Idealna kombinacija maščob in beljakovin
Holesterol v jajcih in nasičene maščobe nasploh povišujejo raven zaščitnega HDL-holesterola (90 % holesterola v jajcih je HDL).
Nizke vrednosti HDL-holesterola so povezane s tveganjem za pojav bolezni srca in ožilja (aterosklerozo), kot meritev skupnega holesterola.
Jajca predstavljajo enega izmed najboljših, najpopolnejših in najlažje prebavljivih virov beljakovin, vsebujoč vseh devet esencialnih aminokislin.
Kombinacija maščob in beljakovin v jajcu zelo nasiti. Posledično je želja po hrani manjša – pojemo manj, manjša je tudi potreba po sladkem ali prigrizkih.
Ekološko jajce ohrani najvišjo prehransko vrednost, če se ga pripravi tako, da ostane rumenjak svež. Poširana jajca, (mehko) kuhana jajca, jajca »na oko« in surova jajca so najboljši načini uporabe jajc.
Ne obstaja meja, koliko jajc lahko pojemo na dan ali na teden – kolikor vam apetit dopušča.
Mario Sambolec
http://www.feel-good.si/