Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Čudovite vlaknine za manj lakote

Prehranske vlaknine predstavljajo vse dele rastlinskih živil, ki jih naše telo ne more prebaviti ali absorbirati. Razvrščamo jih v topne (topijo se v vodi) in netopne (se ne topijo v vodi). Kot hranilo jih uporabljajo črevesne bakterije, ki na tak način proizvajajo kratkoverižne maščobne kisline (preprečujejo bohotenje patogenih bakterij in zvišajo absorpcijo mineralov, še posebej kalcija), vzdržujejo normalno črevesno strukturo in funkcijo ter tako preprečujejo nastanek diareje. Vsakih 14 g vlaknin zniža kalorični vnos za 10 %.

Rastlinska hrana je edini pomemben vir vlaknin, ki nas hitro nasitijo, tako da prej nehamo jesti in posledično pojemo manj kalorij, z njimi pa se tudi ne obremenjujemo, saj nam jih ni treba šteti. Poleg tega z vlakninami uravnavamo krvni sladkor, zmanjšujemo možnost nastanka srčno-žilnih bolezni, kapi, hemoroidov, občutljivega črevesja, žolčnih in ledvičnih kamnov, presežka hormonov itd.

strocnice 2

Najbogatejši viri vlaknin so: stročnice, polnovredna žita, zelenjava in sadje. Naš cilj bi moral biti vsaj 40 g vlaknin na dan. Če nismo navajeni uživanja večjih količin stročnic, ki so odličen vir vlaknin, pa se moramo nanje počasi navaditi, da se izognemo prebavnim težavam. Stročnice in žita obvezno namakamo pred kuhanjem, da se izognemo antihranilom, kot so lektini, oksalati in fitati.

Koliko vlaknin pojeste čez dan, lahko preverite tako, da si zapišete vse, kar ste pojedli in popili v enem dnevu. Za vsako porcijo stročnic (½ skodelice) si lahko računate 7 točk, za 1 skodelico sojinega mleka ali ½ skodelice tofuja pa 3 točke. Pri zelenjavi dobite 4 točke za 1 skodelico sveže zelenjave (za 1 skodelico zelene solate pa računamo 2 točki) ali ½ skodelice kuhane, medtem ko olupljen krompir dobi 2 točki, tisti z lupino pa 4 točke.

jagodicevje

Srednje velik kos sadja ali skodelica jagodičevja ima vrednost 3 točke, skodelica sveže stisnjenega sadnega soka pa le 1 točko.

Pri žitih dobijo 1 kos polnovrednega kruha, 1 polnovredna tortilja ali 1 skodelica testenin po 2 točki, če so iz bele moke, pa po 1 točko. 1 skodelica rjavega riža je vredna 3 točke, belega pa 1 točko. Kuhanim ovsenim kosmičem (1 skodelica) lahko pripišemo 3 točke, procesiranim kosmičem 1 točko, vsem polnozrnatim pa 8 točk itd. Če imamo manj kot 20 točk oziroma če zaužijemo premalo vlaknin, smo lahko zaprti, težko nadziramo svoj apetit, imamo gastrointestinalne težave, divertikle, raka debelega črevesja ipd. Z rezultatom 40 točk in več pa opravljamo odlično delo in zagotavljamo svojemu telesu nujno potrebne vlaknine.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x