Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Deset koristi, ki jih vašemu telesu prinaša uživanje fižola mungo

 

Fižol mungo (Vigna radiata) je drobna zelena stročnica, ki so jo uživali že v antičnih časih. Izhaja iz Indije, nakar se je njegova uporaba razširila najprej po ozemlju Kitajske in Jugovzhodni Aziji. Mungo ima rahlo sladek okus, na trgu pa je navadno mogoče dobiti svežega, suhega ali njegove kalčke. Gre za živilo, ki omogoča izjemno raznoliko pripravo – najpogosteje ga uživamo v solatah, juhah in praženih azijskih jedeh.

 1. Poln je zdravih hranil

Fižol mungo je bogat z minerali in vitamini. Ena skodelica oziroma 202 grama kuhanega fižola mungo vsebuje:

 • 212 kalorij,
 • 0,8 grama maščob,
 • 14,2 grama beljakovin,
 • 38,7 grama ogljikovih hidratov,
 • 15,4 grama prehranskih vlaknin,
 • 80 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu B9,
 • 30 odstotkov dnevnih potreb po manganu,
 • 24 odstotkov dnevnih potreb po magneziju,
 • 22 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu B1,
 • 20 odstotkov dnevnih potreb po fosforju,
 • 16 odstotkov dnevnih potreb po železu,
 • 16 odstotkov dnevnih potreb po bakru,
 • 15 odstotkov dnevnih potreb po kaliju,
 • 11 odstotkov dnevnih potreb po cinku,
 • vitamine B2, B3, B5, B6 in selen.

Gre za enega izmed najboljših rastlinskih virov beljakovin. Fižol mungo je bogat tudi z aminokislinami – tistimi, ki jih telo ne more proizvajati samo. Vsebuje fenilalanin, levcin, arginin in druge aminokisline.

Kalčki imajo malce drugačen prehranski profil, in sicer vsebujejo manj kalorij ter več prostih aminokislin in antioksidantov. Zmanjšujejo ravni fitinske kisline, ki je antihranilo, kar pomeni, da zmanjšuje absorpcijo mineralov, kot so cink, magnezij in kalcij.

 1. Zmanjšuje verjetnost za nastanek kroničnih bolezni

Fižol mungo vsebuje mnogo zdravih antioksidantov, vključno s fenolnimi spojinami, flavonoidi, kafeično in cinamično kislino. Antioksidanti pomagajo nevtralizirati potencialno škodljive molekule, znane kot prosti radikali. Če je teh veliko, lahko poškodujejo celice, kar povezujejo s kroničnimi vnetji, srčnimi boleznimi, rakom in drugimi boleznimi.

Raziskave kažejo, da lahko antioksidanti iz fižola mungo nevtralizirajo proste radikale, ki jih povezujejo s širjenjem rakavih obolenj v pljučih in želodcu. A te raziskave so narejene v laboratoriju, da bi to potrdili, je potrebnih več raziskav na ljudeh.

Kalčki fižola mungo naj bi vsebovali kar šestkrat več antioksidantov od običajnega fižola mungo.

 1. Antioksidanta viteksin in izoviteksin utegneta preprečevati vročinsko kap

V mnogih azijskih državah uživajo juho iz fižola mungo ob vročih poletnih dneh. Mungo ima namreč protivnetne lastnosti, ki varujejo pred vročinsko kapjo, povišano telesno temperaturo, žejo itd. V izogib vročinski kapi je seveda najprej treba spiti veliko vode, saj se je tako najlažje izogniti dehidraciji.

Fižol mungo vsebuje antioksidanta viteksin in izoviteksin, za katera raziskave, narejene na živalih, kažejo, da utegneta varovati celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali in lahko vodijo do vročinske kapi. Tudi tu je potrebnih še nekaj raziskav.

 1. Znižuje verjetnost za nastanek bolezni srca

Visoka raven holesterola, predvsem tistega »slabega« (LDL), lahko poveča verjetnost za nastanek srčnih bolezni. Raziskave kažejo, da fižol mungo vsebuje snovi, ki znižujejo nivo holesterola.

Študija, narejena na živalih, na primer kaže, da antioksidanti, ki so v fižolu mungo, znižujejo LDL-holesterol in LDL-delcem preprečujejo interakcijo z nestabilnimi prostimi radikali.

Pregled šestindvajsetih raziskav kaže, da uživanje 130 gramov stročnic dnevno opazno zmanjšuje ravni LDL-holesterola. Neka druga analiza desetih raziskav pa kaže, da lahko prehrana, bogata s stročnicami (vključno s sojo), zniža raven LDL-holesterola za kar 5 odstotkov.

 1. Znižuje krvni tlak

Kar tretjina odraslih Američanov trpi za previsokim krvnim tlakom. Ta je resen zdravstveni problem, saj povečuje verjetnost za nastanek bolezni srca, te pa so vodilni razlog smrti po svetu. Fižol mungo je dober vir magnezija, kalija in prehranskih vlaknin – vse naštete povezujejo z zmanjševanjem tveganja za visok krvni tlak.

Analiza osmih študij je pokazala, da prehrana, bogata s stročnicami, znižuje krvni tlak tako pri tistih s previsokim krvnim tlakom kot pri zdravih posameznikih. Raziskave, narejene na živalih in v laboratorijih, kažejo, da določene beljakovine iz fižola mungo zavirajo encime, ki naravno zvišujejo krvni tlak. Ni pa še popolnoma jasno, kolikšen učinek imajo te beljakovine na spremembo krvnega tlaka pri ljudeh.

 1. Pripomore k zdravi prebavi

Fižol mungo vsebuje mnoga različna hranila, ki koristijo prebavi. Za začetek je v 202 gramih kuhanega fižola mungo kar 15,4 grama prehranskih vlaknin – natančneje gre za pektin, vrsto topnih vlaknin, ki skrbijo za redno odvajanje, saj pospešijo premikanje hrane po črevesju.

Mungo, tako kot druge stročnice, vsebuje tudi odporni škrob. Ta deluje podobno kot topne vlaknine, saj neguje koristne bakterije v črevesju. Bakterije ga prebavijo in spremenijo v maščobne kisline, imenovane butirati. Ti koristijo zdravi prebavi na več načinov. Negujejo na primer bakterije v debelem črevesu, krepijo imunske odzive črevesja, zniževali pa naj bi celo tveganje za nastanek črevesnega raka.

Ogljikovi hidrati, ki so v tem fižolu, so lažje prebavljivi od ogljikovih hidratov v drugih stročnicah, zato povzročajo tudi manj napihnjenosti.

 1. Znižuje nivo krvnega sladkorja

Previsok krvni sladkor utegne biti hud zdravstveni problem, predvsem če se ne zdravi. Gre za glavno značilnost sladkorne bolezni, povezujejo pa ga tudi z mnogimi drugimi kroničnimi boleznimi.

Fižol mungo vsebuje številne snovi, ki ohranjajo nizek krvni sladkor. Vlaknine in beljakovine, ki so v njem, pomagajo upočasnjevati sproščanje sladkorja v krvni obtok.

Raziskave, narejene na živalih, kažejo, da antioksidanta viteksin in izoviteksin znižujeta raven sladkorja v krvi in pripomoreta k večjemu učinkovanju inzulina.

 1. Pripomore k izgubi telesne teže

Fižol mungo ima visoko vsebnost vlaknin in beljakovin, zaradi česar je dobrodošlo živilo na jedilniku tistih, ki si želijo izgubiti kilogram ali dva. Raziskave namreč kažejo, da oboje zavira sproščanje grelina, hormona lakote, hkrati pa spodbuja sproščanje hormonov, ki povzročajo občutek sitosti, kot so peptid YY, GLP-1 in holecitokinin. S tem ko hormoni zavirajo apetit, povzročajo, da je dnevni vnos kalorij manjši, lažje se doseže primanjkljaj in posledično shujša.

Pregled devetih raziskav kaže, da so ljudje po uživanju stročnic za 31 odstotkov bolj siti kot po uživanju na primer testenin ali kruha.

 1. Pripomore k zdravi nosečnosti

Nosečnicam je priporočeno uživanje hrane, bogate s folatom, saj je ta ključen za optimalno rast in razvoj otroka. Vendar pa ga večina nosečnic ne vnese dovolj, zaradi česar je povečano tveganje za nastanek nepravilnosti ob rojstvu. Skodelica (202 grama) skuhanega fižola mungo vsebuje 80 odstotkov priporočene dnevne količine tega pomembnega vitamina.

V njem je tudi veliko železa, beljakovin in vlaknin, ki so prav tako pomembna hranila v času nosečnosti. Je pa nosečnicam odsvetovano uživanje surovih kalčkov, saj lahko ti vsebujejo bakterije, ki bi povzročile okužbo. Fižol mungo in njegovi kalčki so torej zelo dobrodošli na jedilnikih nosečnic, vendar naj bodo toplotno obdelani.

 1. Omogoča raznoliko in preprosto pripravo

Fižol mungo lahko uporabite podobno kot vsako drugo vrsto fižola. Odličen je v solatah, juhah, azijskih jedeh, celo v sladicah. Kuhanje traja 20–30 minut, dokler se ne zmehča. Kalčki se lahko uživajo skuhani ali sveži.

 

Prirejeno po:

https://www.healthline.com/nutrition/mung-beans?utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=authoritynutrition&utm_content=2018-07-25#section6

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x