Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Hrustljava domača granola

 

IDEJA ZA ZDRAV ZAJTRK : HRUSTLJAVA DOMAČA GRANOLA

Danes najdemo goro kosmičev in granol, za katere naj bi veljalo, da so zdrave in da vsebujejo ogromno vlaknin. Toda, pozor, dobronamerni zdravi zajtrk se lahko hitro spreobrne v skodelico čistega sladkorja.

Ob pregledu deklaracij lahko vidimo, da vsebujejo med 20 in 30 grami sladkorja v 100 gramih živila, kar je ogromno. Če zraven pa še dodamo sadni jogurt, ki tudi vsebuje od 15-20 gramov sladkorja v 100 gramih živila smo s skromnim zajtrkom zaužili že več kot 50 gramov sladkorja.

Seveda s sladkorjem ni nič narobe, če ga zaužijemo v zmernih količinah, če pa je dodan skoraj vsem živilom, ki jih zaužijemo, ga hitro pojemo preveč.

 

Pripravili smo vam recept domače granole, ki jo je pripraviti zelo enostavno. Poleg tega, pa lahko nadzorujemo, koliko sladkorja dodamo.

V preteklih tednih smo pisali o glikemičnem indeksu. Če se dotaknemo še te teme; povprečna čokoladna granola, ki jo kupimo v supermarketu ima glikemični indeks nad 60. Torej spada med živila z visokim glikemičnim indeksom. Če doma narejeni granoli dodamo oreščke, uporabimo ovsene kosmiče in je ne sladkamo preveč pa bo njen glikemični indeks okoli 40, tako bo našemu telesu mnogo bolj prijazna in tudi nasitila nas bo za dlje časa.

 

2 skodelici ovsenih kosmičev

½ skodelice celih mandljev

½ skodelice kokosove moke

2 pesti semen po izbiri (sončničnih, bučnih, lanenih)

1 jedilna žlica 100% temnega kakava

¼ žlička soli

¾ žličke cimeta

Vanilija v prahu

½ skodelice narezanih datljev

¼ skodelice javorjevega sirupa

¼ skodelice olivnega olja

Postopek: sprva dobro premešamo vse suhe sestavine, nato jim dodamo olivno olje in javorjev sirup. Vse skupaj pečemo 30 minut na 150 stopinj, vmes 2x dobro premešamo.

Granolo ohladimo in postrežemo.

Priporočamo, da granolo prelijete s kokosovim jogurtom (Harvest Moon), ki vsebuje zgolj 7g sladkorja/100g, kar je polovico manj od povprečnih sadnih jogurtov.

Recept in nasvete je prispevala Ana Barbara Uršič.

Če želite tudi vi prispevati k širjenju idej o zdravem življenjskem slogu, nam lahko pišete na info@kalcek.si. 

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x