Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Solata endivija

 

Vir antioksidantov, kot so betakaroten, vitamin C in mangan 

Endivija izhaja iz Sredozemlja. Pridelovanje se je širilo v Francijo, Nemčijo, na Nizozemsko. Dobimo jo v dveh različicah: kodrasta endivija z zelenimi ozkimi nakodranimi zunanjimi listi in širokolistna različica (eskarola). Obe različici sta dostopni vse leto, glavna sezona pa je od junija do oktobra. Lahko jo imamo vse leto na mizi, če jo pridelujemo tudi v plastenjakih in večkrat sejemo.

Endivija je bogata z vitaminoma A in K, folatom, vlakninami in manganom. Je tudi dober vir vitamina C, kalija, pantotenske kisline in antioksidantov. Endivijo prištevamo med vrtnine, ki so zelo primerne za shujševalne diete, saj hranilna vrednost 100 g endivije vsebuje 17 kalorij.

endivija1

Koristi za zdravje:

Endivija vsebuje številne antioksidante, kot so betakaroten, vitamin C in mangan. Ti so pomembni pri zaščiti telesa pred oksidativnim stresom in obolenji, ki jih le-ta sproža. Med te spadajo srčno-žilne bolezni, alzheimerjeva bolezen in druge, povezane s staranjem. Endivija vsebuje tudi inulin, sladkor, ki zmanjšuje količino drugih sladkorjev v krvi. Zato endivijo zelo priporočajo sladkornim bolnikom, jedo naj jo bolni na žolču, ker pospešuje njegovo izločanje. Spodbuja delovanje jeter, pomaga pri zlatenici in oboleli vranici. Čisti kri in spodbuja delovanje krvnega obtoka, zato ugodno deluje na izločanje strupenih snovi iz telesa. Ker odvaja seč in odvečne sluzi spodbuja delovanje ledvic in ugodno deluje pri vodenici. S sokom endivije lahko čistimo kožo, masiramo lasišče, pomešan z vinskim kisom in rožnim oljem pa je primeren obkladek pri glavobolu in migreni. Sok iz cvetov endivije je dobro zdravilo za oči, v obliki obkladkov.

endivija2

Kombiniranje živil:

Endivijo pogosto uporabljamo v mešanih solatah. Se dobro kombinira z zelenjavo, ki ni škrobna in z vsemi skupinami živil, razen s sadjem (izjemi sta avokado in olive).

Endivijo najpogosteje uživamo presno v solati, termično pa jo lahko pripravljamo tudi po večini receptov za špinačo.

 

 

Viri:

http://www.gurman.eu/print.php?S=6&Article=1108,

http://fides.fe.uni-lj.si/zdravje/clanki/9-98.html

in Super živila: Najbolj zdrava hrana na tem planetu; Superfoods

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x