Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Domači polnozrnati kruh brez glutena

Tale domači polnozrnati kruh brez glutena je bogat s polnovrednimi žitaricami, zdravimi maščobami in lahko se pripravi doma brez kakršnihkoli kompliciranih kuhinjskih pripomočkov. Tudi recept je dovolj preprost, da ga lahko pripravi nekdo, ki nima izkušenj s pečenjem kruha ali brezglutenskih receptov.

Naš bezglutenski kruh je: 

  • Bogat z vlakninami
  • Narejen s polnovrednih žitaric
  • Lahkega oreškastega okusa
  • Goste strukture

BREZGLUTENSKE MOKE

Ko beseda nanese na izbiro brezglutenskih mok, imamo ogromno možnosti, ki se uporabljajo že stoletja – še preden je pšenica postala ‘’glavna’’ moka po vsem svetu.

Nekatere priljubljene brezglutenske moke so:

  • Ovsena moka
  • Prosena moka
  • Ajdova moka
  • Teff moka
  • Koruzna moka
  • Kvinojina moka
  • Rjava/bela riževa moka
  • Mandljeva moka

V tem receptu smo uporabili kvinojino moko, proseno, ovseno ter riževo, vi pa lahko naredite svojo kombinacijo najljubših brezglutenskih mok.

SESTAVINE

Sestavine za prvo ‘’spužvasto’’ testo

  • 1 skodelica tople vode
  • 2 žlički suhega kvasa
  • 1 žlička meda (za vegansko različico uporabite rjavi sladkor ali javorjev sirup)
  • 2 žlice indijskega trpotca (luskice)
  • ½ skodelice prosene moke
  • ¼ skodelice bele riževe moke
  • ¼ skodelice kvinojine moke

Sestavine za glavno testo

  • 1 skodelica ovsene moke brez glutena
  • ½ skodelice tople vode
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 žlice morske soli
  • 2 jajca (za vegansko različico uporabite mešanico mletih lanenih semen in vode)
  • 1 žlička medu
  • ½ žličke suhega kvasa
  • 1/3 skodelice bele riževe moke
  • 1/3 skodelice kvinojine moke
  • 2/3 skodelice prosene moke
  • Opcijsko: V testo vmešajte bučna semena

POSTOPEK

Postopek za ‘’spužvasto’’ testo

  1. V majhni posodi dobro zmešajte proseno moko, belo riževo moko in kvinojino moko.
  2. V skodelici zmešajte ¼ skodelice vode, med in kvas. Pustite kvas in vodo stati 10min, oziroma, dokler se kvas ne začne dvigovati na nekje ½ skodelice.
  3. Potem v skledi zmešajte aktiviran kvas, preostalo vodo in indijski trpotec. Dodajte suhe sestavine.
  4. Dobro premešajte dokler se vse sestavine ne povežejo, potem pa posodo pokrijte in pustite, da se testo dvigne v dvakratno količino (1-2 uri).

Glavno testo

  1. Ko se nam je ‘’spužva’’ dvignila, se lotimo glavnega testa. Vzemite posodo srednje velikosti in pomešajte ovseno moko, vodo, olivno olje in morsko sol.
  2. Dodajte jajca, med in kvas v maso z ovseno moko.
  3. V majhni posodi zmešajte belo riževo moko, kvinojino moko in proseno moko (pustite jo na strani)
  4. V spužva testo dodajte vlažno ovseno testo in dobro premešajte z lopatico.
  5. Potem dodajte preostalo suho zmes (belo riževo moko, kvinojino moko in proseno moko) in z lopatico dobro zmešajte dokler ne dobite lepo zmes.
  6. Če boste uporabili semena jih dodajte sedaj.
  7. Pokrijte testo in pustite, da vzhaja nekje 30minut.

Pečenje kruha

  1. Zagrejte pečico na 180 stopinj.
  2. Potem namažite posodo za kruh z olivnim oljem, ‘’vlijte’’ testo v posodo, malo povlecite ob straneh, da bi kruh dobil željeno obliko.
  3. Z nožem naredite nekaj zarez na vrhu testa ter ga postavite v pečico za 60minut.
  4. Po 60ih minut ga vzemite iz pečice ter ga pustite, da se popolnoma ohladi, preden ga narežete (to je zelo pomembno za kruh brez glutena)

BREZGLUTENSKI IZDELKI

Iščete zdrave in dobre BIO izdelke za ta recept? Oglejte si našo spletno trgovino!

Vaš Kalček

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x