Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Fižol

 

Magično beljakovinsko zrno za uravnoteženo prehrano

 

Raznobarvno zrno fižola je plod ene od najdlje kultiviranih rastlin, ljudje pa ga jemo zaradi njegovega hranilnega bogastva – velike vsebnosti beljakovin, vlaknin, ogljikovih hidratov in železa. Fižol, to hranilno zrno, katerega domovina je Južna Amerika, je nekoč veljal za hrano revnih, danes pa velja za hrano ekološko zavednih. Rdeče, rjavo, belo ali pisano, katerokoli zrno fižola na vašem jedilniku bo imelo pozitivne učinke na vaše zdravje in počutje. Idealna alternativa za meso je porcija predhodno namočenega in kuhanega fižola. O zamenjavi mesa s fižolom govori tudi legenda o svetem Simonu, ki se je na smrtni postelji zaradi lakote, ki je vladala, odpovedal mesu in si za poslednjo jed zaželel krožnik fižola.

fizol

 

Fižol, še posebej pa ekološki fižol, ki je čist, in je brez kemikalij, je odlično živilo za vse, ki se želijo prehranjevati uravnoteženo in zdravo. Je preprosta rastlina, ki potrebuje sonce in dovolj vode. Fižol spada v družino metuljnic oziroma stročnic, kamor spada tudi grah. Uživamo ga, ker je okusen in zdravilen, kar sta lastnosti, ki tako kot pri drugih živilih prideta še posebej do izraza pri ekološkem živilu. Zaradi velike vsebnosti vlaknin fižol pospešuje in obenem ureja prebavo. V prevelikih količinah lahko povzroči napenjanje, a se človekovo telo z uravnoteženo prehrano na to navadi in težave z napenjanjem sčasoma izginejo. V črevesju pomaga fižol vzpostaviti optimalno kemično ravnotežje. Poleg urejene prebave ščiti pred debelostjo in preprečuje nastanek srčnih bolezni in kapi. Vaše telo bo zmeren vnos pozitivnih učinkovin beljakovinskega zrna obvaroval tudi pred bolečimi težavami z ledvicami in neprijetnostmi, povezanimi z mehurjem in odvajanjem vode.

 

Pri pripravi fižola je takorekoč nujno, da zrna čez noč namočite v hladni vodi. Tako se bodo napila vode in napihnila, čas kuhanja pa se bo zelo skrajšal. Fižol je treba kuhati na majhni temperaturi, da ne izgubi hranilnih snovi. Ko ga kuhate, mu lahko dodate začimbe, kot so peteršilj, luštrek, žajbelj, ščepec soli, popra, rdeče paprike v prahu, strok česna itd. Stare mame fižol pogosto odcedijo in ga zabelijo z mastjo ali ocvirki, včasih pa skuhajo še krompir in ga skupaj s fižolom pretlačijo na prepraženi čebuli. To, kar od fižola ostane, lahko zvečer s čebulo pripravite v solati, obilno zabeljeni z oljem in domačim jabolčni mali vinskim kisom. Če imate raje krepkejše jedi, si iz fižola pripravite okusen pasulj. To storite tako, da prepražite na kockice narezano čebulo in korenje, dodate fižol, lonček vode, skuhate ekološko pridelan paradižnik, ga olupite in pretlačite ter dodate v lonec. Vse skupaj začinite s soljo, poprom in drobno mleto rdečo papriko. Na koncu lahko za okus dodate še poševno na rezane kolobarje klobase za kuhanje ali pa koščke nepremastne slanine.

fizol2

K uravnoteženemu jedilniku in zdravi prehrani bo še kako pri pomogla skodelica fižola. Pri fižolu, tako kot tudi sicer pri vseh drugih živilih, sta pomembna poreklo in način pridelave. V Kalčku imamo široko ponudbo več vrst ekološko pridelanega fižola, ki ga lahko naročite tudi preko naše spletne trgovine pod kategorijo "Stročnice". Po namakanju čez noč ga boste lahko hitro pripravili in že v 45 minutah imeli na krožniku – v obliki matevža, zabeljenega, v omaki, solati ali začinjenega, kot si ga najbolje pripravite sami. Za zdravo prehrano, katere blagodejne učinke boste čutili v notranjosti telesa, v izboljšanem, lepšem zunanjem videzu pa tudi opazili, si večkrat privoščite čudodelno beljakovinsko zrno.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x