Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Jetra v tradicionalni kitajski medicini

 

Jetra so organ, ki ga v antičnih besedilih primerjajo z generalom, saj nadzoruje in koordinira prosti pretok in pretok krvi. Njegov parni organ je žolčnik, element les, barva pa zelena. Čustvo jeter je jeza, kar pomeni, da se moramo za njihovo zdravje umiriti in spustiti od sebe situacije, ki nas težijo. Čutni organ jeter so oči, okus, povezan z njimi, pa je kisel.

 

 

Funkcije jeter so:

 • shranjujejo kri (možni simptomi neravnovesja: togost in otežena mobilnost, nekrepčilen spanec, zelo močna ali zelo šibka menstruacija, močni, sunkoviti menstrualni krči),
 • odpirajo se v oči in izražajo v nohtih (možni simptomi neravnovesja: utrujene, suhe, razdražene, rdeče ali pekoče oči, meglen pogled ali motnje v vidnem polju ter krhki, bledi in suhi nohti),
 • vladajo kitam in tetivam (možni simptomi neravnovesja: mišični krči, tresavica, togost, mlahavost mišic),
 • v njih domuje »hun« (možni simptomi neravnovesja: nagnjenost, da ste neprijazni do sebe ali drugih, jeza, ljubosumje, zavist in sovraštvo, pomanjkanje zavedanja lastne vrednosti, občutek zamaknjenosti, depresije, apatija),
 • obvladujejo prosti pretok (možni simptomi neravnovesja: fizična in čustvena napetost, stiskanje v prsih, občutek cmoka v grlu, razdražljivost, slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, zaprtost, grenak okus v ustih).

 

Preprosti nasveti za zdravje jeter

 • Ostanite mirni, predvsem spomladi. Naj vas ne vržejo iz tira nove pomladne energije! Sprostite se in začnite počasi – pojdite na dolg sprehod v naravo ali naredite kakšno drugo vajo, da sprostite misli, telo in duha. Poskusite spustiti od sebe vse stresne situacije, ki vas težijo v tem trenutku.
 • Ena izmed vaj za sprostitev jeter je, da si s temu namenjenim pripomočkom masirate noge vsaj pet minut. Zmasirajte si celotne noge, tako stegna kot meča. Začnite pri gležnjih.
 • Izogibajte se alkoholnim pijačam. Ker so jetra zadolžena za presnovo alkohola, zmerno pitje zelo pripomore k ohranjanju njihove energije, saj omogoča, da si vmes spočijejo.
 • Rekreirajte se, a počasi. Poskusite s plavanjem ali hojo namesto z intenzivnimi vadbami, ki obremenjujejo tetive in povzročajo, da te izgubljajo svojo prožnost, z njimi pa tudi jetra.

 

Hrana, ki koristi jetrom

Od vseh organov utegnejo biti prav jetra najbolj preobremenjena, kar je ironično, saj so zadolžena za sproščanje prehoda čez telo. Prehrana, bogata z nezdravimi maščobami in cvrtjem, ter predelana hrana preobremenita jetra in povzročita fizično, duševno in čustveno disharmonijo. Oseba z zdravimi jetri naj bi bila mirna, ni pod nenehnim stresom, zlahka sprejema odločitve in ima dobro presojo. Živila, ki koristijo jetrom, so:

 • z medom sladkan metin čaj,
 • zelišča, kot so bazilika, majaron, rožmarin, lovor, kurkuma, črni poper, ingver, hren, meta, melisa, korenina angelike, koromač, koper in kumina,
 • kompleksni ogljikovi hidrati, kot so semena, stročnice, žitarice,
 • zelenjava: korenje, vodna kreša, čebula, rdeča pesa, gomolj tara,
 • sadje: limete, limone, grenivke,
 • živila, ki čistijo jetra: korenina regrata, prerast, mandarine, oregonski grozdni koren, kamilice, semena pegastega badlja,
 • živila, ki razstrupljajo jetra: fižol mung in njegovi kalčki, zelena solata, kumare, vodna kreša, morske alge, zelena, tofu, proso, gobe, rabarbara, navadne in daikon redkvice.

 

Čustveni vidik jeter

Ali kdaj opazite, nekoga, ki se jezi? Nekoga, ki je zamudil let, ga jezijo otroci ali enostavno predolgo čaka v vrsti na banki? V takih primerih nam navadno instinkt pravi, naj naredimo korak nazaj, saj v tem primeru govorijo človekova jetra. Jeza je namreč čustvo jeter. Ti napadi jeze se seveda dogajajo le ljudem, katerih jetra niso v ravnovesju; jeza se navadno nabira, ko ni izražena oziroma je potlačena, nato pa oseba slej ko prej eksplodira. V tradicionalni kitajski medicini so čustva razlog bolezni. A ne kar vsaka čustva, temveč čustva, ki niso v ravnovesju. Ključne misli za zdravje jeter:

 • Odpustite in tudi vam bo odpuščeno. Vedno, ko vas nekdo naredi jezne, obstaja verjetnost, da ste to z nekim dejanjem v življenju povzročili sami.
 • Bodite sočutni. Postavite se v čevlje drugih, saj boste tako kar najbolj tolerantni.
 • Sprejmite, kar vam prinaša življenje. Večinoma se nima smisla boriti z okoliščinami, saj boste na koncu razočarani, izmozgani, morda boste celo obtičali na enem mestu, dokler se ne odločite, da pustite, da se situacija odvije po svoje.
Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x