Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Kaj so ekološka živila

 

Bistvene prednosti ekoloških živil za vaše zdravje in naš planet

Ekološka živila so celovita, saj so pridelana in predelana na naraven način, brez uporabe pesticidov, konzervansov, umetnih arom, barvil in gensko spremenjenih organizmov. Ko gre za ekološka živila, rastline rastejo na zdravih tleh, ki niso izčrpana zaradi intenzivne pridelave ter niso onesnažena s pesticidi in umetnimi gnojili. Pridelava in predelava potekata brez dodatkov kemičnih sestavin, ki uničijo večino vitaminov, mineralov in vsega ostalega, kar nam je narava namenila, da bi zadovoljila naše potrebe, nas nahranila in nam dala moč. Z izbiro ekoloških živil boste zaužili celovito živilo, ki vsebuje vse, kar potrebujete. Hkrati so ekološka živila tudi veliko polnejšega in bolj zapeljivega okusa, kot konvencionalno pridelana.

10 razlogov za eko hrano

Ko je Kalček kot prva slovenska ekološka trgovina  začel s poslovanjem leta 1989, so ljudi, ki jih je zanimalo, kaj je v hrani, ki jo jedo in kako to vpliva na njihovo telo, mnogi gledali kot čudake. V času od takrat se je močno povečalo število bolezni, marsikdo se je začel spraševati in iskati podatke o tem, kako hrana, ki jo zaužijemo, vpliva na nas in kako si lahko pomagamo, da bolezen preprečimo oziroma ozdravimo, če smo že zboleli. Miselnost, da je človek skupek organov, tkiv in da naš organizem deluje kot stroj, ki mu lahko posamezen delček brez posebne škode dodamo ali odvzamemo, je postala dvomljiva. Med ljudmi je vse več sistemskih bolezni (različne alergije, astma, rak, AIDS, osteoporoza, artritis, protin, sladkorna bolezen,...). Raka na debelem črevesju, katerega nastanek je zagotovo povezan  z načinom prehrane, je tudi v Sloveniji vsako leto več.

Ljudje smo se začeli spraševati, zbirati podatke, se učiti in dvomiti, da je to, česar smo se naučili, prav.

Danes vemo več. Poglejmo na kratko 10 razlogov, zakaj bi se odločili za nakup in uživanje ekološke pridelane hrane, ter zakaj ima ekološko pridelana, popolnoma naravna hrana veliko prednosti pred konvencionalno in industrijsko pridelano hrano.

1. Zaščitimo prihodnje generacije: naše otroke, potomce
»Zemlje nismo podedovali od naših očetov, sposodili smo si jo od naših otrok,« (Lester Brown). Otroci so zaradi rasti in razvoja toliko bolj dojemljivi za vplive iz okolja, bolj so občutljivi na pomanjkanje pomembnih snovi in na strupe. Z nakupi odločamo, kateri izdelki bodo na policah trgovin v prihodnosti v prodajo ponujeni našim otrokom (zakon ponudbe in povpraševanja). Hkrati pa že danes odločamo, kaj jedo naši otroci -  ali polnovredno hrano ali osiromašeno in zastrupljeno hrano.

2. Preprečimo erozijo prsti
V ZDA prst izginja sedemkrat hitreje, kot nastaja nova. Na ta način je širjenje puščav neizogibno. Prst je v ekološkem kmetijstvu bistven element, brez nje se ne da, medtem ko je v konvencionalni pridelavi le podlaga, na kateri rastejo s pesticidi obdelane monokulture. Takšna prst seveda ni pomembna in se jo izprazni do konca. Posledica tega je, da se mrtva prst spremeni v prah in imamo puščavo. Poti nazaj ni. Ne poznamo vsega, kar je potrebno, da eko sistem deluje. V prsti so številni mikroorganizmi, ki so pomembni za delovanje celotnega sistema. Te mikroorganizme s strupi uničimo, in ker ne poznamo točno njihovega delovanja in vloge, tudi ne vemo, kako stanje popraviti. To je tako, kot če bi razstavili uro, pogubili nekaj njenih delčkov, ko pa bi jo s silo za silo sestavili nazaj, z začudenjem ugotavljali, da ne deluje...

3.    Zaščitimo vodne vire
Voda sestavlja 2/3 našega telesa in pokriva ¾ planeta. Kljub njeni pomembnosti se ocenjuje, da je s pesticidi zastrupljenih že več kot polovica vseh vodnih virov.

4. Varčujemo z energijo
V zadnjih treh generacijah so se ameriške kmetije drastično spremenile - iz družinskih farm, s temelji v človeškem delu, so v rokah korporacij postale tovarne za pridelavo hrane, temelječe na fosilnih gorivih. Ogromno energije porabijo za prevoz hrane (na splošno v Kalčku svetujemo lokalno pridelano hrano in zato podpiramo slovenske pridelovalce) ter za proizvodnjo pesticidov, njihovo skladiščenje in odstranjevanje ostankov, kar dobesedno pomeni ravnanje s strupenimi odpadki.

5. Ne pustite kemikalijam na svoj krožnik
Veliko pesticidov so pričeli uporabljati, še preden je bil dodobra preučen njihov vpliv na organizem. Zdaj vemo, da je kar 60 % herbicidov, 90 % fungicidov in 30 % insekticidov kancerogenih. Razen tega je jasno, da so pesticidi kemikalije, pripravljene za pomor živih organizmov, in ker smo ljudje živa bitja... Razen raka pesticidi povzročajo poškodbe zarodkov, živčevja in genetske mutacije.

6.    Zaščitimo zdravje kmetov
Kmetje, ki pri delu uporabljajo herbicide, so izpostavljeni 6-krat večjemu tveganju, da bodo dobili raka kot nekmetje. Veliko težav v državah v razvoju povzroča slaba poučenost in slab nadzor nad porabo.

7.    Pomagajmo malim kmetom
Tudi velike kmetijske tovarne so ugotovile, da je v eko hrani skrit zaslužek, a se seveda niso odrekle svoji profitni miselnosti. Energijo še vedno porabljajo v velikih količinah (fosilna goriva, transport na dolge razdalje, monokulture...). Večina eko kmetij ostaja majhnih, do 100 arov velikih. Vsako leto jih v neenakem boju ogromno propade. Z nakupom ekoloških živil spodbujamo in pomagamo ohranjati neodvisnost malih lastnikov. Eko kmetije so ena od redkih načinov, da se ohrani družinska kmetija.

8.    Podpiramo pravično trgovino
Na prvi pogled se površnemu  opazovalca zdi, da je eko hrana dražja kot konvencionalno pridelana. Podrobnejši pregled cen pa razkrije, da cene konvencionalne hrane skrivajo številne skrite stroške: ti so kriti z davkoplačevalskih denarjem, vključno s kmetijskimi subvencijami. Drugi skriti stroški vključujejo pesticide, njihov razvoj, teste, reguliranje in poznejše odstranjevanje: ravnanje z nevarnimi odpadki. Da ne govorimo o stroških zdravljenja obolelih ljudi in dolgoročni škodi zaradi onesnaženja okolja...

9.    Vzpodbujamo biološko raznolikost
Monokulture pomenijo zasaditev velikih površin zemlje z eno samo kulturo. Leto za letom. V prvih letih gojenja monokultur (1950-1970) so na ta način zelo povečali donos, ki pa je zaradi čedalje večjih potreb po pesticidih in herbicidih ter zaradi izčrpanosti prsti drastično upadel v nadaljnjih letih. Nekateri škodljivci so postali imuni na strupe. Da bi popravili sestavo prsti in dvignili donos, uporabljajo kemična gnojila in se tako spuščajo po spirali brezizhodnosti navzdol.

10.     Ker ima ekološko pridelana hrana boljši okus
Preprosto dejstvo je, da so ekološko pridelana živila boljšega okusa. Bogata prst rodi bogate plodove, ki so tudi pod mikroskopom videti čisto drugače kot mrtva hrana: kristali so močni, razvejani in jasno strukturirani. Močna, živa hrana pa, razumljivo, bistveno drugače vpliva na naše telo, ko jo zaužijemo.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x