Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Humus

 

Starodavna jed, odkrita na novo

Ne, ne bomo govorili o vrhnji plasti zemlje in o proizvodnji komposta. Osredotočili se bomo na okusni namaz oziroma omako iz čičerike, ki velja za eno izmed najstarejših pripravljenih jedi na svetu.

humus1

Jed, ki nas spremlja od začetka civilizacij

Humus izvira iz Bližnjega vzhoda, sama beseda pa je arabska in označuje čičeriko (حمّص). Celotno ime za namaz v arabščini  se glasi ḥummuṣ bi ṭaḥīna (حمّص بطحينة). Slovenski izraz za to stročnico sicer izvira iz latinske besede cicer, zaradi česar naš prevod nima nobene zveze z izvirnikom, humus pa ima v slovenskem jeziku tudi povsem drugačen pomen (vrhnja plast prsti).

humus2

Ni dorečeno, kdaj naj bi humus nastal. Po nekaterih virih naj bi jed nastala pred več kot 7000 leti, saj je bila čičerika na območju današnjega Egipta že takrat pogosto na jedilniku. Humus se povezuje pogosto z zgodovinsko osebnostjo Ṣalāḥa ad-Dīn Yūsuf ibn Ayyūb (1137/1138 – 4 Marec 1193), ki je bolj znan kot preprosto Saladin, prvi sultan Egipta in Sirije in ustanovitelj dinastije Ajubidov. Prvi recept za pripravo humusa je bil zabeležen v kuharici, ki je bila objavljena v Kairu, v trinajstem stoletju.

 

 

 

 

Zaradi vseh neodgovorjenih zgodovinskih vprašanj je humus del gospodarskih sporov na Bližnjem vzhodu. Libanonska gospodarska zbornica je leta 2008 zagrozila Izraelu s tožbo, ker so nekatera podjetja v Izraelu tržila humus in nekatere druge arabske jedi (na primer falafel) kot izraelske. Medtem ko gospodarstveniki v Libanonu še vedno zbirajo dokaze, da bi lahko humus zavarovali z geografsko označbo, podobno kot v primeru prekmurske/medžimurske gibanice, francoskega penečega vina Champagne, italijanskega sira Parmigiano-Reggiano, so leta 2010 libanonski kuharji premagali izraelske v pripravi največje količine humusa na svetu. Pripravili so ga za 10.450 kg, s čimer so se Libanonci vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov.

 

Malo čičerike, malo tahinija in nekaj začimb

Tipični recept za humus, ki ga uporabljajo v Jordaniji, Palestini, Libanonu in Siriji, vsebuje skuhano čičeriko, sezamovo pasto (tahini), česen, sok stisnjene limone, olivno olje in dodatek soli po okusu. Vse sestavine preprosto zmešamo v multipraktiku.

humus3

Toda kolikor je okusov, toliko je tudi različnih receptov za pripravo humusa. Lahko ga naredite brez sezamove paste ali z dodatkom oliv kalamata, na soncu sušenih ali svežih paradižnikov, z začimbami, ki vam najbolj ustrezajo (od peteršilja in bazilike do pekoče paprike in kajenskega popra). Pogosto pa se humusu doda tudi začimba kumin, ki je ne smemo zamenjati za bolj znano kumino. Ne glede na to, katere sestavine boste izbrali, boste dosegli najboljši okus pripravljenega humusa s tem, da za pripravo uporabite izključno ekološko pridelane sestavine.

 

Hranilna vrednost humusa

Čeprav na prvi pogled lahko izgleda kot arašidovo maslo ali kakšna visokokalorična omaka, je humus bistveno bolj zdrava in precej manj kalorična jed od podobnih namazov, predvsem arašidovega masla. Naredimo pregled običajnih sestavin humusa:

–        čičerika: ta stročnica humusu zagotavlja relativno visoko količino beljakovin, ne doda pa mu omembe vredne količine nasičenih maščob. Bogata je z vlakninami ter vitamini in minerali, kot so magnezij, cink in folna kislina. Stročnice naj bi na splošno pomagale uravnavati tudi holesterol v krvi;

–        tahini: pasta iz sezama pa je po drugi strani precej bogata z maščobami – kot se za semena tudi spodobi. A tudi sezam vsebuje nemalo beljakovin, prav tako pa je odličen vir kalcija, magnezija in železa. V primeru shujševalne diete lahko vedno izberete ali naredite humus brez tahinija;

–        česen in limonin sok: prvenstveno sta česen in limonin sok dodana jedi kot začimbi in resnično lepo zaokrožita okus končne jedi. A ne gre spregledati, da je česen pri nas znan kot »naravni antibiotik« in da pozitivno vpliva na naš imunski sistem. Podobno je tudi z limono in vitaminom C;

–        olivno olje: verjetno že veste, da je olivno olje bogato z zdravimi maščobnimi kislinami, ki se jih povezuje z zdravjem srca. Njegova prednost je tudi v tem, da vsebuje zelo malo nasičenih maščob.

humus4

Nekaj nasvetov za uživanje humusa:

  •                    humus se najpogosteje uživa kot zdrava pomaka za ekološko pridelano svežo zelenjavo. Korenček, narezana kumara, paprika ali paradižnik, ki jih pomakamo v humus, predstavljajo zdrav prigrizek, ki je všeč tudi otrokom;
  •                    če je lakota nekoliko večja, je humus tudi dobra pomaka za pita kruhke, sveže pečene in narezane lepinje ali tortilje;
  •                    humus je tudi namaz, ki lahko nadomesti majonezo in druge dodatke pri pripravi sendvičev in veganskih hamburgerjev. Tudi k navadnemu kruhu se dobro poda, še posebej polnozrnatemu;
  •                    ljubitelji solat pa lahko iz humusa naredite tudi okusen solatni preliv. Da bi dobili primerno gostoto, ga lahko po potrebi razredčite z vodo, olivnim oljem ali kisom, lahko pa mu dodate tudi nekaj kapljic soka stisnjene limone.

 

Humus Kalček

Novost v Kalčkovi ponudbi rastlinskih namazov Humus Kalček je sestavljen iz 37 % čičerike*, sončničnega olja*, pitne vode, sezamovih semen*, sojinih zrn*, koruznega škroba*, limoninega soka iz zgoščenega limoninega soka*, česna*, sredstva za kisanje: citronske kisline, gostila: moke iz rožičevih zrnc*, začimb*, kuhinjske soli**, maltodekstrina* in naravne limonine arome.

 

Prehranska vrednost namaza Humus Kalček na 100 g: energijska vrednost 1137 kJ/275 kcal, maščoba 23,2 g, od tega nasičene maščobne kisline 3,3 g, ogljikovi hidrati 9,2 g, od tega sladkor 1,1 g, beljakovine 6,0 g in sol 1,2 g.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x