Sestavine:
jajčevci,
sol,
čebula,
oljčno olje,
sezonska zelenjava (koščki paradižnika, paprike, bučk, korenčka, peteršilj ...),
riž
kisla smetana
sir ali parmezan
Postopek:
Jajčevec se počez prepolovi in izdolbe. Izdolbeni polovici rahlo posolimo in postavimo v pečico na 150°C, da se pred polnjenjem nekoliko zmehčata. Maso, ki smo jo izdolbli, narežemo na manjše koščke in vse skupaj prepražimo na olivnem olju in čebuli, skupaj s poljubno sezonsko zelenjavo (koščki paradižnika, paprike, bučk, korenčka, peteršilj ...).
Vmes skuhamo riž in ga zmešamo s prepraženo zelenjavo ter zvrhano žlico kisle smetane. Maso poljubno in zmerno začinimo, nato pa napolnimo izdolbeni polovici jajčevca in ju posujemo z naribanim sirom.
Vse skupaj postavimo v pečico na 150-180°C in postrežemo, ko je sir na vrhu zlato zapečen in hrustljav.
Jajčevci čistijo kri in pospešujejo prebavo, okusni so praženi ali pa nadevani s kuhanim rižem in zelenjavo ter zapečeni v pečici.
recept je prispevala Uršula Zaletelj