Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

IDEJE ZA ZDRAVE PRIGRIZKE

Po prigrizkih posežemo pred obroki, po njih, občasno morda celo namesto njih. Ob gledanju televizije, brskanju po spletu, v službi ali pa kar tako se zdi, da brez grizljanja kar nekaj manjka, s čimer sicer ni popolnoma nič narobe, če so prigrizki zdravi. Vendar pa so nemalokrat polni nezdravih maščob, sladkorja in/ali soli. To lahko spremenimo z le nekaj manjšimi spremembami.

Prigrizki naj bodo polni beljakovin in prehranskih vlaknin

Hitri prigrizki, ki vsebujejo veliko sladkorja, sicer hitro povečajo raven energije, a ta nato hitro tudi pade, kar se odraža v ponovni lakoti in utrujenosti kmalu po njihovem zaužitju. Prigrizki, ki vsebujejo veliko beljakovin (na primer beljakovinske ploščice, oreščki, jogurt) in vlaknin (sveža sadje in zelenjava), pa potešijo lakoto za dlje časa in pri tem ne povzročajo drastičnih vzponov in padcev ravni sladkorja v krvi.

Komercialnih prigrizkov ne hranite doma

Če ste ljubitelj slaščic ali nezdravih slanih prigrizkov, boste tako primorani iti ponje. Na ta način se boste takim prigrizkom morda hitreje odrekli, jih nadomestili z zdravimi ali pa se boste morali do njih vsaj malce sprehoditi ali se ponje odpraviti s kolesom.

Pripravljenih prigrizkov ne kupujte v večjih količinah

Živila so v večjih količinah včasih cenejša, hkrati pa si ob nakupu celega paketa čokoladic mislite, da jih boste imeli za dlje časa. Vsi vemo, da se taki načrti kar hitro lahko podrejo. Če si zaželite čokoladice, kupite le eno.

Naredite jih sami

Če ste čez dan navajeni lakoto tešiti s prigrizki, je najbolje, da imate vedno pri roki pripravljene zdrave prigrizke. Doma imejte vedno nekaj sadja, oreščkov, grških jogurtov in podobno. Lahko izdelate tudi domače beljakovinske tablice, ki navadno nimajo le boljšega okusa, temveč lahko tudi nadzirate količino sladkorja v njih. Navsezadnje so zdravi, sveži prigrizki navadno tudi cenejši od komercialnih, ki škodijo vašemu zdravju in počutju.

Nekaj idej za preproste, hitro pripravljene prigrizke:

 • rezine jabolka z mandljevim maslom,
 • rezine melone s skuto,
 • solata »caprese« (iz češnjevega paradižnika in mocarele),
 • zelena z arašidovim maslom,
 • sveže narezana poljubna zelenjava s humusom,
 • grški jogurt s koščki sezonskega sadja,
 • trdo kuhana jajca,
 • mešanica oreščkov in semen,
 • chia puding,
 • polnozrnati krekerji s sirom,
 • ovsene energijske kroglice,
 • pečena čičerika,
 • domača pokovka,
 • prepečenec z rikoto in rezinami nektarin,
 • smutiji.

Je res čas za prigrizek?

Lakoto nemalokrat zamenjujemo za žejo – če ste torej lačni kmalu po zaužitem obroku, spijte kozarec vode in premislite še enkrat. Morda je vaše telo potrebovalo le nekaj tekočine. Podobno se lahko občutek lažne lakote pojavi iz čistega dolgčasa. Preden posežete po prigrizkih, zato pomislite, ali vaše telo res potrebuje nekaj dodatne energije ali gre enostavno za dolgčas, stres ali utrujenost. Obstaja več načinov, kako potešiti željo po hrani (tudi v primerih, ko ta ne izhaja iz dolgčasa):

 1. Sprehodite se – raziskava, narejena na univerzi v Exetru (Anglija), kaže, da posamezniki po 15-minutnem sprehodu zaužijejo manj hrane, kot bi je sicer.
 2. Naspite se – da je pomanjkanje spanja tesno povezano s prenajedanjem, je znano že dlje časa, novejše raziskave pa kažejo, da je povezano tudi s prigrizki. V raziskavi, narejeni v Avstraliji, so ljudje, ki so spali le štiri ure dnevno, pojedli več dodatnih prigrizkov od drugih. Premalo spanja ali premalo kakovosten spanec lahko spremenita ravni hormonov grelina in leptina, ki regulirata občutka lakote in sitosti. Najlažje ju je ohraniti v ravnovesju, če spite sedem do devet ur na dan.
 3. Zamenjajte okolje – nemalo ljudi ima dnevno rutino, pri kateri se poslužuje prigrizkov v določenem delu dneva na določenem mestu, na primer zvečer pred računalniškim ali televizijskim ekranom. Na to, kaj in koliko jeste, naj bi vplivali celo temperatura in svetloba v prostoru. Spremenite svojo rutino ali pa prižgite luči in se gibajte v toplih prostorih – v hladnih in temnih prostorih naj bi bili namreč bolj nagnjeni k uživanju prigrizkov.

Nadzirajte količino in kakovost hrane

S prigrizki ni torej prav nič narobe, dokler so zdravi – navsezadnje je treba poslušati svoje telo, in če to pravi, da potrebuje energijo, mu jo je dobro zagotoviti. Kot pri vsem drugem pa utegne biti problematično pretiravanje s količino – prigrizki vsekakor ne bi smeli biti tako veliki kot obroki. Ko jemo, se počutimo bolje, kar pa ni razlog, da bi morali nenehno jesti. Poleg tega med delom ali gledanjem filma načeloma nismo pozorni, koliko sploh pojemo. Če vam količina povzroča težave, je dobro, da jo določite, preden začnete grizljati prigrizke. Ni pa odveč še enkrat poudariti, da kakovostna, hranil polna hrana zagotavlja občutek sitosti in zadovoljstva dlje časa.

Viri:

https://darebee.com/nutrition/smart-snacking.html

https://www.snacknation.com/blog/guide/healthy-snacks/

https://www.huffingtonpost.com.au/2017/03/22/a-simple-guide-to-healthy-snacking_a_21904746/?guccounter=1&guce_referrer_us=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_cs=299OqEno8ixXeZDkDWKMUA

https://www.realsimple.com/health/nutrition-diet/healthy-eating/work-snacks

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x