Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Eko certifikati in oznake kakovosti

 

Kaj pomenijo certifikati in oznake kakovosti, ki jih srečujemo na izdelkih?
Zaupanje v ekološke izdelke s certifikatom

 

Kaj so ekološka eko živila?

Ekološka živila  so celovita, saj so pridelana in predelana na naraven način, brez uporabe pesticidov, konzervansov, umetnih arom, barvil in gensko spremenjenih organizmov. Rastline rastejo na zdravih tleh, ki niso izčrpana zaradi intenzivne pridelave ter niso onesnažena s pesticidi in umetnimi gnojili. Pridelava in predelava poteka brez dodatkov kemičnih sestavin, ki uničijo večino vitaminov, mineralov in vsega ostalega, kar nam je narava namenila, da bi zadovoljila naše potrebe. Z izbiro ekoloških živil boste zaužili celovito živilo, ki vsebuje vse, kar potrebujete. Hkrati pa so ekološka živila pa so tudi veliko polnejšega okusa, kot konvencionalno pridelana.

Oznake BIO, EKO, Organic so oznake, ki so zakonsko določene za izdelke, za katere veljajo zelo strogi predpisi o načinu pridelave in predelave. Ekološka pridelava temelji na naravnih metodah in kroženju snovi v ekološkem kmetijskem gospodarstvu. Ekološka predelava temelji na uporabi dovoljenih snovi in metod in je, tako kot ekološka pridelava, zakonsko določena. Izdelki, pridelani in predelani na ekološki način, imajo posebno oznako.

Kakšna je zanesljivost kakovosti in ali lahko zaupamo eko oznakam?
Neodvisni testi kažejo na visoko zanesljivost teh oznak. V Evropi se, odvisno od države, zanesljivost giblje med 90 in 97%. Dodatno zagotovilo, da ste kupili eko živilo je, da vam trgovec zagotovi vpogled v certifikat nadzorno - kontrolne organizacije, ki je opravila nadzor nad živilom. Na tem certifikatu mora biti zapisan izvor ekološkega živila ter unikatna številka registriranega obrata ali kmetije.

Kaj pomeni oznaka Demeter?
Demeterje blagovna znamka za proizvode, pridelane po biološko-dinamični metodi. Blagovno znamko Demetersmejo uporabljati izključno pogodbeni partnerji, ki so podvrženi strogi kontroli. Strogo se preverja, da se od pridelave pa do predelave stalno dela v skladu s smernicami Demeter zveze. Zahteve, ki jih do pridelovalcev postavlja Demeterzveza, presegajo zahteve za ekološko pridelavo Bio - uredba Evropske skupnosti. V biodinamiki kakovost živil izboljšujejo predvsem s skrbjo za ohranjanje zdravja in rodnosti tal, zato zemlje ne gnojijo z gnojevko in nezrelimi komposti. Za zdravje komposta uporabljajo posebno pripravljene zeliščne pripravke. Zdravje rastlin krepijo z zeliščnimi preparati in čaji, s pravilnim kolobarjenjem in z upoštevanjem pravega časa za vsako opravilo. Živali v hlevih niso privezane, kravam ne režejo rogov, oploditev živali se opravlja po naravni poti.

Oznaka za tako pridelana živila je:

demeter-logo
Kaj predstavlja blagovna znamka Biodar?
Blagovna znamka Biodarje kolektivna znamka za ekološka živila, pridelana in predelana po standardih Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije, ki je registrirala Biodarkot svojo blagovno znamko. Biodarpotrjuje, da je živilo ekološkega izvora in od njive oz. hleva, do prodajne police, kontrolirano s strani kontrolnih organizacij.

Nadzor nad izpolnjevanjem standardov pri uporabi znamke Biodar, kot tudi osnovno kontrolo nad pridelavo in predelavo ekoloških kmetijskih pridelkov izvajajo tri kontrolne organizacije. Kontrola kmetov se opravlja vsaj enkrat letno in sicer gre za preverjanje spoštovanja predpisov za ekološko pridelavo in predelavo ter pogoje, ki jih mora pridelek oz. živilo izpolnjevati, da ga je dovoljeno označiti z oznako "ekološki". Standardi zveze so v nekaterih primerih strožji od Pravilnika o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov in živil, ki ga ureja slovenska zakonodaja, kar pogojuje, da so kmetje podvrženi visokim zahtevam ekološke (eko) pridelave in predelave. Ne glede na to, da njihovi standardi temeljijo na standardih EU, so njihovi standardi še strožji.

Osnovne prepovedi v ekološkem kmetovanju so :

-         uporaba kemično sintetičnih sredstev za varstvo rastlin;
-         uporaba razkuženega semena;
-         uporaba lahko topnih mineralnih gnojil,
-         uporaba sintetičnih dodatkov v krmilih,
-         uporaba surovin živalskega izvora v krmilih in gnojilih,
-         uporaba gensko spremenjenih organizmov,
-         preventivno zdravljenje živali s kemoterapevtiki.

Znamka Biodar:

biodar-logo

 

Kaj pomeni oznaka GSO?
Vsa živila, ki so bila pridelana ali predelana v skladu z vsaj enim standardom (EKO, Demeter, Neuform), so avtomatično živila, ki ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov (GSO).

Nekateri proizvajalci so se odločili, da svoja živila dodatno testirajo, na podlagi česar pridobijo pravico označevati živila z oznakami kot so BREZ GSO ali GMO FREE.

Pod najstrožjim nadzorom so izdelki iz soje, zato ni razloga za strah, da bi zaužili gensko spremenjene organizme, ko gre za sojino mleko, zrezke, tofu.

Oznaka, ki jo imajo živila brez GSO:

eko-bio-organsko-certifikati1


Kaj pomeni oznaka brez glutena?

Obstajajo živila, ki že po naravi ne vsebujejo glutena (npr. soja, ajda, koruza, riž…). Označevanje in certificiranje izdelkov z oznako Brez glutena je predvsem namenjeno olajšanju izbire osebam s posebnimi prehranskimi potrebami.

Pri predelavi živil, ki naravno ne vsebujejo glutena, se ne smejo uporabiti kot sestavina, aditiv ali pomožno tehnološko sredstvo pšenični gluten oziroma izdelki iz beljakovin žit, ki vsebujejo gluten.

V živilih se pšenica, rž, ječmen, oves… lahko uporabijo, če jim je bil gluten predhodno odstranjen. Vsebnost glutena po postopku odstranjevanja ne sme presegati 200 mg na kg v suhi snovi.

Oznaka, ki jo imajo živila brez glutena:

eko-bio-organsko-certifikati2

 

Kaj pomeni Fairtrade?
Pravična trgovina (angleško Fairtrade) je trgovinsko partnerstvo, ki pomaga šibkejšim proizvajalcem iz držav v razvoju (predvsem iz Afrike, Latinske Amerike in Azije), da se lahko predstavijo na globalnem trgu. Zagotavlja jim boljše pogoje dela in prodaje, pošteno plačilo ter spodbuja njihov dolgoročni razvoj.

Načela pravične trgovine
Zapostavljenim proizvajalcem omogoča dostop do razvitih trgov. Šibkejše proizvajalce, predvsem ženske in avtohtona ljudstva, ščiti pred izkoriščanjem v procesu proizvodnje in spodbuja njihove priložnosti za razvoj. Trgovci kupujejo izdelke neposredno od proizvajalcev, tako da je prodajna veriga čim krajša. Proizvajalcem zagotavlja plačilo, ki krije ceno proizvodnje in socialne stroške. Prav tako krije ceno dela, ki zadostuje za preživetje in premijo, ki omogoča investicije v razvojne projekte lokalne skupnosti.

Katere izdelke ponuja pravična trgovina?
Izdelki pravične trgovine prihajajo iz različnih koncev sveta. Najpogostejši izdelki pravične trgovine so čaj, kava, sladkor, kakav, čokolada, začimbe in dišave, sadje in oreščki, izdelki za nego telesa ter izdelki domače obrti. Izdelki so v večini narejeni iz naravnih materialov in so ekološko pridelani.

Kako prepoznati izdelke pravične trgovine?
Večina prehranskih izdelkov pravične trgovine nosi mednarodno priznano oznako, ki jo podeljuje FairtradeLabellingOrganizationsInternational:

fairtrade-logo


Kaj pomeni certifikat BDIH?

BDIH je certifikat za naravno kozmetiko, ki mora izpolnjevati naslednje kriterije:
- uporabljajo se le naravne rastlinske surovine, pretežno iz certificirane ekološke pridelave ali kontroliranega nabiranja divje raslih rastlin;
- surovine se lahko uporabijo le, če niso testirane na živalih;
- uporaba anorganskih soli ali mineralnih surovin je načeloma prepovedana, razen specificiranih izjem;
- uporaba ekstrahiranih naravnih surovin skozi procese hidrolize, hidrogenizacije, esterifikacije, transesterifikacije je strogo regulirana;
- prepovedana je uporaba sintetiziranih barvil, sintetiziranih dišav, etoxiliziranih surovin, silikonov, parafina in drugih derivatov nafte;
- za zagotavljanje varnosti izdelkov je dovoljena uporaba naravnih konzervansov ter omejena količina naravnim identičnih konzervansov, kot so: benzoidacid, salicilacid, sorbicacid ter njuni soli, in benzyl alkohol;
- obsevanje izdelkov ni dovoljeno;
- proizvodni proces mora biti prijazen do okolja.
- embalaža mora biti iz okolju prijaznih materialov.

Oznaka BDIH:

bdih-logo


Kaj pomeni certifikat Vegan Society?
Veliko kozmetike vsebuje sestavine, ki so živalskega izvora ali pa so bile testirane na živalih. Na primer lanolin, ki je mast, izvlečena iz volne ali čebeljega voska, želatina je recimo izvleček iz živalskih kosti in kože, elastin pa ekstrahirajo iz živalskega mesa. Vegan Society ponuja na svoji internetni strani informacije o milih, šamponih, parfumih, vlažilcih, čistilih, sončnih kremah in gelih za tuš.

Izdelki pod logom Vegan Society so priznani kot izdelki, v katerih ni sestavin živalskega izvora oziroma niso bili testirani na živalih. Oznaka, ki jo uporabljajo, je:

vegan-logo

Kaj pomeni standard Neuform?
Neuform je interni standard verige trgovin z zdravo prehrano Reformhaus. Predstavlja veliko višji kriterij od konvencionalnega, vendar ni povsem enak ekološkim pravilnikom. Kriteriji NEUFORM zagotavljajo, da so vse uporabljene sestavine brez ostankov pesticidov in brez gensko spremenjenih organizmov.

Več o vsebini, postopkih kontrole in izdelkih lahko preberete na spletni strani http://www.neuform.de/

Oznaka, da živila dosegajo te standarde, je:

neuform-logo

 

SoilAssociation

Pridobljeni certifikat SoilAssociation je dokazilo o maksimalni vsebnosti organskih sestavin v izdelku, minimalni količini sintetičnih sestavin (samo tam, kjer so zaradi varnosti pri uporabnosti izdelka nujne, a morajo prestati toksikološke teste in biti biorazgradljive), minimalni predelavi in jasnosti označevanja vseh sestavin. Vse sestavine morajo biti zdravju neškodljive (izključene so vse potencialno toksične; tako na znanstveno dokazani kot »preventivni« osnovi). V njih ne sme biti nano delcev in gensko spremenjenih sestavin, niti snovi, ki bi izvirale iz ogroženih vrst.

soil-logo

Izdelek, ki ima logoSoilAssociation in je označen kot organski, mora vsebovati minimalno 95% organskih sestavin. V primerih, kjer ni moč zagotoviti organskih sestavin, organizacija potrjuje samo izdelke, ki vsebujejo vsaj 70% le-teh (npr. v šamponih), a morajo poleg loga imeti tudi oznako »narejeno iz xx % organskih sestavin«, da ne bi bili zavajajoči.

Znak SoilAssociation je tudi potrdilo, da v izdelku ni močnih konzervansov (parabenov, uree, metildibromoglutaronitrila, kvarternija in triklosana), ostrih surfaktantov (detergentov – natrijevega lavril / lavret sulfata, amonijevega lavril sulfata), naftnih derivatov (tekočega parafina, propilen glikola, butilen glikola, dietilen glikola, polietilen glikola, mineralnih olj), dimetikona, umetnih dišav in barvil, otokrilena, dietanolamina (DEA), monoetanolamina (MEA), trietanolamina (TEA), pa tudi ne 1,4 - dioksana.

Več informacij si lahko poiščete na http://www.soilassociation.org/.

 

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x