Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Ekološka čistila

 

Prednosti ekoloških čistil za vaše zdravje, za vaš dom in za naravo

Varnost in zdravje

cistila1

Ko boste začeli uporabljati ekološka čistila, boste opazili, da so učinki čiščenja in pot do njih drugačni kot pri običajnih čistilih. Tako se na primer vodni kamen ne bo stopil v petih sekundah. Če pa boste počakali nekaj minut, boste zelo zadovoljni z učinkom naravnih sredstev za čiščenje kopalnic, posode, oken in podobnega. Predvsem pa v paketu s čistočo, belino in močnimi dišavami ne boste prejeli še zvrhane mere pesticidov, alergenov, gensko spremenjenih encimov ipd.
Sredstva za čiščenje v gospodinjstvih vsebujejo veliko pesticidov, imenovanih biocidi.

Otroci te pesticide zaužijejo, ko se dotikajo in nato v usta odnesejo vse tisto, kar ste v čistilni vnemi nanesli na pohištvo, tla, preproge, stene, zavese,… Močno odišavljeni izdelki v sebi skrivajo nevarne ftalate, ki škodujejo jetrom in moškim reproduktivnim organom.
Tensidi, ki naredijo perilo tako mehko, ne ostanejo na površini tkanine, ampak mehčajo tudi našo kožo, še posebej otroško. Pri pomivanju posode del pralnih sredstev ostane na površini, zato precej tega, s čimer pomivate, tudi pojeste. Umetne dišave, ki prikrivajo agresivne snovi, so med najnevarnejšimi alergeni, ki jih najdemo v gospodinjstvu.

Tudi če na običajnem čistilnem sredstvu piše, da je 95 % biološko razgradljivo, to pomeni, da je lahko v preostalih petih odstotkih skritih še veliko naravi in človeku neprijaznih kemikalij.

Uporaba naravnih čistil zato ni le skrb za okolje, v prvi vrsti bomo tako zaščitili svoje zdravje in zdravje svojih otrok.

Kaj pomeni, če na izdelku piše, da je »naraven«?
Oznaka, da je izdelek naraven, še ne pomeni, da ne vsebuje škodljivih sestavin. V večini takih izdelkov je le manj najbolj škodljivih snovi, te pa boste hitro odkrili, ko boste prebrali opis sestavin.
Deklaracije na naravnih izdelkih so preproste in razumljive: pisalo bo npr. beli kis, glukozidi iz kokosa, rastlinski alkohol, izvlečki te in one rastline, eterično olje ter podobno.

Ekološka čistila Sonett

cistila2

Osnovna surovina ekoloških čistil Sonett so rastlinska olja. Rastlinska olja, kot je na primer oljčno olje, so 100 % preverjeno ekološko pridelana, nekatera olja pa, kot npr. repično, kokosovo in palmovo olje, le delno. Eterična olja, ki jih uporabljajo za čistila Sonett, so prav tako večinoma (80-90 %) preverjeno ekološko pridelana.
Ekološka čistila ne vsebujejo sestavin, ki so okolju neprijazne in škodujejo zdravju in povzročajo alergije. Ti izdelki ne vsebujejo umetnih dišav ali umetnih barvil, sintetičnih sredstev za konzerviranje, encimov, fosfatov in optičnih belil. V proizvodnji  ne uporabljajo petrokemičnih tensidov in težko razgradljivih petrokemičnih aktivnih snovi za beljenje.

Ekološka ali organska čistila prepoznamo tako, da so potrjena z ekološkim certifikatom. Eden najpomembnejših in najstrožjih evropskih certifikatov je certifikat SoilAssociation. Izdelek, ki je opremljen s certifikatomSoilAssociation, ne vsebuje gensko spremenjenih sestavin, je biorazgradljiv in okolju prijazen. Prav tako izdelek ne sme vsebovati sestavin, ki so znane kot potencialno škodljive za ljudi in okolje, antibakterijskih sredstev in encimov. Ekološka čistila niso testirana na živalih in naj ne bi vsebovala živalskih proizvodov, embalaža pa naj bi bila razgradljiva in okolju prijazna.

Kaj lahko kupite?

cistila3

V Kalčku lahko kupite izbor čistil znamk Ecover in Sonett. Oba proizvajalca trdita, da uporabljata izključno mineralne in rastlinske surovine (nič naftnih derivatov!). Izbor je res pester: belilo, čistilo s pršilcem, univerzalno čistilo za roke, čistilo za tla, mehčalec za perilo, odstranjevalec madežev, odstranjevalec vodnega kamna, pralni prašek za pisano perilo, pralni prašek za občutljivo perilo, sredstvo za čiščenje WC školjke, sredstvo za splakovanje, tablete za pomivalni stroj, vsestransko čistilo za notranjo opremo, tekočina za pomivanje posode, tekoče milo za roke, tekočina za pranje perila, tekočina za ročno pomivanje posode.
Naredite sami in prihranite
Odlična in učinkovita čistila, ki ne bodo zastrupljala vašega doma, lahko naredite sami iz sestavin, ki jih gotovo že imate doma, pa še občutno cenejša bodo kot kupljena običajna čistila.
Kis
Beli kis je odlično naravno čistilno sredstvo, ki je hkrati zelo poceni. Razredčenega z vodo v razmerju 1:1 lahko uporabite na večini površin – izjema je le marmor. Razkuži in odstranjuje neprijetne vonjave. Vonj po kisu bo izginil takoj, ko se bo očiščena površina posušila.
Uporabite ga lahko:
- v kopalnici: razredčen za čiščenje ploščic in bele keramike ter nerazredčen za čiščenje straniščne školjke (uporaben tudi jabolčni kis)
- v kuhinji: razredčen za čiščenje štedilnika, pulta, ploščic in tal (uporaben tudi jabolčni kis)
- pri pranju oblek in perila: uporabite ga lahko kot naravni mehčalec za perilo, še posebej, če imajo člani vaše družine občutljivo kožo. Četrt skodelice kisa zlijte v predalček za mehčalec na pralnem stroju. Pomagal bo tudi odstraniti sledi pralnega praška iz perila.

Limonin sok  
Limonin sok odstranjuje sledi mila in vodni kamen. Uporabimo ga za čiščenje medenine in bakra. Čistilno pasto pripravimo tako, da ga zmešamo z belim kisom in pecilnim praškom. Iz skodelice oljčnega olja in četrt skodelice skodelice limoninega soka pa pripravimo sredstvo za nego lesenega pohištva (ne furniranega!).

Pecilni prašek (vinski kamen)  
Pecilni prašek (vinski kamen) uporabljamo za čiščenje površin podobno kot kupljena abrazivna sredstva. Če damo škatlico pecilnega praška v hladilnik ali zamrzovalnik, vsrka neprijetne vonjave. Z njim odstranjujemo madeže s perila (pred pranjem madež navlažite in zdrgnite s pecilnim praškom).

Pripravila: Bojca Januš
Reprodukcija po delih ali v celoti oziroma objava v kateremkoli mediju je dovoljena le s pisnim soglasjem avtorja.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x