Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Devet načinov, na katere veganstvo pomaga planetu

 

Meso je osrednja točka prehrane mnogih ljudi, saj je lahko dosegljivo in nasitno.  A njegova pridelava ni prijazna našemu zelenemu planetu, poleg tega je mesna industrija pogosto neetična. Meso in mesni izdelki vsekakor niso obvezen del zdrave prehrane. Vsak posameznik ve, kaj je dobro zanj, in tu nismo, da bi kogarkoli obsojali. Opozorimo pa lahko na drobne razlike, ki jih lahko vsak posameznik naredi na svojem jedilniku in ki lahko hkrati naredijo veliko razliko v svetu. Ne gre torej za to, da bi morali vsi drastično spremeniti način prehranjevanja – že dan ali dva na teden brez živil živalskega izvora lahko pripomoreta k varovanju okolja.

Veganstvo:

  1. Preprečuje svetovno lakoto

Velik del kmetijskih zemljišč in 70 odstotkov žit, pridelanih v ZDA, je namenjenih hranjenju živine. Kar 700 milijonov ton hrane, ki bi jo lahko pojedli ljudje, gre za rast živali. Meso je bolj kalorično od rastlinske prehrane, hkrati pa hranilno manj raznoliko – hranjenje z rastlinskimi viri je boljše za ljudi, hkrati pa omogoča boljši izkoristek kmetijskih površin. Mesna industrija povzroča tudi krčenje gozdov, prekomeren ribolov in onesnaževanje, zaradi česar omejuje celotno zmogljivost planeta za proizvodnjo hrane. Svetovno prebivalstvo naj bi do leta 2050 preseglo 9,1 milijarde. Na planetu ni dovolj zemlje, da bi vzgojili dovolj mesa za vse ljudi.

 

  1. Varuje vodo

Na stotine milijonov ljudi po svetu nima dostopa do čiste, pitne vode. Še več pa jih trpi za rednim pomanjkanjem vode, naj bo to zaradi suše ali slabega upravljanja vodnih virov. Živinoreja je eden izmed največjih porabnikov vode, hkrati pa to tudi onesnažuje. Pri proizvodnji kilograma mesa se porabi kar od sto- do dvestokrat več vode kot pri proizvodnji kilograma rastlinskih živil. Če se odpovemo le kilogramu govedine, s tem privarčujemo 15.000 litrov vode. Zamenjava pečenega piščanca z zelenjavno enolončnico (na primer iz fižola, da ima podobno vsebnost beljakovin) pa privarčuje približno 4.325 litrov vode.

 

  1. Čisti zemljo

Tako kot živinoreja onesnažuje vodo, podobno oslabi tudi zemljo. To je deloma zato, ker širjenje in rast živinoreje povzročata krčenje gozdov – ogromna zemljišča ostanejo brez rastlin, ki zemlji zagotavljajo hranljive snovi in odpornost. Najbolj zdrava in polna hranilnih snovi je namreč tista zemlja, v kateri rastejo raznolike rastline. Krčenje gozdov pa pospešuje tudi klimatske spremembe (drevesa shranjujejo ogljik).

 

  1. Zmanjšuje porabo energije

Za živinorejo se porabi veliko energije. Na to vplivajo številni dejavniki: vzreja živali je dolgotrajna; jejo veliko hrane; meso in mesne izdelke je treba odpremiti in hladiti, pa tudi sicer je proces predelave mesa od klavnice do jedilne mize dokaj dolgotrajen. Beljakovine iz rastlinskih virov so lahko proizvedene s kar osemkrat manj energije kot beljakovine iz mesa.

  1. Čisti zrak

Živinoreja je do danes bolj onesnažila zrak kot avtomobili, avtobusi, letala, ladje in druga prevozna sredstva skupaj. Rastline pa niso le neškodljive, celo prečiščujejo zrak!

 

  1. Veganski način prehrane je bolj zdrav

Veganska dieta je polna pomembnih raznolikih hranilnih snovi, ki jih sicer v organizmu morda primanjkuje. Sveža zelenjava, sadje in druga veganska živila so polna hranil, ki jih meso ne zagotavlja. Dobri rastlinski viri beljakovin so na primer arašidovo maslo, kvinoja, leča, fižol in mnogi drugi. Svetovna zdravstvena organizacija je objavila poročilo z navedenimi zdravstvenimi tveganji uživalcev rdečega mesa in predvsem procesiranih izdelkov iz tega – povečano je namreč tveganje za nastanek kolorektalnega raka, bolezni srca, kapi in drugih zdravstvenih zapletov. Problem so še posebej procesirani izdelki, ki poleg mesa vsebujejo tudi sladkorje, konzervanse, kemikalije in druge škodljive sestavine. Na trgu je seveda mogoče najti tudi procesirane veganske izdelke, ki prav tako niso priporočeni, a načeloma veganstvo posameznika spodbudi, da aktivno spremlja sestavine v hrani, ki jo uživa, zato je tudi bolj nagnjen k zdravim, svežim živilom.

 

  1. Lahko izboljša vaše kuharske sposobnosti

Zelenjava utegne biti za neizkušene kuharje včasih rahlo zastrašujoča. Obstaja je namreč veliko vrst in nekatere morajo biti pripravljene na točno določen način. A učenje o pripravi hrane je lahko zabavno in nagrajujoče.

  1. Je okusno in preprosto

Pogosta kritika veganskega načina prehranjevanja je, da tovrstna hrana ni okusna in da je priprava zapletena – meso naj bi bilo preprostejše za pripravo, hkrati pa tudi okusnejše. A ni tako. Okusi so različni in nekateri pač potrebujejo nedeljsko govejo juho – to je stvar kulturne izobrazbe, ne dejanske primerjave med jedmi. Zelenjava je izjemno okusna, sadje še bolj. Prav tako oreščki, kvinoja itd. Prav vsa veganska živila so izjemno okusna in enostavna za pripravo.

 

  1. Je etično

Živali so nežna, inteligentna bitja, ki ne bi smela trpeti od rojstva do smrti. A za večino prehrani namenjenih živali je prav to njihova realnost. Nekateri proizvajalci mesa se sicer uklanjajo družbenim pritiskom in živalim omogočajo boljše življenjske pogoje, a velika večina mesa in drugih živil živalskega izvora je še vedno proizvedena v grozljivih pogojih. Če se odpoveste mesu le nekaj dni v tednu, lahko naredite nekaj spremembe.

 

Prirejeno po: https://www.globalcitizen.org/en/content/9-reasons-why-veganism-can-save-the-world/

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x