Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Cimetovi mafini iz sladkega krompirja s karamelo iz sladkega krompirja

mufini-iz-sladkega-krompira

Sestavine (za 8–12 oseb):

  • 1¼ skodelice (140 g) mandljeve moke,
  • ½ skodelice (80 g) krompirjevega škroba,
  • 2 čajni žlički pecilnega praška,
  • ½ čajne žličke morske soli,
  • ½ skodelice (96 g) kokosovega sladkorja,
  • 1½ jedilne žlice cimeta,
  • ½ skodelice skuhanega in pretlačenega sladkega krompirja,
  • 1 jedilna žlica + 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta,
  • 1 skodelica (237 ml) kokosovega mleka z manj maščobe iz konzerve.

Karamela iz sladkega krompirja (nastane približno 6 jedilnih žlic):

  • ¼ skodelice skuhanega in pretlačenega sladkega krompirja,
  • ½ skodelice (118 ml) kokosovega mleka z manj maščobe iz konzerve (lahko ga nadomestite s sojinim ali z mlekom iz indijskih oreščkov, a v tem primeru ga uporabite malce manj),
  • ¼ čajne žličke mletega cimeta,
  • 4 jedilne žlice kokosovega sladkorja,
  • ¼ čajne žličke morske soli,
  • ¼ čajne žličke vaniljevega ekstrakta.

Postopek priprave

Najprej položite velik sladki krompir (neolupljen) na folijo in pecite 50–60 minut na 210 °C. Naj bo popolnoma prekuhan, sočen in mehak. Preden začnete s pripravo mafinov, naj se ohladi.

Pečico segrejte na 180 °C. Pekač za mafine obložite s temu namenjenimi papirčki. V večji posodi dobro zmešajte mandljevo moko, krompirjev škrob, pecilni prašek, morsko sol, kokosov sladkor in cimet.

Olupite sladki krompir in ga v manjši skodelici dobro pretlačite, da pire ne bo imel grudic. Odmerite ga ½ skodelice in pri tem poravnajte s prstom, saj so v njem radi mehurčki. Dodajte mu vaniljo in kokosovo mleko ter dobro premešajte.

Mokre sestavine dodajte suhim in dobro premešajte, da se masa nekoliko zgosti. Njena konsistenca naj bi bila podobna masi biskvita za torto – ne redka, a tudi ne tako gosta, kot so običajno mase za mafine. Če namesto krompirjevega škroba uporabljate ovseno moko, bo masa redkejša.

Maso razporedite v 8–12 papirčkov za peko mafinov (odvisno, kako velike si želite). Pecite 22 minut (ob uporabi ovsene moke se čas pečenja skrajša na 20 minut). Ob koncu peke mafine testirajte z zobotrebcem – ven ne sme priti moker, lahko pa je na njem nekaj drobtinic. Po teh 22 minutah mafini še ne bodo popolnoma pečeni, ampak se bo njihova priprava končala v naslednjih 20 minutah. Zato jih ne jejte vsaj 20 minut, da se ohladijo. Takrat bodo lahki in sočni. Pripravite karamelni preliv in z njim prelijte mafine. Najboljši so v roku 24 ur po pripravi, saj kasneje postanejo malce suhi, zato jih je priporočljivo hraniti v hladilniku.

Karamela iz sladkega krompirja

V električni mešalnik dajte sladki krompir, kokosovo mleko, cimet, kokosov sladkor in morsko sol. Zmešajte do gladkega (vmes robove postrgajte z žlico). Poskusite, in če je to potrebno, dodajte še nekaj sladkorja. Nato mešanico prestavite v manjši lonec in na srednji temperaturi zavrite. Ko zavre, nekaj minut neprekinjeno mešajte, dokler se ne zgosti. Nato odstavite in vmešajte vaniljo. Imejte v mislih, da se bo karamela med hlajenjem še zgostila. Pripravljeno karamelo pokapljajte po mafinih, lahko pa jo uporabite tudi kot preliv za sladoled, palačinke in podobno.

http://www.care2.com/greenliving/11-creative-holiday-sweet-potato-recipes-including-chocolate-cake.html

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x