Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Enaindvajset vegetarijanskih virov beljakovin

Vedno bolj se zavedamo pomembnosti beljakovin. Gram beljakovin je na primer bolj nasiten kot gram ogljikovih hidratov ali maščob. Beljakovine so ključne za obnavljanje in grajenje mišičnega tkiva, hkrati pa pospešujejo metabolizem.

Priporočen dnevni vnos je 0,8 grama beljakovin na kilogram telesne teže. Za večino odraslih moških in žensk je torej priporočeno uživanje 46–56 gramov beljakovin dnevno. Za lažjo predstavo: s 85-gramskim hamburgerjem jih v telo vnesete približno 24 gramov.

Po nekaterih podatkih ljudje danes vnesemo dovolj, celo preveč beljakovin, spet drugi pa trdijo, da bi jih lahko oziroma da bi jih celo morali uporabljati še več, kot je trenutno priporočeno.

Če želite vnesti čim več beljakovin, to ne pomeni nujno »jesti več mesa«. Čeprav živalski viri beljakovin ponujajo tudi mnoge esencialne aminokisline, obstajajo dobra beljakovinska živila tudi med tistimi rastlinskega izvora. Tu je enaindvajset tovrstnih živil, ki bodo vaš jedilnik obogatila z beljakovinami:

  • 1 skodelica arašidov: 41 g beljakovin,
  • 1 skodelica bučnih semen: 39 g beljakovin,
  • 1 skodelica sira (mocarele, švicarskega sira itd.): 36 g beljakovin,
  • 1 skodelica tempeha: 34 g beljakovin,
  • 1 skodelica skute z manj maščobami: 28 g beljakovin,
  • 1 skodelica ovsenih kosmičev: 26 g beljakovin,

 

  • ½ skodelice tofuja: 22 g beljakovin,
  • 1 skodelica grškega jogurta z manj maščobami: 22 g beljakovin,
  • 1 skodelica rdečega fižola: 21 g beljakovin,
  • 1 skodelica belega fižola: 19 g beljakovin,
  • 1 skodelica pinto fižola: 19 g beljakovin,
  • 1 skodelica leče: 18 g beljakovin,
  • 1 skodelica fižola edamame: 17 g beljakovin,
  • 1 skodelica limskega fižola: 15 g beljakovin,
  • 1 vegetarijanski burger: 11 g beljakovin,

   

  • 2 jedilni žlici arašidovega masla: 9 g beljakovin,
  • 1 skodelica sojinega jogurta: 9 g beljakovin,
  • 1 skodelica skuhane kvinoje: 8 g beljakovin,
  • 1 skodelica posnetega mleka: 8 g beljakovin,
  • 1 skodelica sojinega mleka: 7 g beljakovin,
  • 1 jedilna žlica misa: 2 g

 

Prirejeno po: http://www.health.com/syndication/easy-ways-to-add-protein-to-diet-without-meat?utm_source=health.com&utm_medium=email&utm_campaign=healthy-living&utm_content=2018031123

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x