Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Dao prehrana

 

Živa Pogačnik je na Kalčkovih predavanjih za nova spoznavanja govorila o prehrani po načelih tradicionalne kitajske medicine. Po predavanju smo se pogovorili o osnovah sistema DAO prehrane.

dao-prehrana1

Kaj je sistem DAO prehrane?

Sistem Dao prehrane je poleg energijskega gibanja (taijiquan, qigong, daoyin), akupunkture/akupresure, tuina masaže ter zeliščarstva eden od petih stebrov tradicionalne kitajske medicine(v nadaljevanju TKM). Kot ostale metode TKM sistem Dao prehrane pomaga vzdrževati oz. vzpostaviti naše zdravje oz. energijsko ravnotežje, v najboljšem primeru pa dodatno dviguje kvaliteto našega življenja na fizičnem, čustvenem, mentalnem in duhovnem nivoju.

Kaj so osnovne značilnosti DAO prehrane in kako se ta razlikuje od tradicionalnega slovenskega načina prehranjevanja?

Osnovne značilnosti sistema Dao prehrane so enake TKM na splošno in sicer posameznika obravnava kot celoto (ne ločuje simptomov fizične narave od ostalih mentalno-emocionalnih), upošteva vse aspekte njegovega življenja (zemljepisno lego, življenjsko obdobje, fizionomijo, energijsko stanje, čustvovanje, življenjski slog...), ga spodbuja k samostojnosti in prevzemanju odgovornosti za lastno zdravje oz. življenje... To je zelo učinkovita in neagresivna metoda, ki živil ne ločuje glede na vsebnost vitaminov, mineralov ogljikovih hidratov, maščob itd., temveč loči živila predvsem po njihovih energijskih lastnostih, torej po njihovem delovanju pri vzpostavljanju energijskega ravnotežja v našem telesu, umu in duhu (in hkrati poskrbi za pravo razmerje mineralov in vitaminov). Tudi živila imajo namreč energijske lastnosti, ki jih lahko opredelimo kot yin ali yang oz. glede na pet faz energije/pet elementov. Poleg tega lahko delno spreminjamo njihovo naravo z načinom pridelave in priprave hrane (solata vzgojena s pesticidi ima drugačne učinke na nas, kot solata vzgojena v hidroponiku in zopet drugačne učinke ima solata vzgojena ekološko pod soncem).

Težko bi rekli, da se Dao prehrana razlikuje od tradicionalnega slovenskega načina prehranjevanja, saj je eno od glavnih načel uživanje lokalnih živil. Znanje o Dao prehrani, razumevanje odnosov med temeljnimi naravnimi silami (yin in yang; 5 elementi – les, ogenj, zemlja, kovina, voda), zunaj in znotraj nas, ter poznavanje narave določenih živil in vpliva različnih načinov pridelave in priprave hrane, le dopolnjuje uživanje tradicionalnih slovenskih jedi (kot npr. matevž s kislim zeljem).  S pomočjo razumevanja specifičnih odnosov med temeljnimi naravnimi silami znoraj nas, namreč vemo za koga je bolj primerno kislo zelje in za koga fižolova juha, hren, šipkov čaj... med sabo se namreč precej razlikujemo, imamo različne življenjske stile in s tem potrebe.  Poleg tega, če nimamo posebnih težav ali želja, lahko enostavno sledimo ritmom narave in uživamo jedi primerne letnemu času, delu dneva, življenjskemu obdobju... kar pa ne pomeni, da to niso tradicionalne slovenske jedi.

Katere so osnovne koristi in prednosti DAO načina prehranjevanja?

Glavna prednost sistema Dao prehrane je v tem, da lahko dieto povsem prilagodimo svojim specifičnim potrebam in znotraj sebe vzpostavimo ravnovesje, zdravje oz. uživamo ves potencial svojega bitja. Rodimo se namreč z določenimi nagnjenji ali šibkostmi in vztrajanje v njih lahko vodi do resnih zdravstvenih težav, če ne poravnamo svoje poti, kot pravijo Daoisti. Nekateri imajo od rojstva šibek imunski sistem ali pa se preradi vdajajo razmišljanju in nič kaj dosti ne naredijo ali pa so enostavno nerodni in brez občutka za ritem... Tako lahko z znanjem o Dao prehrani okrepimo pljuča in imunski sistem, ukrotimo jetra in razbremenimo vranico... oz. vzpostavimo ravnovesje med različnimi sistemi, odgovornimi za različne aspekte našega bitja.

Sistem Dao prehrane se ozira na pet letnih časov. Kdaj se začnejo in kdaj se končajo ta obdobja?

V naravi obstaja 5 letnih časov, čeprav je pozno poletje (faza zemlje) manj izrazito od pomladi (les), poletja(ogenj), jeseni (kovina) in zime (voda). Element zemlje predstavlja točko prehoda, ko se toplejši, yang del leta (pomlad in poletje) prelevi v hladnejši, yin del leta (jesen, zimo). Element zemlje predstavlja center in točko od koder se harmonizira vplive štirih letnih časov. Zato ima element zemlje močan vpliv tudi vsakih 18 dni pred začetkom novega letnega časa. Obdobja letnih časov v naravi določa gibanje sonca oz. zimski in poletni sončni obrat ter enakonočja, ne pa človeška konvencija. Zato zima vključuje dni (mesec in pol) pred in po zimskem sončnem obratu, ko so dnevi najkrajši, ko je faza vode, miru najbolj izrazita...

(4.2. = začetek pomladi – 17.1. začetek vpliva elementa zemlje ;

6.5. = začetek poletja – 18. 4. začetek vpliva elementa zemlje ;

8.8. = začetek jeseni – 20.7. začetek vpliva elementa zemlje ;

8.11. = začetek zime – 20.10. začetek vpliva elementa zemlje.)

 

Kako lahko DAO sistem prehrane pomaga pri boleznih in obolenjih?

Razne bolezni in obolenja so le en od izrazov notranjega neravnovesja. Zato je sprva potrebno ugotoviti kje znotraj nas se je pojavilo neravnovesje oz. kakšna vrsta neravnovesja se je pojavila, nato pa izberemo živila, način priprave hrane (dolgotrajno kuhanje, hitro parjenje, dušenje, surova hrana...), primerne kombinacije živil, količino določenih živil... , ki bo pomagala ponovno vzpostaviti ravnovesje znotraj nas oz. izruvala korenino različnih simptomov... Predvsem pa moramo odstraniti vzroke (v prehrani, načinu življenja, gibanja, v spolnosti...), ki generirajo tovrstno neravnovesje in zato je vsakodnevna prehrana tako pomemben del TKM, saj so ravno napake v prehrani pogosto vzrok za težave.

Pri katerih težavah nam lahko pomaga sistem DAO prehrane?

S sistemom Dao prehrane si lahko pomagamo pri vseh vrstah fizičnih, čustvenih in mentalnih težav. To ne pomeni, da v primeru, ko nam v prometni nesreči odseka nogo ne potrebujemo operacije, lahko pa si s prehrano pomagamo, da hitreje okrevamo, da se rane hitreje celijo... Še bolje pa je, če težav ni in želimo izboljšati svojo kvaliteto bivanja na fizičnem, čustvenem in mentalnem nivoju.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x