Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Dateljni - sladka doza zdravja

 

Sadeži datljeve palme so živilo, ki ga lahko uporabljamo na mnogo načinov. Dateljne lahko uživamo sveže, še bolj priljubljeni pa so sušeni. Iz njih lahko naredimo pasto z mlekom, jogurtom ali maslom, ki jo je dobro uživati predvsem med okrevanjem po bolezni ali poškodbi. Dodamo jih lahko v kaše, kosmiče, torte in druge jedi. Datljev sirup je priljubljen nadomestek belega sladkorja. Nekateri strokovnjaki trdijo, da z uživanjem enega dateljna na dan lahko ohranjamo dober vid.

 

SONY DSC

Hranilne snovi

 

Hranilne vrednosti na 100 gramov
Energijska vrednost: 277 kcal
Maščobe: 0 g
Holesterol: 0 mg
Natrij: 1 mg
Ogljikovi hidrati: 75 g
            vlaknine: 7 g
            sladkorji: 66 g
Beljakovine: 2 g

 

Minerali v 100 gramih dateljev:

 • Magnezij: 54 mg
 • Kalij: 696 mg
 • Baker: 0,4 mg
 • Mangan: 0,3 mg
 • Kalcij: 64 mg
 • Fosfor: 62 mg
 • Natrij: 1 mg

palm-965153_1280

 

Dateljni vsebujejo tudi številne vitamine: tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), folat ter vitamina A in K. Zaradi velike vsebnosti sladkorja pa z njimi vseeno ni priporočljivo pretiravati.

Vplivi dateljnov na zdravje

 1. Urejajo prebavo

Dateljne lahko uporabljamo kot odvajalo, pri čemer njihov učinek še povečamo, če jih čez noč namakamo v vodi in nato zjutraj zaužijemo kot sirup. Zaradi velike vsebnosti vlaknin so ključni za zdravo iztrebljanje in delujejo proti zaprtju.

 

 1. Skrbijo za močne in zdrave kosti

Minerali v dateljnih, predvsem selen, magnezij, mangan in baker, pomagajo ohranjati zdrave kosti in delujejo proti bolečim in izčrpavajočim boleznim, kakršna je na primer osteoporoza.

 1. Delujejo proti črevesnim motnjam

Proti črevesnim motnjam deluje predvsem nikotin, ki ga najdemo v teh sladkih sadežih. Zavirajo rast patogenih organizmov in s tem stimulirajo rast prijaznih črevesnih bakterij. Vsebujejo tako topne kot netopne vlaknine in tudi številne aminokisline, ki spodbujajo prebavo in povečujejo njeno učinkovitost – v prebavnem traktu se tako absorbira več hranil.

 1. Zdravijo anemijo

Zaradi vsebnosti mineralov so dateljni odlično živilo za slabokrvne – velika vsebnost železa poveča energijo in moč ter zmanjšuje občutek utrujenosti.

 1. Blažijo alergije

Dateljni vsebujejo žveplo, ki ga sicer ni najti v prav veliko živilih. Zanj je značilno, da zmanjšuje alergične reakcije in sezonske alergije.

 1. Pomagajo pridobiti telesno težo

Kilogram dateljnov vsebuje kar 3000 kalorij, zato bi z njimi zlahka zadovoljili dnevno potrebo po energiji. A če stremimo k uravnoteženi prehrani, to ni najboljša ideja, saj vsebujejo ogromno sladkorja. Vsekakor pa bi jih morali uživati tisti, ki so šibkejši zaradi bolezni, in tisti, ki želijo povečati telesno težo ali mišično maso. V primernih količinah in ob zdravem življenjskem slogu pomagajo tudi pri zmanjšanju telesne teže.

 1. Dvigujejo raven energije

V dateljnih najdemo ogromno naravnih sladkorjev: glukoze, saharoze in fruktoze. Prav zato so odličen prigrizek, če želimo na hitro pridobiti nekaj energije, saj se učinek pozna že pol ure po njihovem uživanju.

 1. Ohranjajo zdrav živčni sistem

Vitamini spodbujajo zdravje in funkcionalnost živčnega sistema. Kalij je pri tem eden izmed pomembnejših mineralov, ki izboljšuje čuječnost in hitrost možganske aktivnosti.

 1. Znižujejo holesterol in pomagajo ohranjati zdravo srce

Dateljni dobro delujejo na tiste, ki imajo šibko srce. Kalij zmanjšuje tveganje nastanka kapi in drugih srčnih bolezni, pomaga nadzorovati srčni utrip in krvni tlak. Dateljni naj bi zniževali tudi LDL-holesterol, ki je glavni vzrok za srčne napade, bolezni in kapi.

 

 1. Delujejo proti spolni disfunkciji

Dateljni povečujejo spolno vzdržljivost. Tonik za povečevanje spolne vzdržljivosti in zmanjšanje neplodnosti lahko naredimo iz pesti dateljnov, čez noč namočenih v svežem kozjem mleku in v njem tudi zmletih, nakar jim na koncu dodamo še nekaj medu in zmletega kardamoma. Visoke ravni estradiola in flavonoidov v dateljnih povečujejo gibljivost in število spermijev.

 1. Delujejo proti nočni slepoti

Dateljni ugodno delujejo proti težavam z ušesi, nosom in grlom. Proti nočni slepoti se z njimi lahko borimo na dva načina: poleg uživanja dateljnov lahko zmeljemo liste datljeve palme v pasto, ki si jo namažemo na in okoli oči.

 1. Blažijo zastrupitve

Dateljni se mnogokrat uporabljajo za lajšanje zastrupitev z alkoholom. Omogočajo hitro olajšanje in imajo streznitveni učinek, če je bilo zaužitega alkohola preveč. Uporabljajo se tudi za blaženje slabega počutja naslednje jutro. Za najboljše rezultate uporabljamo namočene.

 1. Zdravijo diarejo

Zreli dateljni vsebujejo kalij, ki deluje proti diareji. K prebavljivosti pripomorejo topne vlaknine.

 1. Delujejo proti raku trebušne stene

Po nekaterih podatkih naj bi dateljni manjšali tveganje za razvoj raka trebušne stene.

 1. Izboljšujejo kožo

Vitamina C in D delujeta na elastičnost kože in tako ohranjata kožo gladko. Dateljni preprečujejo tudi kopičenje melanina v telesu in prezgodnje staranje.

 1. Imajo protivnetne učinke

Magnezij v dateljnih deluje protivnetno in zmanjšuje tveganje za nastanek kardiovaskularnih bolezni, artritisa, Alzheimerjeve bolezni in drugih bolezni, povezanih z vnetji.

Viri:

http://naturalsociety.com/health-benefits-of-dates-7-reasons-eat-date-fruit/

http://foodfacts.mercola.com/dates.html

https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-dates.html

http://food.ndtv.com/food-drinks/10-dates-benefits-from-improving-bone-health-to-promoting-beautiful-skin-1258714

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x