so imela svoj čas zaradi števila kalorij in vsebnosti maščob precej slab sloves. A te kalorije so polne koristnih hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje. Oreščki so namreč polni beljakovin, ki spodbujajo rast mišic, zdravih maščob, ki lajšajo vnetja in pospešujejo nižanje telesne teže, ter prehranskih vlaknin, ki koristijo dobrim bakterijam v črevesju in pripomorejo k nižanju holesterola. Poleg tega je grizljanje oreščkov koristno tudi zato, ker preprečuje prenajedanje z živili, ki vsebujejo linolno kislino – z enako količino kalorij lahko torej vnesete mnoga koristna hranila.

Staro pravilo: Škrobna živila redijo. Novo pravilo: Določena škrobna živila lahko pomagajo hujšati.

Nekatera škrobna živila, kot so grah, leča, fižol, ovsena kaša, banane, koruza in krompir (še posebej neolupljeni), so znana kot »odporni škrob«. Med procesom prebave grejo skozi tanko črevo in se prebavijo v debelem črevesu, kjer nahranijo mikrobe, ki se tam nahajajo. To povzroči, da začnejo ti mikrobi sproščati maščobno kislino, imenovano butirat, kar pomaga delovati proti genom, ki spodbujajo vnetja in odpornost proti inzulinu. Raziskava iz leta 2015 kaže, da se ob uživanju odpornega škroba okrepi črevesni biom – zdrave črevesne bakterije ga prebavljajo in tako postanejo močnejše.

 

Staro pravilo: Jejte več dietnih živil. Novo pravilo: Ne jejte ničesar, kar je označeno kot »dietno«.

Pri prebavljanju predpripravljenih jedi telo nima nikakršnega dela, saj so taki hrani odstranjene vlaknine, izločena pa so tudi druga pomembna hranila (in nato v določeni meri dodana nazaj z raztopljenimi kemikalijami) – gre torej za popolnoma razčlenjeno hrano. Za prebavljanje procesiranih živil organizem porabi kar 50 odstotkov manj kalorij kot za prebavljanje neprocesirane, polnovredne hrane, zato se ob taki hrani kilogrami – kljub enakemu vnosu kalorij – nabirajo hitreje.

 

Staro pravilo: Uživajte manj ogljikovih hidratov. Novo pravilo: Žitarice pripomorejo k uspešnemu hujšanju.

Podobno kot škrobna živila so tudi žitarice pogosto na seznamu »prepovedanih živil«, in to prav zaradi visoke vsebnosti ogljikovih hidratov. A žitarice in stročnice so polne mineralov, magnezija in kroma, ki se borita s stresnim hormonom kortizolom. Polnozrnata živila vsebujejo tudi aminokislino, imenovano betain, ki pozitivno vpliva na mehanizma odpornosti proti inzulinu in shranjevanja maščob v telesu. Poleg tega so odličen vir vlaknin. Leta 2014 so na kolidžu Imperial identificirali acetat, molekulo, ki deluje proti apetitu in se naravno sprosti ob prebavljanju vlaknin iz žitaric. Acetat možganom sporoči, da lakote ni več.

 

Staro pravilo: Piščančje in puranje meso imata enake učinke. Novo pravilo: Puranje meso gradi mišice, piščančje pa maščobne obloge.

Tako kot goveje meso je tudi puranje polno konjugirane linolne kisline, ki preprečuje nabiranje maščobnih oblog okoli trebuha in koristi zdravju srca. Piščanec te kisline ne vsebuje, v njem pa je mogoče najti linolno kislino, ki ima, kar zadeva maščobne obloge, ravno nasproten učinek.

 

Staro pravilo: Jejte manj rdečega mesa. Novo pravilo: Uživajte rdeče meso, še posebej ekološko govedino.

Skrivnost mišičastega trebuha ni toliko v rasti mišic kot v topljenju maščobnih oblog, ki jih zakrivajo. Zaradi obojega je ključno, da v prehrani ne manjka beljakovin. Čeprav obstaja mit, da je rdeče meso škodljivo, ta podatek ni resničen. Ekološko rdeče meso nam, tako kot eko jajca in mlečni izdelki, zagotavlja zdrave, hujšanju prijazne maščobe, in sicer konjugirano linolno kislino (CLA) – transmaščobo, ki pripomore k zdravju srca in zmanjšuje maščobne obloge – in stearinsko kislino – nasičeno maščobo, ki zmanjšuje raven krvnega holesterola. Pri tem je vredno omeniti tudi, da goveje meso iz proste reje vsebuje več konjugirane linolne in stearinske kisline ter maščobnih kislin omega 3 kot iz običajne reje, hkrati pa manj nezdrave palmitinske kisline. Eko jajca, eko govedina in račje meso so tudi dobri viri arahidonske kisline, oblike polinenasičenih maščob, ki pripomore k rasti mišičnega tkiva.

 

Prirejeno po: http://www.eatthis.com/eat-this-not-that-abs/?utm_source=nsltr&utm_medium=email&utm_content=juice&utm_campaign=etntNewsletter

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x