Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Vse o ekološki hrani

 

Kalcek-vec-kot-trgovina---ekooaza-770x383px

 

Zakaj bi vsi morali jesti več ekološke hrane?!

Ekološka hrana ima večjo vsebnost hranil

 •        Ekološka živila, predvsem surova in nepredelana, vsebujejo višje vrednosti beta karotena, vitaminov C, D in E, polifenolov(pomagajo pri krepitvi zdravja), antioksidantov (pomagajo v boju proti raku), flavonoidov (pomagajo ubraniti bolezni srca), esencialnih maščobnih kislin in bistvenih mineralov.
 •        V povprečju ima ekološka hrana 25 % več vitaminov in mineralov kot izdelki iz industrijskega kmetijstva. Ker je v povprečju cena ekološke hrane le 20 % višja od cene kemično pridelane hrane, to pomeni, da je dejansko cenejša. Pri kemično pridelani hrani ignorirajo skrite stroške (škode za zdravje, podnebje, okolje in državne subvencije) industrijske proizvodnje hrane.
 •        Pri ekološkem kmetovanju imajo goveda 50–80 % višjo raven antioksidantov v mleku od običajnega mleka. Ekološko pridelani pšenica, paradižnik, krompir, zelje, čebula in solata imajo 20–40 % več hranil kot neekološka živila. Vsa ta ekološko pridelana živila lahko dobite v trgovini Kalček.
 •        Ekološka hrana vsebuje višjo raven bistvenih mineralov, kot so kalcij, magnezij, železo in krom. Ti minerali so močno izčrpani pri kemično pridelanih živilih, ki rastejo na tleh, zlorabljenih s pesticidi in nitratnimi gnojili. Vladne statistike v Veliki Britaniji in ZDA kažejo, da so se ravni mineralov v (neekološkem) sadju in zelenjavi med letoma 1940 in 1991 znižale za do 76 %.

eu-eco-logo

Ekološko pridelana hrana je čista hrana, brez dodanih kemikalij

 • Ekološka živila ne vsebujejo prehranskih dodatkov, ojačevalcev okusa, umetnih sladil (kot sta aspartam in visokofruktozni koruzni sirup), kontaminantov oziroma onesnaževalcev (kot je živo srebro) in konzervansov (kot je natrijev nitrat), ki lahko povzročijo zdravstvene težave.
 •  Uživanje ekološko pridelane hrane ima potencial, da se zmanjša tveganje za pojav avtizma, učne motnje, sladkorno bolezen, raka, bolezni srca in ožilja, alergije, osteoporozo, migrene, demenco in hiperaktivnost.

V trgovini Kalček imamo pestro izbiro ekološko pridelanih živil.

Ekološka hrana je varnejša

 •        Ekološko pridelana hrana ne vsebuje pesticidov. Več kot štiristo kemičnih pesticidov se rutinsko uporablja v konvencionalnem kmetovanju in ostanki ostanejo na neekološki hrani tudi po pranju. Otroci so še posebej občutljivi na izpostavljenost pesticidom. En razred pesticidov, hormonskih motilcev, je lahko odgovoren za zgodnjo puberteto in raka dojke. Pesticidi so povezani z astmo in rakom.
 •        Ekološka živila niso gensko spremenjena. V skladu z ekološkimi standardi so gensko spremenjene rastline in sestavine prepovedane.
 •        Ekološko rejene živali ne dobijo droge. Ekološki kmetijski standardi prepovedujejo uporabo antibiotikov, rastnih hormonov in gensko spremenjenih cepiv pri domačih živalih. Goveje meso in mlečni izdelki, ki vsebujejo rasni hormon, so v korelaciji s povečavo dojk, testisov in prostate.
 • Ekološko rejene živali niso krmljene s klavničnimi odpadki, krvjo ali gnojem. Jedo ekološko in tako zmanjšujejo tveganje za CJD, človeško različico bolezni norih krav, pa tudi za Alzheimerjevo bolezen.
 • Ekološko rejene živali niso krmljene z arzenikom.
 • Pri ekološkem kmetovanju živali ne hranijo s stranskim izdelkom koruznega etanola (ki povečuje stopnjo bakterije E.coli, kontaminacije).
 • Ekološki pridelki niso oplojeni s strupenim blatom iz čistilnih naprav ali odpadkov premoga ali namakani v onesnaženi odpadni vodi.
 • Ekološka hrana ni obsevana. Mačke so hranili z obsevanimi živili in so dobile multiplo sklerozo v 3–4 mesecih.
 • Ekološka hrana vsebuje manj bolezensko induciranih bakterij. Ekološki piščanec nima salmonele in ima zmanjšano pojavnost campylobacter.
 • Ekološka mlekarna ima koristi za okolje. Ekološke mlečne izdelke lahko dobite tudi v Kalčku.

 

Vir: http://www.organicconsumers.org/organlink.cfm

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x