Domač jagodni sladoled s kokosovo smetano in chia jagodnim prelivom (Brez-glutenski, brez-laktozni in brez-sladkorni domači sladoled)
Moj nasvet
Jaz običajno začnem najprej s stepanjem smetane, zatem pripravim chia jagodni preliv in ko oboje počiva v hladilniku začnem s pripravo sladoleda.
Smetana
1 kokosova smetana Soyatoo Cocos Whip - Krema kokosova za stepanje 300 ml Soyatoo
1 velika žlica chia semen
Kokosovo smetano je dobro predhodno en dan prej dati v hladilnik ali pa vsaj čez noč preden jo želimo uporabiti.
Celotno kokosovo smetano stresemo v posodo ter dodamo chia semena. Z ročnim mešalnikom začnemo obe sestavini mešati, in sicer prvotno na najpočasnejši stopnji nato po povišamo hitrost, da nastane gladko kremasta masa oz. smetana. Slednjo smetano nato damo počivati v hladilnik za čas ene ure oz. do takrat ko jo bomo uporabili.
Jagodni sladoled
1 vrečka ( 250 gramov ) zamrznjenih jagod Soto
2 zamrznjeni srednje veliki banani (olupljeni banani narežemo na kolobarje in postavimo v zamrzovalnik čez noč)
100 gr zamrznjene cvetače (cvetačo pokuhamo na pari, jo zatem ohladimo, nežno razpolovimo in damo zamrzniti v več manjših vrečk po okoli 100 gramov na vrečko)
1 velika žlica chia semen
1 velika žlica konopljinih semen
3 žlice mandljevega napitka Provamel
Vse sestavine stresemo v bolj močan mešalnik oz. blender in sestavine mešamo toliko časa, da postane zmes kremasta.
Pred samim serviranjem lahko sladoled postavimo za kako uro ali dve v zamrzovalnik, da se zmes strdi in dobi tipično teksturo sladoleda. Tisti, ki so malo bolj neučakani in so po naravi bolj sladoledoholiki – kot jaz, pa lahko kar takoj začnejo z dokončanjem sladoleda.
Jagodni chia preliv
50 gr jagod
1 velika žlica chia semen
1 mala žlička acai v prahu
Stresemo v kozico, pristavimo na ogenj in mešamo do vretja. Ko zavre kozico odstavimo in pustimo počivati na sobni temperaturi ali v hladilniku za pol ure (za tiste, ki imate voljo in vzdržljivost čakati).
Ko imamo vse stvari pripravljene lahko začnemo s končnim razporejanjem v kozarce. Pri tem je razporejanje v domeni vsakega posameznika, odvisno katera »plast« mu je najljubša oz. katero hoče imeti največ.
V kozarec z žlico naložimo sladoled ter dodamo eno ali več žlic kokosove smetane, zatem pa prelijemo čez še jagodni chia preliv. Če želite drugačen okus sladoleda zamenjate le vrsto sadja v sladoledu, prelivu ali kombinirate različna sadja. Tako si lahko v teh soparnih dneh doma sproti naredite čisto svojo različico sladoleda.
Ohlajeno sladkanje in en njami pozdrav vsem :)
Recept je prispevala Aleksandra Arsovska.
Če želite, da objavimo in s Kalčkovo skupnostjo delimo vaše recepte, nam lahko pišete na info@kalcek.si.