Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Čokoladno mandljeva torta s kvinojo

V sodelovanju z blogom Cook Eat And Smile.

V tej sladici uporabljamo brezov sladkor. Je enako sladek kot kristalni, a manj kaloričen in veliko bolj zdrav. Njegova posebnost je tudi v tem, da za razliko od običanega ‘cukra’ ne škodi zobem, temveč ravno nasprotno.

Brezov sladkor, znan tudi pod imenom xylitol, je ključna sestavina zdravih zvečilnih gumijev, ki pomagajo ohranjati sklenino.

? Poleg tega, da preprečuje karies, skrbi za dobre črevesne bakterije, spodbuja tvorbo naravnega kolagena (ki je ključ do čvrste kože, lepih las in zdravih nohtov) in ne dviguje krvnega sladkorja tako kot to počne običajen sladkor.

Brezov sladkor sem delno kombinirala še s kokosovim (cca. 3/4 brezovega in 1/4 kokosovega), sem pa mleti brezov sladkor (na voljo sta kristalni in mleti brezov sladkor) uporabila tudi pri pripravi kreme, s katero sem biskvit premazala. Brezov in kokosov sladkor sem kupila v Kalčku, pa tudi tisto pravo burbonsko vaniljo v prahu ter ekološke mlete mandlje oziroma t.i. mandljevo moko. Jah, v tem letnem času se pač veliko peče ?

Premer torte je 24 cm. Za 8 večjih ali 12 manjših kosov.

Sestavine:

Za biskvit:

cca. 75g surove kvinoje (oziroma vsaj 350 g kuhane)
4 jajca
75-80 ml riževega napitka
ščep vanilije v prahu
100 ml stopljenega, a ne vročega masla
75 ml stopljenega, a ne vrčega kokosovega olja
300 g sladkorja*
0,5 čž vinskega kamna
100 g mandljeve moke
75 g presnega kakava v prahu
1,5 čž pecilnega praška
0,5 čž sode bikarbone
0,5 čž soli

Za premaz: (količine so okvirne, sproti preizkušaj in prilagajaj okusu)

25 g presnega kakava v prahu
25 g mletega sladkorja*
20 ml javorjevega sirupa
15 ml stopljenega, a ne vročega masla
15 ml stopljenega a ne vročega kokosovega olja
ščep vanilije
ščepec soli

Za okras:

mandljevi lističi ali grobo sesekljani blanširani mandlji

*glede izbire sladkorja preberi tekst pred receptom

Postopek:

Kvinojo dobro speri in skuhaj po navodilu. Ko je kuhana odlij odvečno vodo, lonec pa pokrij, da kvinoja počije in dodatno nabrekne. Ohladi jo.

Pečico ogrej na 175 stopinj Celzija. Okrogel pekač (po možnosti s snemljivim robom), premaži z maslom in obloži s peki papirjem.

Kvinojo razrahljaj z vilico, odmeri pravo količino ter jo skupaj z rumenjaki, stopljenim maslom in kokosovim oljem, rastlinskim mlekom in vanilijo zmiksaj v gladko kremo.

V večji posodi zmešaj presajen kakav, pecilni prašek, sodo, sol in sladkor. Nato ročno vmešaj kvinojino kremo. Na koncu dodaj še presajeno mandljevo moko in vse skupaj dobro premešaj.

Beljake z električnim mešalnikom stepi. Nekje na sredini dodaj vinski kamen in nadaljuj dokler sneg, ko skledo obrneš na glavo, ne spolzi več iz nje. S plastično spatulo (ali kuhalnico) ga nežno vmešaj v testo in z njim napolni tortni model.

Čokoladno torto peci približno 40 minut oziroma dokler noževa konica, ko jo zapičiš v sredino torte, ne ostane čista. Pečen biskvit nekaj časa ohlajaj v tortnem modelu, nato ga preloži na rešetko, kjer se bo do konca ohladil.

Medtem lahko pripraviš kremo. Preprosto zmešaš vse zgoraj naštete sestavine in kremo sproti preizkušaš. Če se ti zdi presladka, dodaš še malo kakava, v nasprotnem primeru pa javorjev sirup. Če je krema preredka, jo lahko zgostiš s sladkorjem v prahu ali kakavom (odvisno od okusa), če je pregosta, dodaš še kakšno kapljico stopljene maščobe.

Torto premaži z malce riževega napitka, nato pa s pripravljeno kremo. To takoj posuj z nasekljanimi mandlji, preden torto razrežeš pa počakaj, da se krema strdi.

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x