Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Ekološka živila

Ekološka živila

Vsa hranila, ki jih ljudje potrebujemo, najdemo v ekoloških živilih.

Ekološka oziroma biološka živila, nekateri jim pravijo tudi organska,so pridelana in predelana naravno. To pomeni, da sopridelana brez uporabe pesticidov, herbicidov, konzervansov, polnil, umetnih arom, gensko spremenjenih organizmov in drugih»izumov« novejše dobe, ki uničijo večino vitaminov, rudninskih snovi in vsega drugega, kar nam je narava namenila, da bi zadovoljila naše potrebe.

Ko uživamo ekološka živila, nam ni treba skrbeti, ali smo zaužili dovolj tega ali onega vitamina, kajti ekološka živila so celovita naravna hrana. Ekološkim živilom ni bilo nič dodano in nič odvzeto.Ta živila vsebujejo točno to, kar potrebujemo za zdravo in uravnoteženo prehrano.

Ekološka živila so veliko okusnejša in nasitnejša kot prazna industrijska hrana, saj vsebujejo tudi do tretjino manj vode. So prava izbira, če želite uživati v izvornem in polnem okusu hrane.

Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov so ekološka živila tudi obstojnejša, zato ne potrebujejo umetnih kemičnih konzervansov.

Svetujemo vam, da izločite iz prehrane vse, kar vanjo ne spada, na primer pesticide, herbicide, konzervanse in druge snovi, katerih imena ne zvenijo užitno in jih najdete v industrijsko pridelani hrani. Vključite v prehrano čisto, polnovredno,zdravo ekološko hrano ter tako naredite nekaj dobrega zase, za svoje bližnje in za okolje.

Jejte zdravo, ekološko hrano ter ostanite zdravi in mladi!

 

DESET RAZLOGOV ZA EKOLOŠKA ŽIVILA

  1. Ekološko pridelana hrana ima boljši okus.
  2. Z ekološko pridelano hrano skrbimo za svoje zdravje.
  3. Ekološko pridelana hrana ne vsebuje škodljivih kemikalij.
  4. Ekološko pridelana hrana ne vsebuje pesticidov.
  5. Ekološko pridelana hrana ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov.
  6. Z ekološko pridelano hrano skrbimo za prihodnje generacije.
  7. Ekološka pridelava spodbuja biološko raznolikost.
  8. Ekološka pridelava varčuje z energijo.
  9. Z ekološko pridelavo preprečimo erozijo prsti.
  10. Z ekološko pridelavo zaščitimo vodne vire.

 

Pomen ekološke prehrane pri otrocih

 

Obdobje odraščanja je fizično in psihično zelo zahtevno. Potreba po vitaminih, mineralih, kakovostnih ogljikovih hidratih, beljakovinah in maščobah je velika. Raziskave, opravljene v ZDA, so pokazale, da so otroci, ki so uživali izključno ekološka živila, v telesu imeli do desetkrat manj toksinov kot vrstniki, ki so uživali konvencionalno pridelano hrano. Obsežna raziskava, ki je potekala nekaj let med tamkajšnjimi šolarji, je pokazala, da so šolarji, ki so začeli uživati hrano brez kemičnih dodatkov, močno izboljšali učni uspeh.

 

Pomen ekoloških živil za starejše

Proces staranja je tesno povezan s kopičenjem škodljivih snovi v telesu. Konvencionalno pridelani hrani se je treba čim bolj izogibati, saj je marsikdaj polna kemičnih dodatkov, ki pospešujejo proces staranja. Pri pridelavi in predelavi ekoloških živil se ne uporabljajo kemični dodatki. Ekološka živila so lahko vir vitalnosti, saj so polna antioksidantov in hranilnihsnovi, ki ohranjajo zdravje in dobro počutje. Posledici tega sta tudi večja življenjska moč incelo mladostnejši videz.

 

Ekološka živila pri boleznih in dietah

Ekološka živila so nadvse primerna in potrebna oblika prehrane pri vseh bolezenskih stanjih– od prehlada do najresnejših obolenj. Ekološka živila v času bolezni telesu nudijo nujno potrebne hranilne snovi in antioksidante ter ga ne obremenjujejo s kemičnimi dodatki, ki bi lahko še dodatno ogrožali zaradi bolezni zmanjšano odpornost.

Na policah trgovin Kalček boste našli najpestrejšo izbiro izdelkov za svoje posebne prehranske potrebetudi tisti, ki morate upoštevati določene omejitve pri prehrani, bodisi v času nosečnosti ali dojenja bodisi zaradi alergij ali bolezni.

 

Slovenske ekološke dobrote

V trgovinah Kalček boste našli izjemno ponudbo slovenskih izdelkov ekološke pridelave in predelave več kot petdesetih slovenskih dobaviteljev. Ponujamo tudi slovensko ekološko meso, ki pa je na voljo samo v trgovini na Celovški 268.

Naša ponudba slovenskih ekoloških dobrot se nenehno širi. Razvijamo se skupaj s slovenskimi ekološkimi pridelovalci. Ne bodite presenečeni, če boste katerega izmed slovenskih dobaviteljev srečali osebno v kateri izmed naših trgovin med degustacijo njegovih izdelkov! Večina slovenskih ekoloških pridelovalcev je svoje izdelke širši javnosti prvič predstavila prav v trgovinah Kalček.

 

Človeku in okolju prijazno

Ekološki izdelki so pridelani in predelani na naraven ter človeku prijazen način, s spoštovanjem do zemlje, zraka in vode, do rastlin, živali in človeka. Postopek pridelave in predelave mora ustrezati strogim predpisom, ki urejajo sestavo končnega izdelka, stranske izdelke in oddajanje slednjih v okolje. Tako je zagotovljeno, da vsi izdelki vsebujejo le biološko razgradljive snovi, ki ne onesnažujejo okolja, ne rušijo ravnovesja v naravi ter ne uničujejo rastlinskih in živalskih vrst. Na naših policah boste našli pestro izbiro naravne kozmetike in okolju prijaznih čistil, celo takih, ki jih po uporabi lahko odvržete na kompost (npr. pralni oreščki).

 

Celovita izbira za vse vrste prehrane

Vsi si želimo biti zdravi, polni energije, v ravnovesju z nami samimi in z okoljem. Te želje zahtevajo zdrav način prehranjevanja. Zadevamo se, da za dosego teh ciljev nekateri potrebujemo tudi drugačno, specifično prehrano. V trgovinah Kalček tako ponujamo široko paleto prvovrstnih izdelkov brezglutena, izdelkov brez sladkorja in izdelkov z nizkim glikemičnim indeksom, primernih za diabetike. Na naših policah je tudi zelo velika ponudba izdelkov brez laktoze. Tiste, ki prisegajo na vegansko prehrano, bo naša ponudba čisto prevzela. Svojo celovito ponudbo prehrane zaokrožujemo z izbiro različnih prehranskih dopolnilo ziroma superživil, kot so na primer spirulina, chia semena, maca in drugi, ki nam na naraven način lahko pomagajo, da naše telo bolje funkcionira in da lahko dosežemo več.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x