Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Čokoladna pita s pistacijino kremo

Če imate tudi vi radi temno čokolado tako,  je tale sladica kot nalašč za vas. Je brez glutena, jajc, brez laktoze. Pa še peči je ni potrebno. Skratka – za vse alergike, vegane, zdrave sladkosnede in tiste, ki imajo (imamo) radi hitre in enostavne recepte.

Količine so za tri manjše pite premera 12 cm ali eno večjo pito.

Sestavine:

Za osnovo…

  • 150 g lešnikov*
  • 120 g mandljev**
  • 20 g kokosove moke***
  • 30 g presnega kakava v prahu
  • 15 g chia semen
  • ščepec soli
  • 50 ml javorjevega sirupa
  • 50 ml kokosovega olja

Za pistacijino maslo…

  • 100 g oluščenih pistacij (namočenih v vodi vsaj 6 ur)*
  • 40 g javorjevega sirupa
  • pol čž prave burbonske vanilije v prahu
  • pol čž matche v prahu (neobvezno)
  • 15 ml riževega napitka

Za čokoladno kremo…

  • 2 pločevinki kokosovega mleka (ki ju čez noč postaviš v hladilnik)
  • pol čž prave burbonske vanilije v prahu
  • 40 ml javorjevega sirupa
  • 20 g presnega kakava v prahu
  • 100 g temne čokolade z vsaj 70% kakavovim deležem*

Za okras…

  • pest sesekljanih pistacij*

Opombe in nasveti:

Osnova…

*kupite pražene in oluščene lešnike ali pa za to poskrbite sami – več o tem pri postopku… Sami smo izbrala cele lešnike, iz ekološke trgovine Kalček.

**lahko kupite že mlete mandlje. Brez težav mandljevo moko lahko naredite tudi sami – več o tem pri postopku…

***kokosova moka in ne fino mleti kokosovi kosmiči. Če je nimate, dodajte malce več lešnikove/mandljeve moke.

Maslo…

*uporabite lahko slano ali neslano pistacijo. Neslana bo namreč po namakanju vso sol izgubila.

Krema…

*kvaliteta čokolade je seveda pomembna. Kakovostnejša kot bo, bolj okusna bo pita.  Od izbire (grenkobe) čokolade pa je odvisna tudi količina javorjevega sirupa. Naj bo po okusu…

Okras…

*za okras pistacije ne namakajte, sicer ne bo tako fino hrustljava. Če imate pri roki le slano, jo le na hitro splaknite, odstrani kožico (ta je tsista, ki je slana) in oreščke grobo nasekljajte.

Postopek:

Mandlje stresite v mikser in s pulznimi vrtljaji zmiksajte v mandljevo moko. *

Lešnike pretresite na pekač, obložen s peki papirjem. Na 200 stopinjah jih pražite slabe pol ure oziroma toliko, da njihova kožica začne odstopati. ** Pretresite in zavijte jih v čist serviet in z rokami podrgnite čez blago, da kožice odstopijo. Pražene, olupljene lešnike vrzite v multipraktik ter s pulznimi vrtljaji zmiksajte v lešnikovo moko. Lešnike dodajte mandljevi moki ter v mešalnik stresite še vse ostale sestavine za osnovo. Miksajte, dokler se sestavine ne začnejo nekoliko lepiti med seboj. Zmes pretresite v izbran pekač s snemljivim dnom (ali več manjših) ter s prsti dobro pritisnite ob dno, z zmesjo pa oblikujte tudi rob. Postavite v hladilnik in pripravite kremo iz pistacij.

Namočene oreščke splaknite pod tekočo vodo. Z njih enostavno lahko odstranite kožico, zaradi česar bo krema bolj gladka in živahno zelena. Pistacije stresite v očiščen mešalnik, dodajte vse ostale sestavine ter zmiksajte v čim bolj gladko zmes. Z zmesjo napolnite osnovo za pito, ter jo počasi in enakomerno razmažite po podlagi. Postavite v hladilnik.

Za čokoladno kremo uporabite le strjen, gost del kokosovega mleka. Odprite pločevinki in z žlico zajemite kokosovo kremo. Te naj bo približno 365 g. Kremo skupaj z vanilijo, javorjevim sirupom ter kakavom v kozici počasi segrevajte dokler ne začne nežno brbotati. Takrat kozico odstavite ter v kremo dodajte na manjše koščke nalomljeno čokolado. S pomočjo kuhinjske metlice počasi mešajte, dokler se vsa čokolada ne stopi, krema pa postane gosta in svilnata. Previdno jo vlijte v osnovo. Rob okrasite z nasekljanimi pistacijami in postavite v hladilnik da se vse skupaj dobro strdi.

Pred postrežbo vam toplo priporočamo, da pito za nekaj časa postavite na sobno temperaturo. Tako jo boste lažje vzeli iz okvirja, lažje se bo rezala, krema bo okusnejša…

*po želji lahko uporabite tudi že kupljene mlete mandlje, pazi tele, da ne bodo prežarki. Če mandlje (lešnike in katerekoli druge oreščke) meljete doma, uporabljajte metodo pulziranja ali pa mikser med mletjem večkrat ustavljajte. Ker oreščki z mletjem izpuščajo svojo naravno maščobo se lahko hitro namesto v moko spremenijo v pasto.

**po želji lahko uporabište že pražene in oluščene lešnike.

Vidite? Čeprav je seznam sestavin dolg, pa tudi postopek je zapisan v kar nekaj vrsticah, pa priprava nikakor ni ne zahtevna ne dolgotrajna. Tole resnično zmore vsak. In domača, ekstra čokoladna pita bo kot nalašč za nedeljsko sladkanje ali pa morda za pregrešno Valentinovo sladico?

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x